Experienţa ta contează!

0
0

Dacă eşti fost sau actual student român în străinătate cu siguranţă ţi-ai pus sau ţi s-a pus întrebarea: Te vei întoarce în România? La prima vedere, pare o întrebare cât se poate de simplă, cu un răspuns la fel de simplu: „Da” sau „Nu”. În spatele acestei simplităţi aparente stă, însă, o hotărâre îndelung gândită, motive personale şi profesionale, planuri de viitor şi experienţe din trecut.

Dincolo de motivaţiile „de suflet”, cei mai mulţi dintre noi, studenţii şi absolvenţii din străinătate, ne dorim o ţară care să ne ofere perspective, în care să ne vedem trăind şi lucrând într-un mediu corect, demn şi competitiv. Experienţele noastre în străinătate ne-au dat şansa de a avea un termen de comparaţie şi ne-am dat seama că fiecare sistem are calităţi şi defecte, că şi în afară sunt neajunsuri. Ştim că perfecţiunea nu există, ştim că România mai are încă un drum lung de parcurs până la nivelul ţărilor occidentale, dar ne încăpăţânăm să credem. Să credem că suntem totuşi pe calea cea bună, că ţara noastră poate ajunge la fel de dezvoltată ca şi cele ce ne-au adoptat din punct de vedere academic. Să credem că putem pune, şi noi, umărul la acest proces de dezvoltare, că vom putea povesti peste câţiva ani că am reuşit, chiar dacă nu a fost uşor.

Este important ca fiecare experienţă, fiecare idee şi fiecare perspectivă personală să fie spusă, să fie cuantificată într-un fel sau altul şi, mai ales, să ajungă la cei cu putere de decizie. Tuturor ne-ar plăcea ca discuţia „Dacă şi de ce te întorci sau nu în România?” să depăşească din ce în ce mai des cadrul familial, cercul nostru de prieteni sau pe cel al comunităţii specifice a diasporei academice. Ne dorim să vedem o dezbatere în presă, să auzim subiectul evidenţiat în consiliile universităţilor sau în şedinţele din ministere.

Liga Studenţilor Români din Străinătate va organiza în lunile aprilie şi mai 2014 un sondaj în rândurile comunităţii studenţilor şi absolvenţilor români din străinătate. Este ocazia aşteptată de a ne spune părerea, de a ne povesti experienţa, de a ne expune punctul de vedere, indiferent care este acesta. Rezultatele sondajului se vor afla la baza dezvoltării şi implementării de proiecte noi şi, poate cel mai important, vor fi transmise către actorii principali ai sferei publice: instituţii publice centrale şi locale, universităţi, angajatori, presă. Este nevoie de sprijinul tuturor pentru ca aceste rezultate să fie cât mai aproape de adevăr. Participă şi tu la sondajul LSRS!

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite