„Discuţii despre lucruri importante“ - lecţii de patriotism în şcolile ruse
0În şcolile din Rusia se justifică invadarea Ucrainei şi se predă ideologia guvernamentală în orele de curs. Şcolarii sau profesorii care se împotrivesc se confruntă cu presiuni masive.
Cu aşa-numite "discuţii despre lucruri importante" începe de două luni săptămâna de predare în şcolile din Rusia. De la 1 septembrie a devenit obligatorie şi arborarea drapelului Federaţiei Ruse. Temele acestor discuţii sunt stabilite de Ministerul Educaţiei. Multe sunt dedicate sărbătorilor oficiale - Ziua Mamei, Ziua Tatălui, Ziua Vârstnicilor. Dar şi de Ziua Profesorului s-a ordonat de exemplu să li se explice elevilor de ce ocuparea teritoriului ucrainean de către trupele ruse este "o dreptate istorică". Elevilor li s-a spus că acele teritorii "sunt la origine ruseşti".
Elevilor li se povesteşte frecvent despre Ucraina. Mark (nume schimbat de autorul materialului) merge la şcoală la St. Petersburg. Povesteşte că directorul şi profesorii au afirmat, referitor la tema terorism, că Ucraina execută atentate. "Dar de fapt noi trebuia să aflăm în acea oră de curs cum să ne comportăm în cazul unui atac terorist", a povestit Mark. Un licean din Kaliningrad a afirmat la rândul său că la ora de patriotism, directorul a declarat că "Rusia este în permanenţă atacată de câte cineva. Toţi vor să ne nimicească ţara".
Anchetată pentru absenţă
Părinţii care vor să-şi scutească copiii de orele de patriotism se pot trezi cu probleme. O reclamaţie la Oficiul pentru Protecţia Minorilor şi o consiliere psihologică obligatorie - asta i s-a întâmplat familiei lui Varia Scholiker, o elevă în vârstă de 10 ani, după ce a lipsit de la "discuţiile despre lucruri importante" la şcoala ei din Moscova.
O comisie formată în şcoală a analizat comportamentul fiicei sale, povesteşte Ielena Scholiker. Un reprezentant al conducerii şcolii, un psiholog şi un bărbat, probabil agent al serviciului de contraspionaj FSB, i-au spus că sunt îngrijoraţi că Varia nu participă la "discuţiile despre lucruri importante". În afară de asta, ea a arătat pe WhatsApp aşa-numita Saint Javelin, o figură în culorile Ucrainei care imită icoana unei sfinte, având în mâini o armă antitanc, folosită în Ucraina împotriva invadatorilor ruşi.
După o anchetă realizată în şcoală şi la poliţie, în apartamentul lor au venit inspectori pentru a face o percheziţie. În raport au menţionat existenţa unor "culori suspecte". Pe laptopul Ielenei Scholiker "s-a constatat că au fost urmărite posturi TV extremiste, şi mama nu poate să dea nico explicaţie. În interiorul locuinţei există culori albastre şi galbene. Ielena Scholiker spune că-i place această combinaţie de culori", au scris inspectorii în raport.
Ei au ajuns la concluzia că Ielena "proiectează convingerile sale politice asupra fiicei şi nu exercită un control părintesc asupra postărilor acesteia pe reţelele de socializare". Postarea cu St. Javelin demonstrează de asemenea că fetei în vârstă de 10 ani "îi lipsesc cunoştinţe legate de istoria ţării ei, de orientarea politică a Rusiei şi lumii". Inspectorii au trimis mama şi fiica la o consiliere psihologică obligatorie.
Decizie dificilă pentru profesori
Orele de patriotism nu-i pun doar pe unii părinţi în faţa unei decizii dificile. Există şi profesori care se confruntă cu aceeaşi situaţie. Daniil Ken, preşedintele Alianţei Profesorilor Ruşi, a explicat: "În timp ce înainte existau doar izolat cazuri de urmărire a unor profesori din cauza afirmaţiilor făcute în mediile de socializare sau fiindcă au participat la demonstraţii, acum se pare că aceste procedee au fost instituţionalizate." Ken însuşi a fost inclus în septembrie pe lista oficială a "agenţilor străini".
Alianţa Profesorilor o apără în faţa instanţei şi pe profesoara Tatiana Cervenko din Moscova. Ea a refuzat să poarte "discuţii despre lucruri importante" şi a acordat, în plus, un interviu postului TV Dojd, care se adresează publicului rus, dar emite între timp din Letonia. Pentru asta conducerea şcolii i-a făcut plângere. Tatiana predă în continuare la şcoala ei, dar Daniil Ken presupune că va fi concediată.
Mai bine exil decât ideologie
Cu o reziliere a contractului de muncă a încetat şi un conflict între profesorul de istorie Rauşan Valiulin şi conducerea unei şcoli din Nabereşnie Celni, o metropolă din Republica Autonomă Rusă Tatarstan. În luna august a participat la un consiliu profesoral cu tema "Particularităţi ale muncii educative ideologice cu copii şi pedagogi". S-au menţionat acolo şi "discuţiile despre lucruri importante".
Rauşan a condamnat în context imixtiunea statului în activitatea sa, atrăgând atenţia că se încalcă astfel articolul 13 al Constituţiei Federaţiei Ruse, care interzice ideologiile obligatorii. Puţin mai târziu, Rauşan a fost dat afară. În faţa instanţei, el a putut dovedi ulterior că a fost concediat abuziv şi ar fi urmat să fie reprimit la şcoală.
Dar el nu a mai aşteptat sentinţa. Reîntoarcerea la vechiul său loc de muncă ar fi însemnat să poarte "discuţii despre lucruri importante". A fost ameninţat că i se va instala în clasă o cameră de filmat pentru a-i controla afirmaţiile. În cele din urmă s-a decis să plece în Kârgâstan. "Toate afirmaţiile împotriva războiului sunt interzise. Eu am mai mulţi copii şi trebuie să acţionez cu spirit de răspundere.
- Sergey Satanovskiy - Deutsche Welle