Festival de arhitectură

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

E păcat că prea multe evenimente culturale ce au loc în Bucureşti sunt anunţate după ce s-au consumat şi, din cauza asta, lumea le ratează. Chiar şi unele concerte de răsunet riscă asta deoarece afişele lor sunt rapid zdrenţuite ori acoperite în grabă de altele, în războiul nocturn pentru ocuparea locurilor de afişaj, mereu insuficiente. Prea des aflăm din mediile de masă că „ieri a avut loc” etc. Nu şi de data aceasta!

Ordinul Arhitecţilor – filiala Bucureşti - este organizatorul Anualei de Arhitectură Bucureşti, eveniment cultural început în anul 2003, deci se află la a XII –a ediţie. Anuala se va deschide în ziua de joi 17 iulie 2014 la ora 17.30 la Sala Dalles (pe aceeaşi intrare cu librăria „NOI”) şi se va desfăşura pînă joi 31 iulie. E vorba de o expoziţie de proiecte ce se vor afla în concurs. Atenţie, nu sînt himere sau închipuiri, sînt numai lucrări reale, finalizate de la ediţia precedentă  pînă azi. Concursul de proiecte din expoziţie este organizat şi dotat cu premii, pe 6 secţiuni distincte : „Arhitectură (locuinţe şi social-culturale), Design (amenajare interioară şi obiect) Restaurare şi reabilitare, Carte de arhitectură, Studii şi proiecte nerealizate”; tinerii arhitecţi sunt reprezentaţi în secţiunea „Proiecte de diplomă”. Juriul ce va analiza proiectele şi va stabili premiaţii e, ca în fiecare an, ales cu grijă şi e compus din 5 arhitecţi de notorietate : 2 români care lucrează în România (în alte filiale decît Bucureşti), 2 români care lucrează în străinătate (Franţa şi Spania) precum şi preşedintele juriului – arhitect Lorenz Prommergger ( Austria).  

 Pe parcursul celor două săptămîni, în paralel cu expoziţia, vor avea loc şi alte activităţi – discursuri profesionale, dezbateri de idei, simpozioane, concerte de muzică de jazz – deschise publicului bucureştean sau din altă parte.

 Pentru arhitecţi, evenimentul e unul consacrat prezentării şi evidenţierii celor mai noi şi celor mai interesante lucrări căci prima selecţie, aceea a autoevaluării, e dublată şi eventual confirmată de selecţia juriului.

Pentru public e o ocazie să observe cercetările şi soluţiile propuse de arhitecţi pentru imaginea oraşului nostru, să se familiarizeze cu limbajul arhitectural ce poate fi citit dacă planşele şi fotografiile sînt urmărite cu atenţie, o ocazie să se apropie de înţelegerea criteriilor de judecată ale juraţilor, o ocazie de a vedea clădiri care altfel ar trece neobservate, de pe străzi pe care poate nu trec niciodată   şi, nu în ultimul rînd, o satisfacţie estetică. Vă asigur că va fi foarte interesant. Oricît s-ar vorbi de rău despre arhitecţi şi oricîte rele li s-ar pune în cîrcă, e momentul să fie judecaţi în cunoştiinţă de cauză. Anuala de arhitectură Bucureşti 2014 oferă această oportunitate atît creatorilor de clădiri cît şi consumatorilor (ca să zic aşa)

Această postare nu e numai un anunţ, ci şi o invitaţie.

Invit să vină la deschidere şi mai apoi la expoziţie şi la evenimente, pe toţi cei ce îi blamează pe arhitecţi, precum şi pe cei  ce îi laudă, stimează şi apreciază. Nu rataţi întîlnirea cu adevăratele valori ale arhitecturii contemporane din Bucureşti, valori atestate de către juriul de specialişti ce sunt mai presus de orice intrigi ori interese.

Pentru posteritate, toate proiectele şi cărţile prezente în expoziţie şi concurs se vor regăsi în Catalogul Anualei – ediţie tipărită şi on-line ce va apare imediat după ce juriul îşi va face cunoscute deciziile.

Program şi detalii se pot găsi pe anuala.ro sau oar-bucuresti.ro.  

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite