
Cronică de film: 79 A.D.
0ISTORIE În filmul „Pompei“, tragedia oraşului îngropat sub cenuşă vulcanică acum aproape două mii de ani este spectaculos recreată de regizorul britanic Paul W.S. Anderson, combinată fiind cu o poveste de dragoste cu alură romantică.
Cum toate catastrofele mai recente par a se fi epuizat pentru tratarea lor cinematografică, scenariştii de la Hollywood s-au gândit să resusciteze într-o superproducţie digitală unul dintre cele mai celebre dezastre din istorie. Este vorba despre erupţia vulcanului Vezuviu, care în anul 79 d.Hr. a acoperit complet cu lavă şi cenuşă vulcanică două superbe oraşe romane, Pompei şi Herculaneum, situate pe coasta campaneză a Mediteranei.
În treacăt fie spus, catastrofa se va dovedi, peste milenii, o adevărată mană cerească pentru arheologi. Majoritatea informaţiilor despre viaţa cotidiană în Italia din vremea Imperiului Roman ne-au parvenit ca urmare a descoperirii şi excavării rămăşiţelor pompeiene în epoca modernă, începând cu anul 1748.
Peplum-ul revitalizat
Cei patru scenarişti – Janet Scott Batchler, Lee Batchler, Julian Fellowes şi Michael Robert Johnson – care au colaborat la acest film s-au gândit să se îndepărteze de obositele „Ultime zile ale oraşului Pompei“ (roman de Edward Bulwer-Lytton), atât de des ecranizate de-a lungul timpului, şi să-şi imagineze o poveste cu totul proaspătă. Evident, scenariul conţine totuşi toate clişeele care se aşteaptă de la un astfel de film şi care îi fac, în cele din urmă, farmecul.
Vorbim, cu „Pompei 3D“, de o resuscitare hollywoodiană a genului „peplum“ (film de mare montare a cărui acţiune este plasată în antichitatea greco-romană; „peplum“ = grecescul pentru „tunică“; variantă denominativă: „sword and sandal“ – „sabie şi sandale“). Aşadar, vom avea toate toposurile specifice acestui gen de poveşti: lupte de gladiatori, senatorul roman corupt şi depravat, arena şi amfiteatrul ca spaţii propice pentru punctul culminant al naraţiunii, urmăriri cu care de luptă şi cvadrige etc.
Sub semnul lui Pliniu
Se aştepta mai mult de la prezenţa pe generic a regizorului englez Paul W.S. Anderson. Acesta, după succesul cu adaptarea trăsnită a „Celor trei muşchetari“ de acum trei ani, părea predestinat să dea, şi cu “Pompei“, o viaţă nouă unui gen popular pe vremuri, dar aflat în zilele noastre într-o oarecare dificultate. Din punct de vedere artistic, însă, contribuţia lui Anderson poate fi socotită aproape inexistentă. Autor al unei lungi serii de SF-uri de acţiune („Mortal Kombat“, „Event Horizon“, „Resident Evil“, „AVP: Alien vs. Predator“ etc.), regizorul se întoarce „la matcă“ şi a intrat în producţie cu „Resident Evil 6“.
Filmul e pus sub motto-ul unui citat impresionant din scrisoarea lui Pliniu cel Tânăr (acesta, după cum se ştie, a asistat la erupţie de la distanţă şi descrie moartea, în dezastru, a unchiului său, scriitorul şi amiral al flotei romane Pliniu cel Bătrân). Cuvintele antice setează tonul pentru atmosfera filmului, care se doreşte una romantică şi cu accente metafizice, de iubire dincolo de moartea fizică a eroilor. Protagoniştii poveştii de dragoste imposibilă – dintre un gladiator celt, originar din Britannia ocupată de romani, şi tânăra fiică a liderului economic local – sunt însă şterşi şi inexpresivi, astfel încât nu au un real potenţial pentru identificare romantică din partea spectatorilor.
Departe de Leone
Filmul recent care a adus din nou Antichitatea în interesul cinematografiei este, desigur, „Gladiator“ (2000) al lui Ridley Scott, dar „Pompei“-ul lui Paul W.S. Anderson, deşi trage des cu ochii spre acest deja clasic, este departe de reuşita artistică a aceluia. Mai apropiată este actuala superproducţie de filmele europene similare imediat postbelice, ale anilor ’50-’60.
Paradoxal, însă, acelea aveau mai mult farmec, cu toate mijloacele financiare mai reduse. „Pompei“ 2014 ne readuce în minte „Colosul din Rodos“ (1961), debutul peplum al lui Sergio Leone (participant necreditat şi la „Ultimele zile ale oraşului Pompei“ din 1959), dar oricând îi vom prefera filmul mai vechi şi nedigital, cu toate imperfecţiunile sale.
Info
Pompei 3D / Pompeii (SUA-Germania-Canada, 2014)
Regia: Paul W.S. Anderson
Cu: Kit Harington, Emily Browning, Kiefer Sutherland, Carrie-Anne Moss
Rulează la: Hollywood Multiplex Bucureşti Mall
3 stele