Dacă bugetul pe 2024 nu funcţionează, PSD şi PNL vor pierde alegerile

0
0
Publicat:

Opiniile experţilor independenți politic spun că bugetul pe 2024 este prost construit. Şi este vorba aici de specialişti de la BNR, de la Consiliul Fiscal, profesori universitari în economie. Bugetul mizează (mimează) pe o creştere economice de 3,4%, după ce în 2023 a fost de 2%. Presupune un deficit de 5%, în condiţiile în care veniturile sunt supraevaluate, cheltuielile subevaluate. Mai ceva ca în 2023, care se termină cu un deficit de peste 6%. Noi pe cine să credem?

Totul pentru câştigarea alegerilor

Totul s-a făcut şi se face pentru a câştiga voturile bugetarilor şi pensionarilor. Voturilor celor din privat nu contează pentru Ciolacu. Deşi privaţii ţin în spate statul „obez”.

Toate reglementările emise îi vizează doar pe privaţi. Reorganizarea ministerelor a fost amânată până după alegeri, companiile de stat falimentare care fac grosul deficitului bugetar sunt lăsate în pace. Reducerea cheltuielilor de funcționare a statului, criteriile de performanță fără de care „banii se duc ca apa in nisip” (Marcel Ciolacu) sunt amânate pentru după alegeri.

Politica asta poate funcţiona în anii 90. Acum nu mai funcţionează, pentru că  alegătorii au acumulat experienţă din minciunile predecesorilor lui Ciolacu, şi pentru că fiind în UE trebuie să respectăm tratatele semnate.

Nu este clar dacă OUG „trenuleţ” şi alte OUG-uri îşi vor face efectul şi vor aduce bani la buget. Pe Ciolacu doar asta îl interesează, chiar dacă îi favorizează pe infractori:

Respectivul a încălcat legea, iar a doua oară când încalcă legea se duce la pușcărie. Pe mine nu mă interesează să bag pe nimeni la pușcărie. Responsabilitatea mea e să fac un buget sustenabil. Pe mine mă interesează banii pe care trebuie să mi-i dea înapoi”.

Prima încălcare a legii „nu se pune” pentru Ciolacu. Şi nu-l interesează ca infractorii să intre la puşcărie. Doar să dea banii înapoi la buget.

Până şi Codruta Kovesi, şefa EPPO, s-a sesizat şi a declarat că va face cercetările necesare urmate de sesizarea instituţiilor UE, pentru că prevederea afectează şi fondurile europene.

Eşecul bugetului pe 2024 se poate întoarce ca un bumerang în capul coaliţiei PSD-PNL

Nu cred că premierul Ciolacu înţelege că UE ne dă bani  pentru dezvoltarea României, nu pentru pomeni electorale prin creşterea pensiilor şi salariilor bugetare. Dacă e nevoie de aceste creşteri, guvernul să le facă, dar din venituri proprii, nu din banii UE. Cum e cu veniturile proprii am văzut anul aceste, când deficitul bugetar sare de 6%.

Ciolacu nu înţelege că România nu-şi poate permite ajutoare sociale de 12-13% din PIB, acordate inclusiv celor care pot munci, de trebuie să aducem muncitori din Asia. Da, dar asistaţii sociali votează pe cei care le dau pomeni.

Cu reducerea evaziunii, guvernanţii au iarăşi un deficit de înţelegere. În ţările în care colectarea la buget reprezintă 40% din PIB, comparativ cu 27% la noi, colectarea este consecinţa conformării voluntare a contribuabililor, care văd şi înţeleg că statul face ce trebuie cu banii lor. La noi ce văd? Ca infractorii pot să fure odată nepedepsiţi, de la a doua furăciune vor fi anchetaţi. Iar cazurile de corupţie şi furt din banul public, ajunse pe mâna procurorilor reprezintă vârful aisbergului: o zecime din cât se fură în ţara noastră. Şi atunci, de ce să se conformeze voluntar?

Nivelul de colectare la buget, pentru anul 2024, se presupune (de către guvernanţi) că va sări de la 27% la 33,8% din PIB. Ar fi de râs dacă n-am şti ce ne aşteaptă!

Absenţa banilor ce ar trebui să vină de la CE, plus reticenţa investitorilor de a ne împrumuta reprezintă bomboana pe coliva guvernării PSD-PNL.

Rămaşi fără bani de pensii şi salarii, PSD şi PNL vor pierde alegerile

Acesta este cel mai pesimist scenariu, dar deloc de ignorat. Dacă vom avea o perioadă neagră, în care guvernul nu poate face rost de bani pentru pensii şi salarii, PSD şi PNL vor pleca cu coada între picioare de la guvernare, şi vor pierde alegerile. Şi cine la va câştiga? E prea devreme pentru un răspuns. 

Nu-mi doresc acest scenariu, dar ca unul care am văzut ce s-a întâmplat în 2009-2010 cu bugetul ţării, nu-l  pot exclude. Atunci ne-a salvat FMI, cu preţul ştiut. Acum se va întâmpla la fel?

Îmi doresc să fiu eu prea pesimist, şi să nu se întâmple cele anticipate în articol. Dar un semnal de alarmă merită tras.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite