Fetițe de 10 și 12 ani, violate de un recidivist cu complicitatea Statului!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Constantin Z., de 42 de ani, răpește două fetițe de 10 și 12 ani din Brașov, pe care tot el recunoaște că le-a violat în repetate rânduri. Cum? Așa de pe stradă? Nu. Individul a convins-o pe mama fetelor că merg la un grătar, alături de alți copii. Și mama le-a lăsat.

FOTO Arhivă
FOTO Arhivă

Constantin era un prieten al iubitului mamei și i-ar fi spus că după două ore le va aduce acasă, că mai vin si alți copii! În presă am văzut că el locuia într-o rulotă și tot din presă aflăm că individul a fost condamnat 10 ani pentru act sexual cu un minor, executând câțiva ani de pușcărie. Două fete mici lăsate nesupravegheate de la 19.30 seara! În condițiile acestea, mama acceptă?! Individul se urcă și în mașină și violează în mod repetat fetele. A doua zi este prins la o distanță de peste 100 de km de domiciliul fetelor.

Mama a anunțat Politia abia a doua zi la 10.30, când individul nu i-a mai răspuns la telefon. În 8 ore de la alertă, la ora 17, Politia l-a identificat si reținut!

Cum poți ca mamă să permiți ca fetele tale mici să meargă cu un străin, orice ar fi acesta, și să dormi întreaga noapte fără ca fetele să fie lângă tine. Să anunți Politia abia a 2-a zi?! Când am văzut scenariul acesta m-am dus cu gândul la cazul Dincă. Practic, dacă nu ar fi fost capturat, ce s-ar fi întâmplat cu fetele, la peste 100 km depărtare de casă, agresate și violate.

Acum aflăm că autorul a fost acuzat pentru act sexual cu minor/viol și din pedeapsa de 10 ani a executat mult mai puțin, fiind eliberat în 2020! Nici nu au trecut doi ani de la liberare. Vă dați seama că executarea pedepsei și măsurile post-liberare (dacă sunt) s-au dovedit ineficiente.

În cazul agresorilor sexuali, toate statisticile ne arată că riscul recidivei este foarte ridicat. În cazul pedofililor este și mai ridicat!!! Oficial, 75% dintre agresorii sexuali recidivează în primii 3 ani!

Cazul de față intră în această statistică. 

Psihologul canadian Karl Hanson a demonstrat că, pe o perioadă de 20 de ani, oamenii care prezentau un risc foarte mare ar putea să ajungă la un risc scăzut și să trăiască în comunitate fără să comită infracțiuni. Vă dați seama că autoritățile din țări precum Canada urmăresc, monitorizează îndeaproape cazurile violatorilor liberați și 20 de ani după executarea condamnării.

Noi aflăm că individual era inclus în Registrul Național al Agresorilor Sexuali, însă mă întreb la ce folos această înregistrare?! Cum a contribuit statul prin sistemul de justiție, prin poliție, servicii sociale, servicii comunitare la eliminarea sau diminuarea riscului recidivei în acest caz? Simplu? Cu nimic.

Mai grav, susțin că Statul este complice la aceste violuri. Din punct de vedere juridic, complice este participantul care înlesneşte sau ajută în orice mod la săvârşirea unei fapte prevăzute de legea penală sau favorizează făptuitorul, care are o contribuţie indirectă, la săvârşirea infracţiunii. Prin activitatea sa, complicele nu săvârşeşte în mod nemijlocit fapta prevăzută de legea penală, ci înlesneşte această săvârşire, făcând, prin sprijinul pe care îl dă, ca autorul s-o comită mai uşor, mai repede.

Despre asta e vorba în România. Despre un stat care prin sistemul de justiție nu a luat toate măsurile necesare pentru că un violator liberat să nu recidiveze.

Nu-mi pot imagina prin ce au trecut în acele ore de calvar cele două fetițe și nici cum vor fi sprijinite sa depășească trauma răpirii și a agresiunilor sexuale. Abia acum, fetițele au fost preluate de serviciile sociale.

Că cei de la DGASPC ne spun că fetele vor intra într-un program de consiliere psihologică este fix-pix, acum. Nu de psiholog au nevoie fetele astăzi. Ci de un mediu securizat, afectiv care să le asigure faptul că nu poartă nicio vină și că nu se va mai repeta.

Personal, am semnalat în ultimii ani exact pe marginea acestor cazurile măsurile serioase care se iau în statele responsabile atunci când sunt încarcerați și când se liberează agresorii sexuali/violatori. Cum intră în mod obligatoriu în programe structurate, bine fundamentale, complexe de reabilitare în timpul detenției. Vă amintesc că în Romania nicio persoană privată de libertate, în nicio faptă, nu are vreo obligație, nici de a urma programe de reabilitare psihosocială, nici muncă, nimic. În penitenciarele din Irlanda, de exemplu, în modulul doi agresorii sexuali au obligatoriu 60 de sesiuni de psihoterapie și ședințe specifice!

La liberare se evaluează cu strictețe riscurile pentru comunitate (mediu/sever) și se adopta masuri stricte. Dacă riscul este ridicat, nici măcar nu este lăsat liber în comunitate. În unele state din America fostul condamnat este introdus în locuințe protejate departe de comunitate. Să nu mai amintesc de monitorizarea 24h/24 prin brățări electronice, de interzicerea de a frecventa locuri unde pot fi mai mulți copii precum școli/terenuri de sport/locuri de joacă. Ofițerul de probațiune al infractorului poate să solicite instanței de judecată modificarea condițiilor ordinului de supraveghere după eliberare. Fiți atenți, dacă nu respectă regulile, după liberare riscă să fie iarăși încarcerat până la 12 luni (Irlanda). În alte state, monitorizarea se întinde pe o perioadă de minim 5 ani de la liberare chiar și acolo unde riscul recidivei este scăzut.

Citeam un raport că în Irlanda sunt între 500-600 de agresori sexuali în penitenciare și peste 400 sunt monitorizați.

Explicați-mi, va rog, cine monitorizează în România, timp de 20 de ani după liberare, un violator? Sau măcar 5 ani! Care sunt programele intense si măsurile de protejare a comunității si a copiilor de violatori?

Se discută intens de castrarea chimică. Castrarea chimică s-a dovedit a fi eficientă în reducerea dorinței sexuale și a lichidului seminal la un bărbat. Dar acest lucru nu previne violența sexuală sau comportamentul agresiv. Există și măsuri extreme precum Pakistan. În Pakistan, închisoarea pe viață și pedeapsa cu moartea sunt opțiunile actuale de pedeapsă pentru violatori și infractori pedofili în conformitate cu codul penal al Pakistanului.

Închei cu un citat din declarația prim-procurorului: „Autorul a fost eliberat în luna noiembrie 2020, dintr-o condamnare de 10 ani pentru un viol asupra unei minore, beneficiind de legea recursului compensatoriu şi câştigând 522 de zile. În seara de vineri, a preluat victimele cu acordul mamei fără a le mai aduce înapoi, aşa cum ar fi trebuit. A agresat sexual ambele copile prima dată într-o pădure în apropiere de Întorsura Buzăului, ulterior în judeţul Prahova. (...) Nu ştim, deocamdată, ce intenţii avea cu fetele (după agresiune - n.r.)", a transmis prim-procurorul Claudiu Sandu.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite