FOTO VIDEO Cel mai mare marş Unionist de la Chişinău

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

O mulţime impresionantă s-a adunat duminică la Chişinău pentru a sărbători, dar şi pentru a cere din nou reUnirea României cu Republica Moldova. Evenimentul s-a desfăşurat în data de 27 martie 2016, la 98 de ani de când reprezentanţii Basarabiei au cerut revenirea la ţara mamă, proces ce a dus în cele din urmă la formarea României Mari.

Am participat cu prietenii la acest eveniment, aşa cum fac de ceva timp, şi pot spune cu maximă responsabilitate că vorbim de cel mai mare marş unionist din ultimii 20 de ani, dar şi de cea mai mare Adunare Naţională din ultimii ani(fără a pune în discuţie cele făcute de partide pe bani publici).

Dincolo de mulţimea mare de oameni, m-a impresionat cel mai mult atmosfera de sărbătoare ce a domnit în zilele de Sâmbătă şi Duminică.

Copii alături de bunici, tineri cu părinţi, au participat împreună la acest eveniment aduşi de sufletul lor de român şi nu de vreun partid politic. Ceea ce i-a adunat este adevărul istoric, dorinţa de un trai mai bun, încrederea că România va fi şi mai bună prin reUnirea cu Republica Moldova.

image

Acest eveniment demonstrează că românismul este cel mai puternic exact acolo unde el se zbate mai mult. Mulţimea veselă aduce speranţa că în 2018 Referendumul pentru reUnire va fi unul de succes şi este de aşteptat ca schimbări profunde să aibă loc în cadrul partidelor de la Chişinău, care până mai recent se fereau a vorbi de acest lucru.

Acum câţiva ani reUnirea era o paria, se credea că nu aduce voturi: acum nimeni nu îşi mai permite să neglijeze cel mai tânăr, dinamic şi inteligent electorat din Republica Moldova.

Unioniştii scot în stradă mai mult decât ar putea scoate separat fiecare partid politic de dincolo de Prut.

image

Unioniştii sunt în acest moment o forţă, iar acest lucru se vede în schimbarea de abordare a cel puţin trei partide parlamentare: PL afirmă sus şi tare că el întotdeauna a fost unionist(fâs), PLDM susţine că reUnirea este singura alternativă, PD-ul se fereşte a mai ataca pe cei care susţin reUnirea şi se pregăteşte să o adopte ca şi abordare politică.

Acum a devenit evident că Europenismul fără românism nu se poate, iar cei care mimau până de curând integrarea ca şi o cale distinctă, se pregătesc a fi principalii susţinători ai reUnirii cu România.
Nu este ceea ce îşi doresc, dar se află în situaţia în care pur şi simplu nu se mai pot opune valului, iar Bucureştiul trebuie să îşi asume prin vocea premierului şi al preşedintelui un ton mai Vocal cu privire la acest subiect.
 

image
image
image
image
image
image
image
image

foto: Cristina Zelinschi

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite