Cum poate fi învinsă Rusia: economic, comercial, financiar şi prin ajutorul masiv acordat Ucrainei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Felul în care se va finaliza războiul Rusia Ucraina este foarte important pentru viitorul omenirii. Poporul rus, alte popoare şi alţi conducători trebuie să înţeleagă că nu poţi lupta împotriva întregii lumi.

FOTO EPA-EFE
FOTO EPA-EFE

Că dacă majoritatea popoarelor şi conducătorilor îţi spun că eşti beat, pleci acasă şi te culci. Că invazia unei alte ţări, independente, nu poate avea nici o scuză. Este ce n-au înţeles şi nu vor înţelege niciodată Putin, Medvedev şi valeţii lor de la Moscova, animaţi de visele imperialiste ale ţarului Petru cel Mare.

Globalizarea îşi arată încă o faţetă benefică. Vrei să beneficiezi de avantajele economice, comerciale, financiare, de inovaţie tehnologică din ţările avansate, atunci asculţi şi ce spun acestea, nu te porţi cum te taie capul.

Economia Rusiei se prăbuşeşte

Economia Rusiei ajunsese într-o fază relativ importantă pentru că s-a abazat pe relaţiile comerciale cu occidentul, în special exportul de hidrocarburi, pe investiţiile şi tehnologia aduse de marile firme occidentale. Industria Rusiei, mai ales cea militară, se baza pe importuri de tehnologie de înaltă clasă din ţări occidentale. Toate aceste importuri au fost stopate, şi absenţa lor începe să producă efecte.

Exporturile de hidrocarburi către occident au fost aproape oprite. India şi China n-au luat locul occidentului la volumul şi preţurile obţinute de Rusia din occident pentru acest export.

PIB-ul Rusiei a scăzut cu 4% în trimestrul al treilea, marcând al doilea trimestru consecutiv de contracţie economică. Rusia este acum în recesiune economică. În semestrul al doilea, când sancţiunile economice au început să-şi facă efectul, economia Rusiei căzuse cu 4,1%.

Şi astea sunt date oficiale ruseşti. Nu cred că se îndoieşte cineva că n-au fost în prealabil „coafate”. Dovada stă şi în contradicţiile dintre diferite instituţii ale Rusiei: ministerul Economiei din Rusia estimează că PIB-ul va scădea cu 2,9% în acest an, în timp ce bancă centrală se aşteaptă la o scădere de 3-3,5%. Așa că realitatea prăbușirii economiei Rusiei este mult mai crudă.

O altă lovitură devastatoare pentru economia Rusiei a venit şi de la exodul specialiştilor săi. O primă etapă după începerea războiului, iar a doua, şi mai amplă, de teama mobilizării şi trimiterii în războiul cu Ucraina, de neînţeles pentru oamenii inteligenţi şi supercalificati din Rusia. Aceştia au plecat cu bani cu tot, în ţări ca Georgia, Ţările Arabe şi altele, care s-au bucurat de contribuţia acestor specialişti la investiţii în ţările lor.

Încă nu este clar impactul acestei emigrări masive asupra PIB-ului Rusiei pe T4. Probabil va fi mai mare decât cel din T2 şi T3.

India şi China au întors spatele lui Putin

Exceptând faptul că importă mai mult petrol din Rusia, la preţuri mai mici decât cele oferite de occident, conducătorii Indiei şi Chinei i-au spus clar lui Putin că lumea nu are nevoie de război în această perioadă. Iar China stă cu ochii pe extremul orient, unde şi-ar putea extinde influenţa dacă Rusia se prăbuşeşte economic şi militar.

Şi ultima întâlnire internaţională între şefi de state a arătat acelaşi lucru. Şeful Chinei s-a văzut cu preşedintele Americii, iar Putin a lipsit, neputând înfrunta oprobriul întregii lumi.

Sprijinul acordat Ucrainei

Rusia atacă Ucraina doar cu rachete şi drone. Atât i-a mai rămas. Dirijându-şi atacurile spre infrastructura energetică critică, ca să aducă suferinţe imense populaţiei. Plus miile de morţi civili, fără nici o vină.

Occidentul şi America pot atenua aceste suferinţe prin donarea către Ucraina a unor echipamente energetice de primă urgenţă şi prin livrarea de echipamente militare de apărare antiaeriană. Deja au ajuns în Ucraina sisteme SkyWiper, care perturba sistemele electronice de orientare ale dronelor ruseşti. De asemenea, sistemele NASAMS furnizate de americani Ucrainei au eficienţă de 100% împotriva rachetelor ruseşti. Atâta doar că sunt încă prea puţine.

Sistemele germane ultramoderne de apărare antiaeriană (IRIS-T), ajutoarele financiare de la UE şi America, pot face diferenţa şi întoarce soarta războiului în favoarea Ucrainei.

Scopul final este ca poporul rus, alte popoare şi conducători să înţeleagă că nu se pot lupta cu lumea întreagă, globalizată.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite