Dark city

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ştiinţa şi ştiinţa politică, mai ales în lumea modernă, au un scop, să elimine răul. Această încercare ar putea distruge sufletul însă.Lumea modernă văzută ca o conspiraţie, o combinaţie de thriller şi film detectiv. Aici vedeţi omul răstignit pe cruce de dragul controlului ştiinţific. Nu este o imagine subtilă, dar este puternică.

Mi-am adus aminte de acest film văzând noul Hercules, unde Rufus Sewell are un rol secundar. Aici aveţi o poveste despre individualism, blestemul modern.

Cititorii interesaţi--mai ales de filme noir sau poveşti detective--pot găsi o analiză în detaliu aici. Vreau numai să scriu pe scurt despre acest film. Acest film vă arată tot ceea ce ar fi trebuit să vedeţi în Matrix, dar nu aţi văzut. Povestea Oraşului întunecat este mult mai serioasă structural şi ca intrigă, în acelaşi timp mult mai puţin pretenţioasă.

Situaţia individualismului este situaţia omului într-un oraş întunecat--lumina în care trăim este lumina credinţei, care depinde de faptul că ne amintim propriile noastre vieţi în acelaşi fel în care ne amintim înaintaşii şi soarta. Eroul nostru este într-o situaţie groaznică, pentru că este forţat să aleagă între amintirile care sunt necesare pentru a ne putea trăi vieţile în oraşele noastre şi experienţa oraşului din jurul lui.

Dacă alege să aibă încredere în sine însuşi, în propriul trecut, rămâne singur--dar cum poţi fi om, fiind singur, fără restul omenirii? Dacă alege să aibă încredere în oraş, îşi pierde propriul corp, propria experienţă unică şi imposibil de derivat din opinia publică sau viaţa publică. Lumea modernă, în care relaţia dintre oraş şi om este o criză continuă, este exact situaţia acestui om, dacă este dramatizată. Cetate şi cetăţean, oraş şi orăşean trebuie să aibă o oarecare asemănare, fără să poată vreodată să fie identice. Aici apare problema sufletului.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite