Economia la sânge, apocalipsa energetică și măciucile politice

0
0
Publicat:

De câtva timp încoace, Europa și românii în special se confruntă cu o criză energetică fără precedent, fiind amenințați cu tot felul de apocalipse energetice cărora nu le prevăd sfârșitul în viitorul apropiat nici Baba Vanga (moartă și îngropată demult), nici Mama Omida, prezicătoarea noastră națională, care nu se știe dacă mai trăiește, dar pare să fie prezentă în viața noastră din moment ce este invocată frecvent.

FOTO Shutterstock
FOTO Shutterstock

Este evident însă că avem o mare criză energetică, care a început deja să ne influențeze viețile tuturor cetățenilor simplii din această țară încă frumoasă, dar jefuită permanent, de toți cei care pot și fac acest lucru de zeci de ani. Delapidatori de circumstanță și jefuitori permanenți, abonații nemuritori la bogăția națională, în funcție de accesul la măcelăria românească, acces dat de puterea politică sau de alte pârghii care îi împing la masa bogaților și decidenților de la butoane.

Aceștia, în ciuda faptului că mai fac și ei pe afectații de ochii poporului, afirmând că fac economii la iluminatul casei, sic, la modestele sau vastele lor domicilii, nu s-au confruntat, nu se confruntă și nu vor avea niciodată aceleași lipsuri materiale și de asigurare a supraviețuirii zilnice ca majoritatea electoratului pe care îl cheamă să-i voteze.

Nu poate România produce cât pot fura găștile de băieți deștepți! Dar este clar că aceștia găsesc mereu ceva de ros, carne, oase, cașcaval, orice le poate umple burdihanele, mări averile, crește conturile și influența în sfera lor de interese. Lucruri care se întâmplă necontenit fără teamă de multele și gravele crize de tot felul care vin tăvălug pe capul poporului, care trăiește la limita sărăciei.

Acum, în cursul crizelor energetice reale pentru populație, cetățenii sunt serviți de băieții de la butoane cu tot felul de discursuri, de retorici, de sfaturi și de îndemnul la economisire.

Propaganda economisirii energiei electrice în special, care le amintește unora dintre propagandiști de cea din vremea „epocii de aur” comuniste, are drept scop în special obținerea de capital electoral ieftin, pe seama celor mulți care sunt sfătuiți să strângă cureaua proprie până nu mai pot.

Același lucru îl urmăresc și propagandiștii politici mai tineri care nu au prins „beneficiile” comunismului care stingea lumina și ținea populația înfometată în întuneric și frig-păstrarea sau accederea în tabăra/taberele puterii la butoanele României.

Este simplu de observat la abundența non-stop de știri, dezbateri, reglementări și măsuri, sfaturi cu care suntem bombardați cu toții, că ele se referă în special la cetățenii de rând și mai puțin la instituții!

Cetățenii sunt ținta propagandei, vezi Doamne, grija statului pentru asigurarea populației în fața crizelor, a creșterii necontenite a prețurilor și a umflării facturilor la utilități-curent electric, gaze, căldură.

Aceștia aduc voturile și înclină balanța la urne. Pe de o parte sunt îndemnați să facă economii la sânge, pe de altă parte sunt mințiți continuu că partidele la putere, guvernul, statul fac orice este posibil pentru a-i proteja în fața provocărilor și neajunsurilor cu care se confruntă.

Oamenii sunt tratați cu un populism cras, deșănțat însoțit cu sfaturi și îndemnuri să stingă lumina, să nu mai consume apă caldă, energie, să schimbe becurile clasice cu filament cu altele noi, moderne, economice.

În ceea ce privește instituțiile de stat publice, fie că sunt ministere, administrații locale, instituții cu atribuții importante în funcționarea statului, se mimează fals instituirea unor măsuri de economisire a energiei electrice, a energiei termice și a cheltuielilor aferente utilităților.

Alte instituții de stat precum spitalele, școlile, grădinițele au probleme reale cu asigurarea utilităților, cu asigurarea materialelor, medicamentelor, alimentelor necesare, cu plata facturilor uriașe ce le-au venit și le vor veni în următoarele zile/luni.

Auzim/vedem diverși factori decizionali, aleși locali, funcționari cu rang înalt îndemnându-ne la la economisire, învățându-ne cum să stingem lumina, anunțând măsuri din cele mai diverse pentru a limita consumul la limita posibilului!

Dar nu auzim la fel de des și de hotărât anunțate măsuri reale de investiții, de proiecte prioritare, de alocări de fonduri pentru producerea de energie alternativă ieftină în locul energiei produsă convențional, care a ajuns la consumatorii finali cu prețuri insuportabile!!!

Câte instituții publice de stat ați auzit că au făcut investiții pentru producerea de energie ieftină, prin amplasarea de panouri solare sau alte materiale și dispozitive care să le aducă un plus de energie la costuri?

Câte administrații locale din România au găsit și concretizat soluții reale de utilizare a energiei verzi, ieftine, la școli, spitale, grădinițe concomitent cu reducerea consumului de energie convențională scumpă?

Foarte puține probabil! Iar acum edilii, primarii, aleșii sunt cu sacii în căruță prin creșterea salariilor și vor avea ca prioritate mulțumirea șefilor, partidelor proprii, celor care au avut grijă de leafa lor în detrimentul cetățenilor din localitatea/zona unde au fost votați.

Propaganda deșănțată, populismul, circul, manipularea cetățenilor pe tema crizelor din energie, a economisirii de către aceștia, a pseudomăsurilor adoptate și a proiectelor de protejare a populației sunt manifestări publice la ordinea zilei făcute de politicienii și băieții deștepți cu singurul scop de a le câștiga încrederea și a le căpăta voturile la următoarele scrutine.

În parlament, la guvern, la partide, la televiziuni, în stradă și oriunde se poate politicienii și găștile lor de interese lucrează din greu, se confruntă sau se aliază și folosesc din plin tema crizelor din energie și orice alte teme de interes public numai pentru a-și trage turta pe spuza lor! Pentru a câștiga!

Și anul acesta, cetățenii sunt chemați în stradă de diverse partide, diverși politicieni, organizații pentru a protesta, manifesta public, schimba... Propaganda și manipularea sunt arme redutabile, inseparabile, la mâna păpușarilor!

Creșterea prețurilor, a valorii facturilor, scumpirea vieții, injustiția, economisirea la sânge, „dușul în doi”, iarna, frigul, războiul sunt tot atâtea teme pentru care oamenii sunt mințiți, manipulați și anul acesta, mai abitir chiar decât în anii precedenți!

Toate acestea îi lovesc năprasnic pe „dragii români” naivi, ca măciucile de la Măciuca sau din alte părți ale țării, care cred că tot ce zboară se mănâncă și tot ce li se promite le ține de foame și de frig!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite