
Galette des rois, desertul de la mesele regilor Franţei
0Dacă pe 6 ianuarie ortodocşii au sărbătorit Boboteaza, catolicii au celebrat Epifania. Adică ziua în care cei trei magi (regi) au venit cu daruri la pruncul Isus. De aceea, în această perioadă, în Franţa se pregăteşte şi se mănâncă o plăcintă specială, numită galette des rois. Sau Plăcinta regilor, un desert nelipsit de la ospeţele suveranilor francezi.
Gallete e o plăcintă din foietaj, cu diverse umpluturi (dulci sau sărate), în funcţie de regiunea în care este preparată. Însă varianta cel mai des întâlnită este cea cu cremă frangipane (o cremă fină din unt şi pudră de migdale). Deşi pare ceva complicat, prăjitura în sine se prepară extrem de uşor.
Pentru o galette mare (tradiţional se face una mare, rotundă) este necesar un pachet de foietaj. Pentru crema frangipane aveţi nevoie de 3 ouă şi de cantităţi egale de migdale crude, măcinate fin (150 de grame), zahăr alb (150 de grame) şi unt (150 de grame). Pe toate acestea le mixaţi până devin o cremă. Puteţi adaugă seminţe de vanilie şi un praf de sare.