Cresterea accizelor plus reducerea CAS? Comisia Europeană – da, este corect

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Comisia Europeana ne transmite clar, printr-un raport, ca mixul de politici propus de Guvern este bun, cel pe care il indica UE si celorlalte state - scadere impozitare munca, respectiv CAS, combinata cu crestere taxe indirecte, care nu au efect major in preturi. Asa cum este acciza la benzina, de exemplu. Acest semnal anuleaza total temerile celor care spun ca masurile Guvernului vor genera inflatie.

Dimpotriva, pot conduce la continuarea consolidarii fiscale si consolidarea cresterii economice pe termen mediu si lung, asa cum asteaptam cu totii.

Sigur, dezirabil este sa nu cresti impozite si taxe cand de-abia economia se relanseaza. De dorit este sa ai o structura flexibila a cheltuielilor astfel incat atunci cand merg prost colectarea si evaziunea sa poti merge temporar cu situatia bugetara catre un nivel inferior. Normativ, este corect sa ai o predictibilitate si o stabilitate fiscala cat mai mare cu putinta. Dezirabil este sa ai o cat mai mare marja de manevra in interiorul constructiei bugetare, nu sa cheltui pentru a plati cartofi fierbinti din trecut - aruncati in viitor - de marimea bugetului Agriculturii pe un an (vezi aici 800 milioane Ron platiti in 2013 si 2 miliarde Ron in 2014 despagubiri de platit pentru salariile taiate bugetarilor in 2010, 1,4 miliarde Ron CASS returnat pensionarilor, 350 milioane Ron returnati pentru taxa auto plus alte miliarde Ron achitati pentru plata arieratelor si plata datoriilor vechi din sistemul sanitar).

Dar este ok. Trebuie sa-ti stabilesti corect situatia pe care o ai. Trebuie sa vezi daca totusi, in ciuda problemelor cu care te confrunti, ai posibilitatea de a gasi o VIZIUNE in masurile pe care le propui. Cauti un sens, cauti o logica, un trade off corect intre agenda pe care ti-ai stabilit-o si masurile pe care trebuie sa le propui in cadrul dat, neconvenabil mai ales din pricina problemelor structurale ale economiei (slaba colectare, evaziune fiscala ridicata, slaba conformare voluntara s.a.).

Decizia de a mari accizele concomitent cu reducerea impozitarii muncii pare lipsita de logica. Personaje din intreg paletarul, de la jurnalisti cu minima informatie la specialisti prestigiosi se constituie in instrumente de influenta publica ce alimenteaza un proces care nu exista.

Despre impactul nesemnificativ al cresterii accizelor asupra preturilor o sa scriu in alta analiza. Aici va propun sa discutam putin despre logica pachetului propus de Guvern (cu mentiunea ca acuza privind lipsa de predictibilitate o consider corecta).

Pe 5 octombrie 2013 Comisia Europeana - Directoratul General pentru Afaceri Economice si Financiare (ECFIN) si Directoratul General pentru Taxare si Uniunea Vamala (TAXUD) publica Raportul Tax Reforms in EU Member States 2013. Tax policy challenges for economic growth and fiscal sustainability, disponibil aici .

Interesant pentru discutia noastra este capitolul 3, Provocari legate de consolidarea fiscala si o structura a taxarii prietenoasa cu cresterea economica (growth friendly). Adica vrea sa spuna cum poti concepe o structura a taxelor deplasand accentul poverii dinspre impozitarea mare pe munca (adica de exemplu, reducerea CAS in cazul nostru) pe taxe mai mari care sa nu distorsioneze cresterea economica (least distortionary taxes)(se da exemplul taxarii indirecte mai mari a consumului - accize, proprietatii si taxele de mediu).

Conform estimărilor făcute de specialiştii Comisiei Europene, România avea nevoie şi ar avea şi de unde să facă această schimbare de structură a taxării. O spune Comisia Europeana si in 2012 si in 2013.

Figurile de mai jos spun totul.  Primele doua sunt analizele pe anul 2012 ultima figura este evaluarea din Raportul intocmit de Comisia Europeana din anul 2013 (citat mai sus).

image image
image

Sursa: Comisia Europeana, 2013

Am scris inca din 26 august 2013 (aici ) despre riscul de a ajunge la ceea ce s-a intamplat acum o saptamana (pe datele aceluiasi raport al Comisiei Europene din anul 2012). Am cerut plata corecta a impozitelor si taxelor, am cerut cresterea colectarii si reducerea evaziunii. Plus cresterea eficientei cheltuielilor. In afara de ultima, restul sunt mult sub asteptari si speram ca situatia se va redresa prin crearea Directiei Antifrauda si masuri concrete de imbunatatire a colectarii.

Pentru cei care vor sa vada ce s-a intamplat cu reformele fiscale in tarile UE in perioada 2010-2012, le recomand sa citeasca prezentarea de aici.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite