De ce 2021 va fi un an extraordinar

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Este posibil să mai dureze până când lumea va arăta la fel ca înainte. Sau s-ar putea să nu mai fie niciodată la fel. Dar cine poate spune cu mâna pe inimă că ”înainte” era mai bine?

2020 a fost probabil unul dintre cei mai dificili ani din istoria recentă. În incendiile din Australia au ars peste 1 miliard de animale, tensiunile rasiale din Statele Unite au făcut înconjurul lumii, Brexit-ul a devenit oficial şi avem astfel o Uniune Europeană care a pierdut un membru, coronavirusul a luat 1.7 milioane de vieţi şi brusc viaţa socială, culturală sau sportivă a fost suspendată pe termen nedefinit. În plus, economia globală este afectată considerabil, industria ospitalităţii este aproape la pământ în toată lumea, rata şomajului este foarte ridicată, sănătatea mentală a populaţiei este grav afectată, abuzurile domestice sunt din ce în ce mai dese - pe scurt, viaţa noastră s-a schimbat într-un mod în care nimeni nu credea că va fi posibil. 

Cea mai importantă schimbare este însă că oamenii au învăţat să trăiască singuri. Nu mai există evenimente sociale, nici sărbători petrecute împreună sau petreceri, nunţi ori alte ocazii care presupun mobilitate şi grupuri mari de oameni într-un singur loc. Sunt oamenii ”o specie socială care caută compania celorlalţi ca parte a stării lor de bine”, aşa cum a susţinut Aristotel? Dacă ar mai fi printre noi, până şi el ar avea dubii. 

Pe măsură ce ne apropiem de perioada sărbătorilor, cu un Crăciun pe care îl vom petrece relativ izolaţi şi un An Nou fără strălucirea de altădată, zâmbesc, pentru că ştiu că nu o să dureze mult această situaţie. Şi, da, 2021 va fi un an senzaţional şi special.

Istoric vorbind, perioadele dezastruoase sunt urmate de exuberanţă şi progres. Pandemia din 1918-1919 a condus spre societatea liberă şi prosperă a anilor ‘20, debutul Războiului Rece şi ameninţarea nucleară a vremii a contribuit la apariţia mişcării flower power, criza petrolului şi stagnarea economică de la mijlocul anilor 70 a condus la dezvoltarea industriilor culturale şi de entertainment, antreprenoriat şi tehnologie. 

Este în natura umană să se redreseze şi să încerce să ajungă mai sus. Este un adevăr demonstrat atât de ştiinţele sociale cât şi de teoriile economice. Oamenii vor reîncepe să cheltuiască, apetitul pentru investiţii va reveni şi va reapărea tendinţa firească de a face acele alegeri care să ne schimbe viaţa în bine.

Fără îndoială, viaţa personală se va întoarce la normalitate, însă nu voi insista pe acest lucru. Este în natura noastră să căutăm şi să cultivăm relaţiile cu semenii noştri pentru că acolo ne regăsim sursele de fericire.

Mă voi concentra pe oportunităţile de îmbunătăţire a economiei şi a afacerilor.

Cinci elemente care vor susţine creşterea economică:

  • Parteneriatele public – private. Din lipsă de resurse proprii, guvernele vor încerca să susţină dezvoltarea economică şi să devină mai competitive, apelând tot mai mult la PPP-uri. Programele de ajutor pentru şomeri sau categoriile vulnerabile vor fi o soluţie pe termen scurt, iar competitivitatea naţională va fi obiectivul naţional pe termen lung. Companiile îşi vor relua creşterea, vor apărea noi  locuri de muncă şi antreprenoriatul va fi obligat să se dezvolte.
  • Parteneriatele strategice. Acest tip de colaborare va funcţiona pe toate palierele ecosistemului economic: între corporaţii, între corporaţii şi furnizorii acestora şi, în cele din urmă, între corporaţii şi start-up-uri. Ingeniozitatea şi competitivitatea vor fi în centrul acestui nou început. Este un moment excelent pentru a discuta cu prietenii şi partenerii pentru a crea avantaje competitive şi financiare.
  • Pieţele de capital. Mai mulţi analişti economici vorbesc despre perspective încurajatoare pentru 2021. Iată motivele:
  • Începutul sfârşitului pandemiei şi distribuirea vaccinului vor spori încrederea în ştiinţă şi, în consecinţă, vor creşte şi acţiunile pe bursă ale companiilor farmaceutice, iar încrederea şi preţurile acţiunilor companiilor care au pierdut în timpul pandemiei se vor restabili. Viteza cu care vom depăşi pandemia va avea un impact macroeconomic uriaş, iar asta va modifica orice sector de investiţii. Creşterea nu va fi doar pentru Facebook, Apple, Amazon, Microsoft şi Google, aşa cum s-a întâmplat în 2020, când indicele bursier S&P 500 a crescut considerabil tocmai din acest motiv, ci se va face simţită la toate nivelele, în toată lumea.
  • Îmbunătăţirea activităţii economice va revigora întreprinderile mici şi mijlocii şi implicit trezoreria publică.
  • Majoritatea băncilor centrale vor continua să susţină rate scăzute ale dobânzii.

Toate acestea vor duce la o creştere a apetitului investiţional şi la o creştere a preţurilor acţiunilor. Ceea ce am avut în ultimele 12 luni a fost o scădere dramatică, urmată de o revenire solidă. Această experienţă oferă o lecţie pentru investitori în 2021: să investească pe termen lung într-un portofoliu diversificat cu costuri reduse. Acest lucru va crea stabilitate în majoritatea economiilor, cu consecinţe pozitive asupra diverşilor indicatori macroeconomici.

  • Tehnologia. Trebuie să fim naivi să credem că tehnologia va merge înapoi. Nu se poate. Am experimentat avantajele tehnologiei în comunicare, transporturi, energie şi multe altele. Tehnologia va fi un motor important al reluării creşterii economice şi, în consecinţă, inovaţia va fi şi mai accelerată.
  • Sustenabilitatea ecologică şi economică vor deveni obiectivele principale ale corporaţiilor şi naţiunilor. Aceşti doi parametri pot asigura gura de oxigen în orice posibilă viitoare criza.

Pot lucrurile să se înrăutăţească? Bineînţeles. Dar trebuie să ne scoatem din minte această opţiune. Trebuie să luăm în considerare că 2020 a setat un standard atât de jos, încât orice progres va fi vizibil şi extrem de apreciat. Va fi din nou o bucurie să te întâlneşti cu prietenii la o cafea, să te urci în avion pentru a merge în vacanţă şi să te înghesui pe plajă în mijlocul verii. Orice pas pentru revenirea la normalitate va fi apreciat. Iar viaţa personală se va întoarce.

Viaţa profesională nu va fi niciodată aceeaşi, dar acest lucru nu este neapărat rău. Toată lumea poate asista la beneficiile unui nou „echilibru între viaţă şi muncă” pe care pandemia l-a adus. Mai puţine călătorii, mai mult timp petrecut în familie, mai multă apreciere pentru interacţiunile umane.

Privind din punct de vedere istoric, societatea şi ştiinţa pot progresa masiv după o criză de anvergură ca cea din 2020.

În concluzie, nu mă îndoiesc că 2021 va fi un an care are toate datele să pună bazele unui viitor solid.

An Nou Fericit!

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite