Din ce în ce mai mulţi artişti români au accesul interzis în SUA

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
O & P Visa
O & P Visa

În ultima perioadă, tot mai multor artişti români le-au fost anulate vizele turistice sau le-a fost interzis accesul în SUA. Chiar anul trecut au avut parte de aceste neplăceri câţiva artişti celebri din România. Motivul este unul simplu: nu au solicitat viza corespunzătoare scopului călătoriei lor.

Fiecare viză SUA pusă la dispoziţie solicitanţilor de viză are aria sa de aplicabilitate, precum şi avantaje şi dezavantaje. De aceea, este esenţial ca, înainte de a solicita o viză, atât artiştii, cât şi angajatorii şi agenţii lor, să înţeleagă şi să aibă o imagine cât mai clară asupra tipurilor de viză corespunzătoare situaţiei lor, pentru a putea, astfel, preîntâmpina orice problemă cu legile americane de imigrare.

Viza de turist B1/B2 nu este potrivită pentru artiştii care vor să vină în SUA pentru a susţine reprezentaţii, cu excepţia câtorva situaţii limitate, cum ar fi: participarea la anumite programe culturale sponsorizate de ţară de origine, participarea individuală, sau ca parte dintr-un grup pentru a performa în cadrul unui context social sau caritabil, sau participarea la un concurs sau  spectacol pentru talente.

Artiştii care doresc să vină în SUA pentru reprezentaţiile lor trebuie să solicite categoria de viză O sau P. Ambele tipuri de viză presupun depunerea unei petiţii la USCIS (Serviciul American pentru Cetăţenie şi Imigrare). Petiţia este trimisă de către angajatorul sau agentul artistului, împreună cu dovezile privind calităţile extraordinare ale beneficiarului. Printre avantajele acestor vize, se numără posibilitatea artistului de a-şi aduce cu el întreaga echipă, precum şi membrii săi de familie apropiaţi: soţul, soţia şi copiii. În ceea ce priveşte criteriile de eligibilitate, condiţiile de obţinere a unei vize P sunt mai relaxate decât cele pentru viza O, chiar dacă limitează numărul de persoane care o pot solicita.

Categoriile de vize O şi P au fost create special pentru persoane din domeniul artistic, sportiv, de afaceri, educaţie, ştiinţific, sau de cinema. Conform statisticilor, în 2014 au fost eliberate, în România, 52 de vize O-1 şi 40 de vize P-1, iar în 2015 au fost eliberate 40 de vize O-1 şi 43 de vize P-1.

Este recomandat ca, înainte de a merge şi a solicita o viză, să se solicite ajutorul specializat al unui avocat american în imigrări, pentru a obţine o evaluare corectă şi în detaliu a opţiunilor de viză disponibile şi identificarea tipului de viză potrivit scopului intrării în SUA.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite