Doliu pentru Basarabia- la 21.00 la Universitate şi alte zeci de oraşe

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pe 28 iunie 2014, la ora 14.00, ne vedem la Universitate şi alte zeci de oraşe din România pentru a prinde o lumânare pentru victimele Ocupaţiei Sovietice din Basarabia
Pe 28 iunie 2014, la ora 14.00, ne vedem la Universitate şi alte zeci de oraşe din România pentru a prinde o lumânare pentru victimele Ocupaţiei Sovietice din Basarabia

Pe data de 28 iunie 1940 Rusia avea să ocupe partea de Est a României, devenită ulterior Republica Moldova. La 74 de ani de la acest eveniment tragic pentru neamul românesc vă invit să ne re-aaducem aminte de suferinţele înaintaşilor şi să aprindem câte o lumânare la Fântâna de la Universitate şi alte zeci de oraşe din România.

Platforma Unionistă Acţiunea 2012 organizează sâmbătă, 28 iunie, un flashmob comemorativ la Fântâna de la Universitate, pentru a marca tragica pierdere din 1940 a Basarabiei. Voluntarii şi simpatizanţii organizaţiei se vor întâlni la ora 21:00, când vor ţine un moment de reculegere în amintirea românilor ucişi, torturaţi sau deportaţi în perioada care a urmat ultimatumului din 26 şi 27 iunie 1940. Toţi cei prezenţi la eveniment vor aşeza sute de lumânări sub forma unui mesaj menit să semnaleze necesitatea reunirii celor două state româneşti.

În urmă cu 74 de ani, ca urmare a unei înţelegeri secrete între URSS şi Germania nazistă, România a primit un ultimatum prin care se cerea evacuarea administraţiei civile şi a armatei române de pe teritoriul dintre Prut şi Nistru, precum şi din Nordul Bucovinei. Consecinţele ultimatului sovietic au fost dramatice: sute de mii de români au căzut victime regimului criminal ocupant.

Este de datoria noastră să contribuim la  repararea aceastei tragedii istorice, iar un prim pas este să nu uităm: să nu uităm de suferinţele prin care au trecut bunicii noştri şi să nu uităm că peste Prut trăiesc  acum 3 milioane de români separaţi fără voia lor de Ţara-Mamă. Iar apoi nu ne rămâne decât, unindu-ne forţele, să realizăm împreună idealul naţional: Reîntregirea”, a declarat Mihai Nicolae, co-preşedinte al Platformei Unioniste Acţiunea 2012.

Coaliţia unionistă îi invită, ca în fiecare an, pe toţi bucureştenii să se alăture acţiunii organizate pe 28 iunie. Aceştia sunt aşteptaţi să vină la eveniment cu lumânări şi în haine de culoare neagră, ca simbol al despărţirii temporare de o populaţie şi un teritoriu românesc. Flashmob-ul comemorativ va fi organizat concomitent în peste 20 de judeţe ale ţării.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite