Generalul care nu priveşte înapoi cu mânie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vine un timp când cei care au trudit cu modestie, devotament, bun simţ şi răbdare, la edificarea unui tip nou de organism militar naţional, tocmai pentru că au fost eliberaţi de servituţile unei organigrame trecătoare, de restricţii altfel fireşti, într-o armată de profesionişti, dar şi de impostorii cocoţaţi în ierarhia kaki, prin mijloace demne de Agamiţă Dandanache, acceptă să răspundă la întrebări cu răspunsuri ce erau cândva cenzurate.

De data asta, cel invitat în studioul unde se realizează emisiunea fanion "Raport secret" a fost generalul Visarion Neagoe.

Un înstelat care nu doar a avut o ascendenţă meritată, în armata ţării, dar a şi fost o pildă de caldă relaţionare cu cei care au ştiut să îi preţuiască răbdarea de a îşi promova statutul de egal al subordonaţilor şi colaboratorilor săi, stârnind uneori invidii, pentru cărţile scrise şi pentru cursurile universitare predate.

Un conaţional care ştie să îşi asculte semenii, cu puterile şi limitele lor umane.

Un compatriot care a îndurat cu tărie impertinenţa unora, a căror "competenţă" marinărească avea drept puncte cardinale aroganţa, complexul de superioritate, generat de funcţii trecătoare, dar şi cel de inferioritate, determinat de invidia pentru reuşitele surâzătorului general Neagoe. 

Un român cu minte. Şi cuminte.

Puţin a lipsit, doar câţiva centimetri distanţă, la un bombardament al insurgenţilor, în Irak, ca înstelatul pe care îl vedeţi lângă şeful său de atunci, în imaginea de mai sus, să nu devină, înaintea lui Ioan Sorin, o simplă amintire.

Şi pentru că nu a devenit atunci un alt militar român trecut pe răbojul nemuritorilor, azi se ocupă de mulţi-puţinii întreţinători ai Cultului  Eroilor Români, în varianta anului 2014.

În clipa când moartea i-a trecut rânjind, prin faţa ochilor, generalul Visarion Neagoe s-a întrebat: 

Ce căuta armata ţării în Irak şi mai ales el, ca reprezentant al acesteia, în deşertul mustind de petrol?

Iată doar una dintre întrebările care au generat confesiuni inedite, vizionabile în imaginile inserate mai jos. 

Generalul Visarion Neagoe nefiind un rezervist care să privească înapoi cu mânie...

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite