De ce reducerea TVA este o veste bună?

0
0

Reducerea TVA la 20% este cam cea mai mare promisiune de campanie respectată de acest Guvern. Şi este pasul prin care România se poate pregăti cel mai bine de competiţia din zona euro – noul proiect naţional care ar trebui asumat, indiferent de culoare politică, pentru că va însemna un test imens de maturitate pentru toţi cei care lucrează în economia reală.

Prezentarea noilor Coduri, in forma lor de proiect, este asadar un eveniment in sine. Pentru ca noile Coduri sunt cadrul prin care economia se pregateste de viitor – efectele acestor masuri urmand sa se simta atat in zona antreprenoriala, cat si in buzunarul fiecarui cetatean.

De altfel, merita mentionat ca, dincolo de partea liberala a propunerilor (reducerea TVA, scaderi la accize, fara impozitare la dividende si la constructii, eliminarea taxei pe stalp, impozit stimulativ pentru microintreprinderile cu angajati activi, spre deosebire de cele fara angajati etc - altfel, cam cele mai liberale masuri din ultimii ani), exista si o dimensiune sociala interesanta:

-         cresterea veniturilor clasei de mijloc (generate de scaderea generala a TVA, precum si de scaderea si mai mare de TVA la alimente), care se va duce in cresterea consumului aceleiasi clase de mijloc

-         cresterea limitei de la care nu se iau contributii sociale la pensii (de la 1000 de ron la 1200 de ron)

-         stimularea crearii de locuri de munca pentru microintreprinderile care nu au nici un anggajat (pt evitarea unei taxari mai mari)

-         deduceri mai mari pentru intretinatori de familie

-         deduceri integrale pentru cheltuielile legate de pregatirea angajatilor


Sigur, sunt mai multe, dar pachetul propus mi se pare spectaculos, iar echipa care a lucrat la el merita felicitari. Ministrul Valcov, impreuna cu echipa de consilieri economici ai premierului, formeaza, in opinia mea, o echipa care produceun nou model de crestere economica, mult mai echilibrat decat am avut deceniul trecut si, cu siguranta, mult mai sustenabil in viitor. Chiar si publicatiile economice recunosc asta, acceptand ca actualul model economic este unul diferit, in care cresterea nu se mai bazeaza pe datorii si excese, ci pe alte motoare mult mai sustenabile.  

Am spus ca, prin reducerea TVA, Guvernul Ponta isi indeplineste cea mai importanta promisiune electorala din zona economica, dupa cele din zona sociala (dupa reintregirea salariilor, revenirea la cresterea economica, curatenie in institutii si inceperea anchetelor cu privire la risipa si frauda din anii anteriori). Pentru a nu fi acuzat de manipulare, indemn cititorul la un exercitiu de memorie, indicand si o sursa pe care o poate folosi pentru comparatie – iata, asadar, ce isi asuma USL in programul electoral de dinainte de alegerile din 2012, in zona taxarii:

-         Reducerea CAS – masura indeplinita; in plus, va continua sa scada si in anii urmatori

-         Cresterea salariului minim – masura indeplinita, in grafic, cresterea este acceptata si salutata si de partenerii externi

-         Reducerea TVA la producatorii agricoli la 9% - va fi indeplinita de la 1 ianuarie anul viitor, iar reducerea TVA la produse de panificatie este deja aplicata

-         Reducerea, dupa 4 ani de mandat, a TVA la nivelul de 19% - de la 1 ianuarie, se revine la 20%, urmand ca in doi ani sa scada chiar la 18%

-         Pastrarea cotei unice de 16% - masura indeplinita; mai mult, Guvernul vrea scaderea cotei unice la 14%, la finalul urmatorului ciclu financiar

-         Reducerea la jumatate a numarulului de taxe parafiscale – masura indeplinita (confirmata si de rapoartele Bancii Mondiale)


Nu discut despre celelalte masuri din acest pachet electoral, ci doar de aceste elemente masurabile din zona fiscala. Nu s-a inclus inca impozitul diferentiat pe venitul salarial (cu cota maxima de 16%, celelalte mai mici), dar nu e inca timpul trecut. In rest, acesti piloni fiscali s-au indeplinit, iar perspectivele pentru economie sunt bune.

Ar fi bine, pentru economie, ca dezbaterea care va urma in legatura cu aceste proiecte de Cod Fiscal sa fie cat mai putin colorata ideologic, dar nu imi fac iluzii. 

In mod normal, noul PDL/PNL va trebui sa sustina un pachet de masuri profund liberale, dar asta nu inseamna ca nu va gasi cai prin care sa il prezinte ca fiind cea mai mare amenintare la redresarea tarii (asa cum au facut, dupa cum va amintiti, si anul trecut, cu ocazia scaderii CAS). 

De asemenea, in mod normal, asociatiile profesionale, companiile, economistii si specialistii consultanti de catre ministri in construirea acestui proiect (au fost peste 100 de intalniri gestionate de ministrul Valcov in ultimele doua luni, in care s-au cules propuneri), vor trebui sa fie primele care sa sustina modificarile, tocmai pentru ca vin ca un raspuns la cerintele proprii. 

In fine, nefiind an electoral, este cel mai bun prilej pentru toti sa depaseasca cliseele din comunicare si sa vada in ce masura aceste noi Coduri pot fi perfectionate, pentru ca aplicarea lor sa aduca acea predictibilitate pe care mediul economic si-o doreste.

Daca se vor intampla aceste trei lucruri, inseamna ca suntem o tara maturizata, dupa ultimii 10 ani de razboaie politice. De asemenea, va insemna ca Romania este pregatita sa iasa din perioada post-criza si sa stimuleze motoarele economice turate inca prea putin, pentru ca economia sa fie pregatita cat mai curand de intrarea in zona Euro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite