Cum să faci un backup/o copie la contul de Facebook

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Descarcă arhiva personală a contului tău de pe Facebook
Descarcă arhiva personală a contului tău de pe Facebook

De vreo 2 ani Facebook a implementat o opţiune de a face backup (copie) a contului vostru.  Asta înseamnă că odată ce lansaţi comanda de "Download a Copy of you account" Facebook vă salva majoritatea detaliile într-un fişier ZIP pe care mai apoi voi îl veţi putea descărca pe computerul vostru.

De ce aţi avea nevoie de un backup, de o copie? 

  

 Să zicem că într-o bună zi Facebook vă dezactivează contul (am să scriu mai multe despre asta curând). Şi să zicem că nu vi-l mai activează înapoi, orice aţi face.  

 Va trebui să vă deschideţi un cont nou, nu? Dar mai ţineţi minte tot ce aţi avut în cel vechi? (prieteni, fotografii, pagini la care aţi dat Like, grupurile din care faceţi parte, o parte din mesaje, note, o parte din statusuri, etc) 

 Nu le veţi ţine minte, iar copia vă va aduce aminte ce aţi avut în aşa fel încât să puteţi încet-încet să vă reconstruiţi contul sau măcar o parte din el. 

  

 Aici aveţi detalii despre ce informaţii vor fi în arhivă: http://www.facebook.com/help/326826564067688 (sau puteţi merge la pagină de Help http://www.facebook.com/help, apoi la Privacy, apoi la Accessing Your Facebook Info) 

  

 E posibil ca nu totdeauna arhiva descărcată să conţină toate informaţiile acestea. Probabil probleme la arhivare sau nu ştiu, dar încercaţi în zile diferite să faceţi arhiva şi până la urmă poate toate informaţiile vor fi acolo. 

  

 Mai multe detalii explicative despre arhivare găsiţi aici: http://www.facebook.com/help/131112897028467/ (sau sau puteţi merge la pagina de Help http://www.facebook.com/help, apoi la Manage Your Account, apoi la Downloading Your Info) 

  

  

 Arhiva cuprinde două părţi: 

 - arhiva normală, care e cea mai mare ca dimensiune (include fotografiile, mesajele, statusurile, notele, eventurile) 

 - arhiva expandata, este mică ca dimensiune (conţine multe mai multe info, inclusiv lista de prieteni, de subscriberi, cererile de prietenie trimise, cei cu care nu mai sunteţi prieteni, etc,etc) 

  

 Aveţi nevoie de amândouă arhive can veţi încerca să vă restabiliţi contul. 

Mai jos aveţi paşii pentru a descărca arhiva contului vostru (presupun că mai toţi folosiţi Facebook în engleză, dacă e în română atunci va trebui să faceţi traducerea). 

  

Arhiva normala

 1) Click pe săgeata din dreptul linkului Home, apoi alegeţi "Account Settings" (imaginea #1

 2) Click pe linkul "Download a copy of your Facebook data" (imaginea #1

Facebook_account_settings

 

  

 3) Click pe butonul verde Start My Archive (asta vă genera arhiva cea mare, cu fotografii) - imaginea #2. O mică fereastră se va deschide şi vi se va cere să începeţi într-adevăr operaţiunea.

Facebook_start_archive

Vi se va spune că un email va fi trimis la adresa de email folosită pe Facebook odată ce arhiva va fi terminată. În acel email veţi avea un link pe care veţi da click, veţi introduce iar parola şi apoi veţi începe descărcarea (imaginea #7). 

Facebook_start_archive_email_download

  

Arhiva expandată 

  

 1) Pe aceeaşi pagină, unde veţi vedea Pending la operaţiunea dinainte, veţi vedea un link "download an expanded archive". Daţi click pe link (imaginea #3). 

Facebook_start_archive_expanded

 

2) Introduceţi parola unde vi se va cere, apoi continuaţi şi confirmaţi că asta doriţi (imaginea #4). 

Facebook_start_archive_expanded_password

 

3) Arhiva va începe să fie formată iar voi veţi fi anunţaţi prin email când e gata (imaginea #5). Ca şi mai sus, emailul va avea un link pe care daţi click, introduceţi parola şi începeţi descărcarea. 

Facebook_start_archive_expanded_pending

  

 După ce aţi downloadat ambele arhive, le puteţi dezarhiva (sunt arhivate cu algoritmul zip, iar Windows are în el algoritmul asta - click-dreapta pe arhivă, apoi Extract all dacă aveţi Windows 7). Dacă nu ştiţi, rugaţi un prieten să vă ajute. 

  

 Deschideţi folderul dezarhivat, şi apoi daţi dublu-click pe fişierul "index.html" (imaginea #6). Acesta se va deschide automat cu browserul pe care-l folosiţi iar de acolo navigaţi ca şi cum aţi naviga pe un website de Internet obişnuit. 

Facebook_archive_unzipped

  

 După ce aţi făcut toate astea nu trebuie să aşteptaţi după notificarea prin email. Când vine vine. Voi puteţi să vă faceţi treaba pe computer, sau puteţi să-l închideţi. Procesul de arhivare nu va fi întrerupt (are loc pe serverele Facebook, nu pe computerul vostru). 

 E recomandat să faceţi o copie odată la câteva luni. Nu se ştie când veţi avea nevoie şi cu cât e mai recentă copia cu atât mai bine. 

În momentul când deschideţi un cont nou (dacă) atunci arhivele astea două vă va ajuta să vă reamintiţi ce aţi avut în contul vechi şi încet să vi-l refaceţi. 

Sper să nu ajungeţi la situaţia de a avea nevoie de arhive (eu am ajuns şi noroc că am avut arhive la îndemână). Contul mi-a fost dezactivat recent, dar mi-a fost reactivat după o zi pierzând paginile la care am dat Like iar arhivele m-au ajutat să mi le reamintesc. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite