
De ce peste 2 milioane de români au votat Călin Georgescu ? 10 adevăruri!
0Cum a fost posibil ca Georgescu să fie votat masiv de romani, să ajungă în mod surprinzător și de necrezut, tacit chiar, pe locul 1 în 13 județe din Romania, în Alba, Arad, Argeș, Bistrița, Călărași, Constanța, Hunedoara, Maramureș, Neamț, Sibiu, Suceava, Prahova, Tulcea? Și să câștige inclusiv în diaspora cu 43,35% din voturi, 345.000 de voturi.

1. Antisistem Primul adevăr este că votul său a adunat pe cei mai mulți alegători, o largă majoritate, care s-a săturat de partidele mari, tradiționale și de liderii acestora. Acest lucru explică de ce PSD nu a reușit să intre în turul 2 (șoc, nu?) și PNL să obțină cu greu... locul 5 (sub 9%), Ciucă câștigând într-un singur județ: Giurgiu. A fost clar un vot de protest, de revoltă, de ”nu vă mai vreau”.
2. Independent În aceeași logică anti-partide, dacă Georgescu ar fi fost adoptat de un partid, oricât de mic, nu ar fi avut același număr de voturi. Pentru că un independent în mintea cetățenilor reprezintă un om fără interese, fără tendința de a fi dependent/subjugat de partid și corupt, etc.
3. Lipsa alternativelor atractive O idee generalizată în Romania, des auzită în ultimele luni, a fost că deși am avut o listă cu 14, respectiv 13 candidați, aceștia nu au răspuns exhaustiv nevoilor esențiale și specifice ale romanilor. Cei 2 milioane de romani care l-au ales pe Georgescu, nu au vrut nici PSD, nici PNL, nici USR, nici măcar AUR și atunci au ales din ce a mai rămas și din ce a rămas, cine a fost mai atractiv, mai impulsiv, mai sincer? El, Georgescu.
4. Greșeala propunerii șefilor de partid Deși cunoșteau că liderii partidelor lor sunt sub mult procentul partidului (și au văzut încă de la alegerile locale și europarlamentare), ambele partide mari au continuat să propună pe același Marcel Ciolacu și pe același Nicolae Ciucă și nu au optat pentru un nou profil de prezidențiabil, mult mai atractiv și de dorit, unic și special. Și au greșit. Nu au venit cu nicio persoană nouă. Romanii au avut timp să vadă cum a fost guvernarea Ciucă și Ciolacu și astfel să crească numărul celor anti-Ciucă și anti-Ciolacu. Ce cred eu că dacă ambele partide ar fi propus alți lideri (din interiorul sau din afara partidului) cu siguranță ar fi obținut alte rezultate și PSD foarte probabil ar fi intrat în turul 2.
5. Campania ineficientă și neinspirată a partidelor tradiționale Să mergi în aceleași comunități și să te adresezi doar membrilor de partid în săli mari de spectacole (cu embleme și inscripții de partid) sau în cămine culturale pe la sate nu reprezintă niciun progres în campania electorală. Nici să împarți pliante pe străzi. Nu poți convinge pe nimeni printr-un pliant. Mai mult, nici să plătești sute de mii de euro pentru articole publicitare și interviuri în ultimele săptămâni în care să prezinți realizările guvernării...nu atrage noi votanți și nici nu convinge.
6. Social Media TikTok-ul a făcut multe vizualizări. Cu siguranță și ceilalți lideri și celelalte partide au fost prezente pe TikTok însă cu nimic nou. Au avut o prezență cu aceleași metehne, vizite în teritoriu și același discurs plat și plictisitor. Ca Tiktok să devină un agent de influență mai ales pentru cei indeciși ar fi trebuit alt tip de conținut.Poate cel mai dureros adevăr este următorul: că romanii au votat masiv pe Georgescu nu pentru că au fost fideli ideilor sale doctrinare, că s-au identificat cu programul său politic și electoral sau că au fost simpatizanți de câțiva ani/luni. Nici gând. Dacă întrebăm pe acești alegători să ne spună 4,5 idei din programul lui Georgescu nu vor putea să ne relateze. De ce? Pentru că nu știu. Ei au rezonat pur și simplu cu discursul său și l-au votat. Superficialitatea Tiktokului este noul trend. Social media te convinge rapid, în câteva zile, dar fără profunzime. TikTok este mai puternic decât orice școală.
7. Televiziunile nu mai contează Călin Georgescu nu a fost invitat la dezbaterea mare anunțată de Digi24 (în colaborare cu UBB) și nici la repetatele dezbateri de la Antena 3 difuzate cu pompă din Palatul Parlamentului. Și totuși a câștigat. A fost invitat la TVR și la alte câteva televiziuni mai mici și pe alocuri la unele interviuri tip podcast. Și cam atât. Nici nu am fost luați cu asalt de zecile de interviuri în presa națională.
8. 45-64 de ani a fost vârsta celor care au ieșit mai mult la vot și ei au votat mai mult cu Georgescu și aceștia sunt zilnic prezenți în social media, dependenți de social media și cred mai mult în social media decât în adevărul spus prin alte mijloace de comunicare sau de către alte persoane, fie ele și rude. Un tânăr intelectual, educat, cu facultate nu va putea să își convingă mama sau bunica dacă aceasta crede profund în TikTok. Aici avem o mare problemă pentru multe alte domenii și pe termen lung. Credibilitatea TikTok-ului versus adevărul științific.
9. Diaspora Votul celor din diaspora acum nu a fost diferit de cel din Romania, așa cum în alți ani am constatat, când cei din diaspora votau pentru un alt candidat și liderii din Romania își puneau nădejdea în diaspora. Acum în diaspora, romanii, au fost anti-PSD și anti-PNL și ei au rezonat mult cu mesajul lui Georgescu.
10. Discurs Discursul său a fost catalogat ca fiind de esență ultra-naționalist, ultra-ortodox, extremist, pro-rus și anti-european. Georgescu într-o declarație recentă online a negat. Cum ar fi fost să admită, ” da, sunt anti-NATO”. Însă el a atins mai multe teme de impact, a vorbit mai mult de iubirea de țară, de familie, de strămoși, de religie, de ”trezirea în conștiință”. Ca Dan Puric. De fapt, Puric, a recunoscut că îl cunoaște de 15 ani și că ”îl doare țara”. Vorbește în aceeași frază despre Dumnezeu și despre nesiguranța economică. A vorbit mult despre pace și despre poporul roman inclusiv în ziua în care a câștigat. A folosit deci în permanență cuvinte cheie, cu rezonanță afectivă. De fapt, fiecare cuvânt din discursul său a avut impact și a fost folosit cu sens. Nu a irosit cuvintele.Liderii celorlalte partidele politice nu au vorbit atât de mult despre pace, într-un an cu un conflict la graniță și nici atât de convingător despre poporul roman sau despre Dumnezeu sau despre libertate și sărăcie. Vă dau exemplul de la TVR când mesajul său direct, scurt și cu impact a fost următorul ”Din acest moment am scris istorie, de astăzi Romania este condusă din nou de Dumnezeu, iar puterea ne aparține nouă, poporului, să o folosim cu înțelepciune. Proiectul lui Dumnezeu pentru Romania este proiectul ființei umane libere și morale, iar în mijloc se află iubirea de oameni. Vă mulțumesc”.
Nu e suficient să te convingă?