Scriitorul David Lodge, la FILIT: „Surzenia e comică, orbirea e tragică“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Vedeta incontestabilă a primei zile a Festivalului Internaţional de Literatură şi Traducere Iaşi (FILIT), miercuri, a fost autorul britanic David Lodge, căruia i-a fost dedicată o seară specială în Sala mare a Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri”.

În faţa unui public numeros, scriitorul a răspuns la întrebările puse de moderatorul discuţiei, criticul şi profesorul universitar Codrin Liviu Cuţitaru, şi a citit mai multe fragmente din ultimul roman al său ”Deaf Sentence” (tradus la noi ”Mort de surd”). Cărţile lui David Lodge sunt scrise cu mult umor şi se bazează şi pe jocuri de cuvinte. Însuşi titlul ”Deaf Sentence” uzeză de un astfel de joc, după cum a atras atenţia însuşi autorul. ”Deaf” înseamnă ”surd”, dar pronunţia acestui cuvând seamănă foarte mult cu altul, ”death”, care înseamnă ”moarte”. Iar ”Death Sentence” înseamnă ”pedeaapsă capitală”.
Boală şi autoironie
Situaţia este cu atât mai interesantă, cu cât David Lodge însuşi suferă de surzenie şi, pentru a se descurca, e nevoit să poarte un aparat auditiv foarte sofisticat. Însă departe de el să se ruşineze de problema lui şi să evite discuţia despre ea! A scris acest roman în care surzenia dă naştere la tot felul de situaţii comice, iar pe scena Teatrului Naţional ”Vasile Alecsandri” din Iaşi a vorbit cu mult umor despre deficienţa cu care se confruntă.
”Surzenia e comică, orbirea e tragică”, a spus David Lodge amuzat, arătând că, în general, surzii sunt personaje comice în textele literare, pe când orbirea apare în tragedii (Oedip, Regele Lear etc.). Scriitorul a mai mărturisit că, atunci când lucrează, renunţă la aparatul auditiv: zgomotul tastaturii îl irită şi liniştea astfel câştigată îl ajută să se concentreze asupra poveştii pe care vrea s-o spună.

CulturăPartenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite