Fotograful Anului - Un ÔÇ×OscarÔÇť al Fotografiei Rom├óne┼čti

0
0

De┼či competi┼úia este la prima edi┼úie, organizatorii au reu┼čit s─â formeze un juriu impresionant, s─â adune un num─âr mare de participan┼úi (de┼či perioada de ├«nscriere ├«nc─â nu s-a ├«ncheiat), dar ┼či o sum─â impresionant─â rezervat─â premierii c├ó┼čtig─âtorilor.

Concursul "Fotograful Anului" (fotografulanului.ro) a ap─ârut ca o ini┼úiativ─â comun─â a organizatorilor lui Bucharest Photofest, cel mai mare festival interna┼úional de fotografie din capital─â Rom├óniei, ┼či┬áFotografia Rom├óneasc─â, una dintre cele mai numeroase comunit─âti online de fotografi din Rom├ónia.┬á

  

┬áScopul principal al acestei competi┼úii este de a deveni o platform─â de "promovare, valorizare ┼či educa┼úie ├«n arta fotografiei", dup─â cum e declarat pe pagina de Internet a┬á concursului.┬á

  

Juriul este compus din nume cunoscute ale fotografiei rom├óne┼čti ┼či interna┼úionale, cum ar fi Alex Galmeanu, Ioana Moldovan, Iurie Belegurschi, Anca Cernoschi, Peter Svoboda (curator la cunoscutul site de fotografie 1x.com), Craig Allen (editor foto interna┼úional la New York Times), Dean C.K. Cox (a lucrat pentru Associated Press, Le Monde, Vogue Italia ┼či The New York Times). Pre┼čedintele juriului este Roger Tooth (medaliat ┼či membru al Societ─â┼úii Regale de Fotografie din Marea Britanie).┬á

Fotograful-Anului-Romania-2018-jury

Juriul FAR 2018  

Competiţia este structurată în 12 categorii (Arhitectură, Portret, Peisaj, Natură & Wildlife, Street, Fotografie Documentară, Fotojurnalism, Eveniment, Fashion, FineArt & Creativ, Comercial & Produs, OPEN), fiecare categorie având premii în bani (câte 3000 lei - 645 euro - pe categorie, mai puţin la secţiunea OPEN)

Marele premiu, "Fotograful Anului", va fi ├«n valoare de 30.000 lei-6400 euro (valoarea total─â a premiilor fiind de 85.000 lei-18.200 euro). Aceast─â prim─â edi┼úie are ca sponsori principali Samsung Rom├ónia ┼či Aqua Carpatica.┬á

  

├Änscrierile ├«n concurs au ├«nceput ├«n luna Iunie ┼či se continu─â p├ón─â ├«n Septembrie 10 (detalii regulament).┬á

  

Promo #FAR2018

Dup─â ├«nchiderea competi┼úiei cele mai bune 120 fotografii vor fi incluse ├«n expozi┼úia de fotografie oficial─â, expozi┼úie ce va face obiectul unui proiect itinerant ├«n Re┼úeaua National─â a Muzeelor din Rom├ónia, c├ót ┼či ├«n albumul de fotografie oficial.┬á

  

Prin amabilitatea domnului Sebastian Ionuţ Vasiu, unul din organizatorii acestei competiţii, am aflat mai multe detalii despre acest concurs.

1. CE ESTE ÔÇ×FOTOGRAFUL ANULUI ├ÄN ROM├éNIAÔÇŁ?

Fotograful Anului ├«n Rom├ónia este un concurs de fotografie complex, pe modelul marilor competi┼úii interna┼úionale, care ├«┼či propune s─â premieze ┼či s─â aduc─â ├«n aten┼úia publicului pe cei mai buni creatori rom├óni din acest domeniu. Este un concurs deschis, cu 12 sec┼úiuni, cu premii de peste 85.000 lei ┼či un juriu format din profesioni┼čti rom├óni ┼či str─âini, asocia┼úi cu publica┼úii de prestigiu, membri ├«n juriile celor mai importante competi┼úii de profil din lume.┬á

Fotograful-Anului-Romania-Echipa-FAR

Echipa FAR

2. CUM A AP─éRUT IDEEA DE A ORGANIZA UN ASEMENEA CONCURS?

Fiind pasionat eu ├«nsumi de fotografie ┼či particip├ónd de-a lungul timpului la mai multe concursuri ├«n afar─â, am observat cu oarecare regret c─â la noi nu exist─â o competi┼úie de anvergur─â.├ó

Desigur, ├«n Rom├ónia erau - ┼či sunt ├«n continuare - mai multe concursuri de fotografie importante ┼či cu tradi┼úie, dar cumva ni┼čate, cumva dedicate unor teme, iar asta nu ar satisface nevoile fotografiei rom├óne┼čti. Mai mult, ├«nc─â de la bun ├«nceput, s-a dorit dep─â┼čirea unor premii simbol, glumind pu┼úin, acelea de diplome ┼či medalii.

A┼ča ├«nc├ót, ├«n toamna anului trecut, imediat dup─â ce edi┼úia 2017 a festivalului Bucharest Photofest s-a ├«ncheiat, am discutat cu partenerul meu, Ionu┼ú Trandafirescu, despre posibilitatea organiz─ârii unui astfel de proiect, un proiect care s─â descopere ┼či s─â r─âspl─âteasc─â pe cei mai buni fotografi rom├óni ai momentului. Ne-am inspirat din marile competi┼úii interna┼úionale, dar ├«n acela┼či timp am vrut s─â ne raport─âm la contextul rom├ónesc. Ne-am propus de la bun ├«nceput s─â cre─âm o platform─â care s─â asigure ┼či ├«n mediul rom├ónesc perspectiv─â ┼či profesionalism. A┼ča s-a n─âscut ceea ce pentru noi este o provocare. Una foarte pl─âcut─â: concursul ÔÇ×Fotograful Anului ├«n Rom├óniaÔÇŁ.

Fotograful-Anului-Romania-2018-landscape1

3. CARE SUNT CONDIŢIILE DE ÎNSCRIERE ÎN CONCURS, CINE POATE PARTICIPA?

Ne-am g├óndit s─â oferim ┼čansa de a deveni fotograful anului din Rom├ónia tuturor iubitorilor de fotografie, fie c─â sunt amatori sau profesioni┼čti. Prin urmare, oricine are cet─â┼úenia rom├ón─â - indiferent de ┼úara ├«n care locuie┼čte ÔÇô ┼či are peste 18 ani poate participa la aceast─â competi┼úie.

Este important s─â men┼úion─âm c─â sus┼úinem diaspora, dar ┼či pe cei care ┼či-au dob├óndit cet─â┼úenia rom├ón─â ulterior, nefiind n─âscu┼úi rom├óni.

O alt─â men┼úiune este c─â fotografiile, pentru a fi eligibile, trebuie s─â fie realizate ├«n perioada 2017-2018. Acestea sunt, s─â le spunem a┼ča, condi┼úiile de baz─â. Credem ├«n accesibilitate din partea c├ót mai multor oameni ┼či de acea am dorit s─â simplific─âm aceste proceduri. Mai mult, am creat inclusiv sistemul ca prima fotografie ├«nscris─â s─â fie gratuit─â, f─âr─â tax─â de participare.┬á

Fotograful-Anului-Romania-2018-people1

4. CE CATEGORII AVE┼óI ┼×I CE PREMII OFERI┼óI?

Pentru că fotografia de la noi are un specific anume, am făcut o anumită cercetare tocmai pentru a identifica interesele fotografilor români contemporani.

Am stabilit 12 sec┼úiuni, categorii care se refer─â la genuri de fotografie diverse, de la cele comerciale la cele artistice sau documentare. Am ├«ncercat s─â recompunem o imagine c├ót mai fidel─â a preocup─ârilor fotografiei contemporane rom├óne┼čti: arhitectur─â, peisaj, portret, natur─â & wildlife, street, fotografie documentar─â, fotojurnalism, eveniment, fashion, fine art & creativ, comercial & produs, OPEN (aici intr─â orice fotografie care se ├«ncadreaz─â ├«n alt gen dec├ót cele incluse la celelalte sec┼úiuni, spre exemplu fotografia cu telefonul mobil, cu drona, astrofotografia, fotografia nud etc.)

A┼ča cum spuneam, prin concursul Fotograful Anului ├«n Rom├ónia am dorit s─â identific─âm ┼či s─â r─âspl─âtim cu adev─ârat pe cei mai talenta┼úi fotografi rom├óni. Prin urmare, ne-am str─âduit ca premiile s─â fie substan┼úiale, valoarea lor total─â fiind de 85.000 de lei.

Marele premiu va fi acordat celei mai bune imagini sau serii de imagini ├«nscrise ├«n concurs ┼či este ├«n valoare de 30.000 de lei.

Se va acorda c├óte un premiu de 3000 de lei pentru fiecare sec┼úiune, mai pu┼úin la sec┼úiunea OPEN, unde recompensa este ├«n produse ┼či servicii ÔÇô ┼či acestea c├ót se poate de atractive.┬á

Fotograful-Anului-Romania-2018-landscape

5. C├éND ├ÄNCEPE ┼×I C├éND SE TERMIN─é COMPETI┼óIA?

Lansarea oficial─â FAR 2018 ┼či totodat─â startul ├«nscrierilor a fost pe 25 iunie.

Ultima zi în care se pot trimite fotografiile pentru această primă ediţie a concursului este 10 septembrie, urmând ca jurizarea să se facă până la finalul lui septembrie.

├Äi vom desemna pe finali┼čti pe 2 octombrie, iar pe c├ó┼čtig─âtori pe 7 octombrie, ocazie cu care vom organiza o gal─â ┼či o ceremonie de premiere ├«n Bucure┼čti, la Cinema Pro. Tot atunci vom lansa un album foto cu cele mai bune 120 de fotografii din concurs ┼či vom vernisa o expozi┼úie cu acelea┼či fotografii.┬á

Fotograful-Anului-Romania-2018-journalism

6. CINE SUNT MEMBRII JURIULUI?  

Una dintre caracteristicile principale ale acestui concurs este obiectivitatea. 

Am ales pentru juriu 12 profesioni┼čti rom├óni ┼či str─âini, fotografi, exper┼úi ├«n fotografie, curatori sau editori de fotografie asocia┼úi unor publica┼úii de prestigiu, care au f─âcut parte din juriile unora dintre cele mai importante competi┼úii de profil din lume.

Pre┼čedintele juriului este Roger Tooth, medaliat ┼či membru al Societ─â┼úii Regale de Fotografie din Marea Britanie. P├ón─â ├«n 2016 a fost directorul departamentului foto de la The Guardian ┼či The Observer. Dean C.K. Cox este un fotograf care a lucrat pentru numeroase publica┼úii prestigioase, de la Vogue Italia p├ón─â la The New York Times. A avut expozi┼úii personale ┼či e profesor universitar cu contracte la universit─â┼úi din Suedia, Anglia, Hong Kong ┼či New York.

Alex G├ólmeanu este unul dintre cei mai cunoscu┼úi fotografi rom├óni, publicat de reviste din Rom├ónia ┼či din afar─â. A avut expozi┼úii personale ├«n Fran┼úa, Islanda ┼či Irlanda. A fost manager ┼či curator de expozi┼úii. Jim Casper este fondator ┼či editor-in-chief la LensCulture, o publica┼úie de specialitate care atrage peste 3 milioane de vizitatori pe lun─â.

Ioana Moldovan este jurnalist ┼či fotograf documentarist care a publicat reportaje ├«n The New York Times, Al Jazeera English, LensCulture etc. Este multiplu premiat─â interna┼úional, autoare de expozi┼úii ┼či albume foto.

Craig Allen este editorul interna┼úional foto la The New York Times ┼či se ocup─â de edi┼úiile de print, precum ┼či de prezen┼úa online. ├Än trecut a lucrat pentru Getty Images ┼či AFP.

Anne Farrar este directorul foto al National Geographic Traveler. ├Än trecut, ca editor foto la The Dallas Morning News, a fost parte din echipa care a c├ó┼čtigat premiul Pulitzer pentru dosarele despre uraganul Katrina.

Iurie Belegurschi este un recunoscut fotograf de peisaj, fondator al Iceland Photo Tours. A c├ó┼čtigat competi┼úii interna┼úionale de fotografie ┼či imaginile lui au fost publicate de reviste din toat─â lumea.

Rui Palha e specializat ├«n Street Photography ┼či a fost inclus ├«n mai multe topuri ├«ntre cei mai buni fotografi din lume ├«n acest domeniu. A c├ó┼čtigat premii interna┼úionale, a publicat albume ┼či a avut numeroase expozi┼úii personale.

Vaughn Wallace este în prezent Senior Photo Editor la National Geographic. A fost în juriu la concursuri cum ar fi World Press Photo, PDN Photo Annual sau Photolucida Critical Mass.

Anca Cernoschi un fotograf renumit din ┼úar─â, cu studii de art─â, din zona de fotografie artistic─â conceptual─â, cu numeroase expozi┼úii ┼či premii.

Peter Svoboda este curator ┼čef la 1x.com ┼či fotograf cu o list─â impresionant─â de premii c├ó┼čtigate, precum ┼či expozi┼úii ├«n galerii importante din toat─â lumea. A fost publicat de National Geographic, The Guardian, The Telegraph etc.

Fotograful-Anului-Romania-2018-fine-art

7. VORBE┼×TE-NE PU┼óIN DESPRE TINE ┼×I DESPRE ORGANIZATORI. CARE SUNT COLABORATORII VO┼×TRI? (ALTE INSTITU┼óII, SPONSORI ETC.).┬á

Fotograful Anului ├«n Rom├ónia a ap─ârut ca o ini┼úiativ─â comun─â a Bucharest Photofest, cel mai mare festival interna┼úional de fotografie din capitala Rom├óniei ┼či Fotografia Rom├óneasc─â, una dintre cele mai numeroase comunit─â┼úi online de fotografi din Rom├ónia.┬á

Noi doi, ini┼úiatorii, avem ni┼čte pove┼čti ├«n spate ┼či dintr-o dorin┼ú─â fireasc─â ne-am asumat, cu mult─â pasiune, ┼či ideea organiz─ârii acestui proiect. ├Än cazul meu, un ┼čir de proiecte care au coagulat o comunitate online de fotografi, una dintre cele mai numeroase de la noi din mediul online: Fotografia Rom├óneasc─â.

Ionu┼ú are deja experien┼úa organiz─ârii de mai mul┼úi ani a unui festival interna┼úional de fotografie, Bucharest Photofest, cel mai mare festival de gen g─âzduit ├«n mai multe spa┼úii din Bucure┼čti, dar ┼či a altor numeroase proiecte culturale.

Pe l├óng─â noi, fondatorii, Sebastian Vasiu ┼či Ionu┼ú Trandafirescu, mai avem al─âturi o echip─â de aproximativ 15 oameni minuna┼úi, speciali┼čti ├«n domenii diverse ┼či complementare. O echip─â fain─â pentru care suntem recunosc─âtori ┼či cu ajutorul c─âreia am reu┼čit s─â punem pe picioare acest proiect.┬á

Proiectul este sus┼úinut ┼či prezentat ├«n 2018 de Samsung Rom├ónia, un proiect #poweredbySamsung, iar marele premiu este oferit de AQUA Carpatica.

Pe l├óng─â cei doi sus┼úin─âtori principali am reu┼čit s─â implic─âm peste 50 de parteneri ┼či sponsori. Cu riscul de a nu-i aminti pe cei mai mul┼úi, trebuie s─â eviden┼úiem spijinul oferit de Tarom ÔÇô care, trebuie s─â men┼úionez, ne va ajuta ca o parte din membrii juriului s─â ajung─â la Bucure┼čti, chiar la Gala de Premiere de pe 7 Octombrie -, Centrul Ceh, Uniunea Arhitec┼úilor din Rom├ónia, Automobile Bavaria, FotoHobby, Campari, dar ┼či mul┼úi al┼úii.

To┼úi au un merit, mai mic sau mai mare, ┼či f─âr─â sprijinul acestor parteneri acest proiect nu ar fi putut fi realizat. Un proiect realizat independent, f─âr─â afiliere guvernamental─â.┬á E foarte important de men┼úionat c─â pentru fiecare categorie are un premiu, un premiu oferit de c├óte un sponsor.

Lista complet─â a partenerilor ┼či a sponsorilor poate fi accesat─â aici: fotografulanului.ro/parteneri/

Fotograful-Anului-Romania-2018-people

8. CARE SUNT A┼×TEPT─éRILE DE PE URMA ACESTUI CONCURS? INTEN┼óIONA┼óI S─é-L FACE┼óI ANUAL (NUMELE SPUNE ASTA ├ÄNTR-ADEV─éR)? CARE SUNT PLANURILE DE DEZVOLTARE PE VIITOR?┬á

Noi am pornit acest proiect cu g├óndul de a identifica din r├óndul fotografiilor realizate de arti┼čtii fotografi rom├óni tocmai acele imagini care merit─â re┼úinute, valorificate ┼či expuse ┼či, desigur, r─âspl─âtite.

Totu┼či, FAR nu este doar o competi┼úie, ci este mult mai mult dec├ót at├ót. Ne dorim s─â dezvolt─âm, din 2019, o platform─â pentru fotografii rom├óni, o platform─â care s─â ofere sprijin tehnic ┼či educa┼úional, consiliere, cursuri ┼či internshipuri, precum ┼či expunere ├«n media na┼úional─â ┼či interna┼úional─â, dar ┼či organizarea unor serii de evenimente ├«n toat─â ┼úara.

A┼čadar, se anun┼ú─â deja o edi┼úie FAR 2019, sper─âm noi mult mai bine consolidat─â ┼či care va fi lansat─â mult mai devreme, chiar la ├«nceputul anului viitor. Fotograful Anului ├«n Rom├ónia este un concurs anual, g├óndit a┼ča de la bun ├«nceput.┬á

Fotograful-Anului-Romania-expo-1

9. VE┼óI ORGANIZA EXPOZI┼óIE ├ÄN OFFLINE CU FOTOGRAFIILE FINALISTE ALE ACESTUI CONCURS? VA FI ├ÄN BUCURE┼×TI SAU/┼×I ├ÄN ALTE ORA┼×E?

Da, vom face ┼či o expozi┼úie cu cele mai bune fotografii ale concursului. Ea va fi vernisat─â la Bucure┼čti ├«n 7 octombrie 2018, iar pe parcursul anului 2019 va putea fi v─âzut─â ├«n muzeele din marile ora┼če ale Rom├óniei datorit─â unui frumos parteneriat cu Re┼úeaua Na┼úional─â a Muzeelor din Rom├ónia.

Fotograful-Anului-Romania-2018-people2

  10. CE ALTCEVA NE MAI POŢI SPUNE DESPRE ACEST CONCURS?

A┼čtept─âm publicul larg s─â participe nu doar la concurs, ci ┼či la evenimentele noastre din aceast─â perioad─â. Avem la activ mai multe evenimente organizate ├«n Bucure┼čti ┼či Timi┼čoara, vom continua o serie de evenimente tot ├«n Bucure┼čti, iar mai apoi vom promova prin aceste evenimente proiectul FAR ┼či ├«n Ia┼či ┼či Cluj. A┼č mai vrea s─â adaug c─â toate detalii despre ├«nscriere se pot g─âsi pe website-ul oficial fotografulanului.ro ┼či pe paginile noastre de socializare.┬á

Mesajul lui Roger Tooth, pre┼čedintele juriului, pentru Fotograful Anului #FAR2018

* Autorul articolului este unul din cei care au ajutat la organizarea acestui concursUltima or─â

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite