Curajul adevărului despre atentatul de la Moscova

0
0
Publicat:

În ultima serie de lecții ținute la College de France, în 1983-1984, cu puțină vreme înainte de a se stinge, Michel Foucault a vorbit un an întreg despre curajul adevărului (în grecește parrhesia). Având ca trăsături adevărul, angajamentul și riscul, această sintagmă vrea să sublinieze că nu este suficient să spunem limpede și deschis ceea ce avem în minte – căci ar însemna să fie un fel de trăncăneală, de vorbărie cu care ne putem, eventual, omorî timpul, dar nicidecum nu ar fi despre curajul adevărului.

Pe de altă parte, nici înțelepciunea sau diplomația nu este proprie curajului adevărului, chiar dacă spunem despre cei înțelepți că ei spun mereu ceea ce gândesc și despre diplomați că spun vorbe elegante și plăcute chiar și în cele mai tragice situații.

Vedem cum la caracterul deschis și la adevăr, mai trebuie să adăugăm riscul: avem curajul adevărului numai atunci când riscăm ceva prin ceea ce spunem deschis; riscăm să pierdem un prieten, dacă dăm dovadă de parrhesia, riscăm să pierdem o poziție sau un job, dacă îi spunem șefului, cu atitudinea parrhesia, un adevăr incomod, sau chiar, culminația riscului, ne pierdem viața. Ne putem aici gândi atât la Socrate, ce a spus mereu și mereu adevăruri incomode pentru tânăra democrație ateniană, sau la Navalnâi ce a spus adevărul în mod curajos într-o societate totalitară, fapt care a condus la pierderea vieții.

Ce ar spune, oare, Foucault despre recentul atentat de la Moscova? Înclin să cred că o primă ideea ar fi nevoia de a deplânge victimele, familiile și, în general, societatea rusă în întregul ei, având în vedere faptul că nu sunt participanți direcți la războiul din Ucraina, dar și-au pierdut viața sau familia, sau cunoscuții în acest atentat crud și sângeros.

A doua idee pe care curajul adevărului l-ar face pe Foucault să o spună dintr-o datorie morală este că în război mor oameni. Cu alte cuvinte, nu atât că ,,se moare”, că pot cădea secerați de gloanțe invizibile oamenii de lângă noi, de pe stradă, din parc, sau din sala de spectacol, că pur și simplu oricare dintre noi își are viața în pericol secundă de secundă în orice război.

Câtă vreme Rusia se află în război, pericolul de a muri este iminent pentru orice membru al societății ruse, fie că este participant pe front, fie că este acasă cu copiii sau pe stradă. Autoritățile ruse sunt direct răspunzătoare de acest atentat, mai ales că era anunțat de două săptămâni iar autoritățile nu au luat nici cea mai mică măsură de a-l împiedica. Mai mult, faptul ca în sala de spectacol nu se aflau gărzi sau pază înarmată, și că s-a intervenit după 90 (repet: nouăzeci) de minute arată ceva deosebit de grav: autoritățile ruse au participat, prin neimplicare, la atentat, tocmai pentru a se victimiza și pentru a avea motive de a escalada războiul odios pe care îl duc în Ucraina.

Rusia, deși este condusă de un dictator, exact cum a  fost Hitler, deși pozează în democrație și organizează alegeri trucate pentru desemnaea președintelui (în timp de război – trebuie  subliniat cu putere),  așadar, Rusia se află în război și are de suportat toate consecințele acestei stări de fapt.

Poate că Foucault ar spune că un curaj al adevărului cu privire la acest oribil atentat este că cei care au fost victime sunt vinovate de a nu fi plecat din țară imediat ce s-a declașat acest război oribil din Ucraina. Dar, cum pesemne, bărbații au interdicție de a părăsi țara, femeile, copiii și bătrânii care nu au plecat au preferat să înfrunte riscul de a muri decât nesiguranța dată de plecarea în bejanie.

Poate că Foucault ar spune de asemenea, alături de noi, că războiul este ceva inuman (cu scuze pentru animale; nu au așa ceva nici una din miile sau milioanele de specii existente pe Pământ), și că numai un nebun l-a declanșat și îl continuă împotriva întregii lumi, trimițând la moarte tineri nevinovați pentru o himeră, adică o idee complet eronată (denazificarea Ucrainei), și că Putin, ca un criminal de război, trebuie să fie cât mai repede prins și trimis Curții Penale Internaționale (un mandat de arestare se află pe numele lui încă din 17 martie 2023).

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite