Fericirea este la un gest distanţă

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Dacă un supravieţuitor al Holocaustului reuşeşte să găsească frumuseţe, fericire, entuziasm în viaţa ei cu aşa o pasiune încât trăieşte până la 108 ani, în mod cert şi noi o putem face.

"În orice lucru - chiar dacă este unul rău - există ceva bun, trebuie să fie. Este o chestiune de perspectivă." spunea Alice-Herz Sommer în documentarul "Lady in No. 6", care a primit anul ăsta premiul Oscar pentru Cel Mai Bun Documentar de Scurt Metraj. 

Alice a trăit 108 şi a fost cea mai longevivă supravieţuitoare a Holocaustului. Naziştii au ridicat-o din casa ei din Praga, au despărţit-o de soţul ei şi au dus-o într-un lagăr de concentrare.

Dar Alice a fost mai norocoasă decât alţii. Ea a devenit pianista de la spectacolele date pentru nazişti, iar asta i-a salvat viaţa ei şi a fiului ei. Pe soţul ei, Alice nu l-a mai văzut. Nici în casa ei nu s-a mai putut întoarce. 

Si totuşi, Alice a devenit un exemplu de optimism, pozitivism, perspectivă pozitivă. 

Uitându-mă la documentar şi ascultând ceea ce Alice spunea, mă gândeam cu regret la câţi români întâlnesc care îmi spun că trăim într-o ţară prea tristă ca ei să poata fi fericiţi, care se plang în mod constant de lucrurile din jurul lor, fără să fie proactivi şi fără să vadă iluzia în care trăiesc. 

Alice a devenit pentru mine încă un exemplu că viaţa este ceea ce facem noi să fie din ceea ce ni se întâmplă. Şi de multe ori, noi suntem iniţiatorii lumii în care trăim. Poate la nivel macro şi nu ne dăm seama. Dar la nivel micro, în lucrurile mici, cele pe care le trăim în fiecare zi, noi suntem stăpânii. 

Documentarul ce o are pe Alice protagonistă va reveni mâine seară la Institutul pentru Fericire, de la 19. 

Indiferent dacă veniţi sau nu, vă provoc la câteva actiuni: 

1. de fiecare dată când vi se intamplă ceva care vă doare, întrebaţi-vă, "Ce anume este bine în asta?" 

2. în fiecare dimineaţă, enumeraţi lucrurile pentru care sunt recunoscători în viaţa voastră. 

3, seara, când vă întâlniţi cu prietenul / soţul sau un prieten, întrebaţi-vă reciproc: "Ce lucruri bune s-au întâmplat azi?" 

Poate o să vă fie greu la inceput să gasiţi lucrurile pozitive într-o lume aparent negativă, dar vă asigur că persevrenţa voastră va fi rasplatită cu multă fericire şi mai multă stare de bine. Aşa cum şi Alice a reuşit să râdă cu poftă timp de 108 ani. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite