Germania este tot mai atractivă pentru ingineri

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Lipsa de muncitori calificați este un fenomen tot mai prezent în Germania. Acest lucru afectează profund atractivitatea Republicii Federale ca destinație de afaceri. Poate imigrația să umple golul?

Care este viitorul industriei germane?
Care este viitorul industriei germane?

Fie că este vorba despre energie sau electricitate, informatică, tehnologie auto sau construcții, oricine caută un loc de inginer în Germania are șanse din ce în ce mai multe să îl obțină. În ce de-al patrulea trimestru al anului 2021 au fost 387 de posturi vacante la suta de candidați. Un an mai târziu erau deja 471, o creștere de aproape 22 la sută.

La sfârșitul lui 2022, în Germania existau peste 170.000 de locuri de muncă vacante pentru ingineri. VDI, Asociația Inginerilor Germani, avertizează că există un deficit peste tot și că nivelul de pregătire al muncitori calificați este precar. Proiectele de construcții publice s-au oprit sau nici nu mai pot fi demarate, proiectele de digitalizare rămân nerealizate.

Mai mulți pensionari, mai puțini studenți

Germania a fost zeci de ani lăudată pentru calitatea inginerilor și pentru cunoștințele lor tehnice. „În Germania, de fapt, am trăit din trecutul resurselor noastre umane bune. Aceasta a fost puterea noastră”, subliniază inginerul Dieter Westerkamp, care conduce departamentul de tehnologie și societate la VDI. Între timp, crește tot mai mult numărul pensionarilor și în schimb apar tot mai puțini studenți. Iar „situația nu se va îmbunătăți, deoarece se face tot mai simțită schimbarea demografică”.

La disciplinele de bază din inginerie, numărul studenților din primul an este în scădere semnificativă. În 2016, 143.400 de tineri la nivel național au început să studieze așa-numitele specializări MINT, adică matematică, informatică, științe ale naturii și tehnologie, dar în 2022 erau doar 125.600. „Ca urmare, ne așteaptă o scădere semnificativă a numărului de absolvenți în următorii ani”, constată economistul Axel Plünnecke, de la Institutul de Economie Germană din Köln (IW).

În practică, asistăm, de fapt, la o creștere a nevoii de ingineri, în special în domeniul tehnologiilor și produselor ecologice. Într-un sondaj IW, 43% dintre companii au spus că ar avea nevoie de mai mulți ingineri în viitor și 63% de mai mulți experți IT.

Perspective sumbre pentru atractivitatea Germaniei

Deficitul de specialiști va influența puternic prosperitatea Germaniei și atractivitatea ei. „Va fi dificil să convingi industria să investească aici în viitor și asta ar fi fatal. Nu ne putem permite asta în Germania", avertizează Dieter Westerkamp, care propune atragerea masivă de muncitori calificați din străinătate. Numărul angajaților străini în profesii inginerești a crescut cu 126,5%, până la aproximativ 105.000, între sfârșitul anului 2012 și septembrie 2022. Fiecare al zecelea inginer vine deja din străinătate. Dar asta este departe de a fi suficient.

Dieter Westerkamp conduce departamentul de tehnologie și societate al Asociaţiei Inginerilor Germani
Dieter Westerkamp conduce departamentul de tehnologie și societate al Asociaţiei Inginerilor Germani

Politicienii au înțeles situația și reformează legislația privind imigrația. „Da, Guvernul federal are o strategie de muncă calificată în care și imigrația își are locul ei”, dar cei de la VDI cred că „trebuie să aruncăm o privire mai atentă, pentru a ne asigura că abordăm și implementăm lucrurile bine acum, altfel, dezvoltarea în Germania va merge într-o direcție greșită”.

Obstacole birocratice pentru angajatori

Mai contează și obstacolele birocratice pe care le cunoaște orice antreprenor care dorește să angajeze un specialist din străinătate. Westerkamp știe multe exemple: „Este nevoie de șapte luni înainte ca un specialist indian, în acest caz un inginer, să aibă voie să lucreze aici, în Germania. Acestea sunt pur și simplu perioade de timp pe care nu ne permitem să le risipim, alte țări pot fi mai rapide și ne fură specialiștii doriți”.

Se pierd săptămâni pentru că documentele de la autoritățile de imigrație din Germania sunt trimise prin poștă la ambasadele din străinătate, se plânge economistul Plünnecke, care cere mai multă digitalizare și mai mult personal în autorități. Apoi este nevoie de încă o lună pentru a obține programarea pentru a solicita o viză la ambasadă. „Puteți spune și așa: avem acum mașina - forțele de muncă dorite din străinătate; am îmbunătățit motorul, adică legislația privind imigrarea; facem reclamă la nevoia de muncitori străini, așadar avem combustibil în rezervor; dar anvelopele sunt limitate să ruleze la maxim 30 de kilometri pe oră. Cam așa funcționează administrația", explică reprezentantul Institutul de Economie din Köln.

Universitățile ca puncte de atracție

Studiile superioare germane și, mai ales, cele din universitățile tehnice, deschid oportunități reale de imigrare pentru ingineri și informaticieni. O demonstrează statisticile referitoare la distribuția regională a angajaților din profesiile inginerești. Un număr peste medie de ingineri lucrează în regiunile care au universități tehnice. Și proporția inginerilor străini de acolo a avut o evoluție dinamic crescătoare în ultimii zece ani.

Până la izbucnirea pandemiei, numărul studenților străini atrași de universitățile tehnice din Germania a crescut constant. „A fost dificil din cauza pandemiei de coronavirus, dar acum trebuie să aducem din nou mai mulți studenți străini în Germania”, este de părere Westerkamp. Acesta mai punctează că după aducerea lor în țară, păstrarea străinilor în Germania este o altă misiune dificilă. Jumătate dintre absolvenții străini de universități părăsesc Germania imediat după studii „și își iau cu ei cunoștințele pe care le-au dobândit aici”.

Este necesară cultura de bun venit

În Renania de Nord - Westfalia, VDI lucrează la un proiect pilot în care membrii asociației ar urma să le fie mentori sociali colegilor străini tentați să intre în piața muncii din Germania și să se integreze în comunitățile locale. „De exemplu, mergem la diverse evenimente împreună cu cei care tocmai au venit în Germania. Ne dorim cu adevărat să facem asta în mod sistematic și țintit”, spun reprezentanții asociației inginerilor.

În plus, sunt în curs de elaborare pachete de formare și specializare, care „ar trebui să construiască punți către tehnologiile viitoare”. O altă soluție este dezvoltarea unor „comunități internaționale”, adică a unor rețele între companii și regiuni, prin care să fie atrași alți imigranți în profesii inginerești.

Și societatea are o datorie, încheie Westerkamp: „Avem nevoie ca populația să vină în întâmpinarea muncitorilor calificați din străinătate. Avem nevoie de acești oameni, altfel ne vom confrunta pe viitor cu un declin al calității vieții noastre în Germania".

Sabine Kinkartz - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite