Corespondenţă din Bruxelles / Evaluare  EUROPOL 2015: Va creşte ameninţarea generală la adresa securităţii europene

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
raport europol

Esenţa mesajului transmis de cel mai recent raport realizat de EUROPOL: TE-SAT 2015 European Union Terrorism Situation and Trend Report 2015 este că, în perioada următoare, ameninţarea generală la adresa securităţii europene va creşte.

Asta, în ciuda faptului că, la nivel european, în 2014, numărul atacurilor teroriste a fost relativ mic şi statistica pare oarecum liniştitoare: 201 atacuri teroriste, 4 morţi, 774 de persoane arestate şi au fost judecate pentru acuzaţii de participare la acte teroriste 444 de persoane.

image

Atunci de unde concluzia îngrijorătoare?

În primul rând, datorită unui context care evoluează continuu şi nu înspre liniştea Europei, serviciile de informaţii notând schimbarea de substanţă care apare în mesajele transmise de oficialii Statului Islamic şi retransmise imediat de recrutorii din principalele ţări europene: se spune că, desigur, este importantă continuarea tendinţei actuale de plecare a unui număr din ce în ce mai mare de tineri europeni, „voluntarii pentru Jihad" care să lupte pe fronturile din Siria, Irak sau Africa. Dar - şi aici intervine noutatea - mesajul de acum se adresează totodată celor „rămaşi acasă" care sunt chemaţi să aducă Jihadul la ei acasă în statele europene.

europol raport

Mesaj dual, căci ce înseamnă exact «cei care sunt acasă»? Este vorba atât de grupurile de aderenţi (în majoritatea tineri şi foarte tineri) care au fost proaspăt îndoctrinaţi de imamii cu mesaj radical dar şi, în aceeaşi măsură, celor care au reuşit să revină de pe teatrele de luptă şi s-au reintegrat în familiile din ţările de origine şi au devenit fie instructori, fie aşteaptă un semnal de la organizaţiile locale din care fac parte.

Cea mai mare problemă pe care o transăm Statele Membre - notează raportul Europol -  este fenomenul jihadiştilor care merg înspre sau vin din zonele de conflict, ceea ce a mărit capacitatea şi hotărârea unor indivizi şi grupuri teroriste motivate religios de a comite acte teroriste în interiorul UE...luptătorii care se întorc acasă pot să fi  căpătat experienţă de luptă şi operativă şi, în consecinţă, să capete o influenţă mai mare sau să comită atacuri multiple şi să devină modele de urmat pentru tineri neexperimentaţi. Mai mult, cei care nu sunt implicaţi în planificarea atacurilor pot fi activi în radicalizarea şi recrutarea altor persoane, în constituirea de reţele de sprijin şi de radicalizare".

e

Grupările afiliate Statului Islamic şi Al Quaeda au dorinţa, capacitatea şi resursele necesare  pentru a comite atentate teroriste împotriva UE şi Occidentului - notează Raportul EUROPOL. Adăugând un element esenţial: „Este în creştere numărul atacurilor comise de o singură persoană precum şi încurajarea venită în sensul comiterii unor atacuri la scară redusă". 

Interesantă şi relevantă observaţia deoarece confirmă o tendinţă foarte vizibilă în ultimele luni, aceea de a îmulţi numărul atacurilor „mici" care induc stare de panică şi nesiguranţă, fiind foarte greu de contracarat din cauza faptului că numărul celor implicaţi se reduce din ce în ce mai tare (planificatori / executanţi), activitatea fiind concentrată doar la nivelul unei singure celule cu grad relativ mare de independenţă.

europol

FOTO: Ţările europene din care au plecat „luptătorii străini“ ai Statului Islamic

Mai există o dimensiune extrem de neliniştitoare, tocmai fiindcă, pe una dintre dimensiunile sale, este în certă evoluţie dar şi, potenţial, este o bombă care poate exploda oricând, în relaţie cu fenomene specifice pieţelor politice interne din UE în această ultimă perioadă. Este vorba despre faptul că actele teroriste (cele motivate religios fiind în proporţie covârşitoare legate de fundamentalismul islamic) "au potenţialul de a creşte numărul şi intensitatea activităţilor de extremă-dreapta, atât legale (de ex. demonstraţii) precum şi ilegale (adică acţiuni ilegale) în Statele Membre UE".

Echilibrat, Raportul Europol semnalează existenţa mişcărilor extremiste de ambele orientări, atât cele de stânga şi anarhiste, precum şi cele de extremă-dreapta.

La nivelul anului 2014, activitatea mişcărilor violente de extremă stângă şi anarhiste a scăzut, "odată cu descreşterea înregistrată în numărul evenimentelor de acest gen din Grecia şi Spania, ţări care, împreună cu Italia, sunt cele unde, prin tradiţie, se observă cea mai puternică prezenţă " a acestui gen de mişcări.  Numărul atacurilor teroriste organizate de grupările extremiste de stânga şi anarhiste a scăzut astfel la 13, cel mai mic număr înregistrat în Europa din 2006 încoace, fiind operate 54 de arestări individuale. Cu toate acestea, raportul notează faptul că, în Grecia, s-a realizat o cooperare între membrii organizaţiei anarhiste Synomosia Pirinon tis Fotias (Celule conspirative de foc), cu un membru condamnat de justuţie al cunoscutei grupări de extremă-stângă Organizaţia Revoluţionară 17 Noiembrie. Grupările respective deţin un aresenal de arme automate şi lansatoare de grenade, în ianuarie 2014 înregistrându-se un asemenea atac revendicat de organizaţia teroristă Omada Laikon Agoniston (Gruparea Luptătorilor Poporului) în care a fost folosit un lansator de grenade. .  "Propaganda extremistă continuă să se concentreze pe teme precum antifascismul, antirasismul, lupta împotriva structurilor puterii, politicile de imigrare....eforturile de recrutare făcute de grupările anarhiste centrându-se pe comunităţile de imigranţi, şomeri şi studenţi".

De cealaltă parte, în zona extremei-drepte, exemplele sunt cu mult mai multe şi acoperă mult mai multe ţări (de ex. Franţa, Germania, Norvegia), cele unde există organizaţii active cu ideologii şi moduri de operare comune dar şi cu foarte multe exemple de tabere de antrenament unde se fac exerciţii cu arme reale şi se învaţă tehnici de luptă, în general legate de gherila urbană. Accesând raportul, veţi observa multitudinea acestora precum şi tendinţa lor manifestă de radicalizare. Se confirmă astfel - prin multitudinea exemplelor - că, chiar dacă actualmente ţările membre raportează un nivel scăzut al acestei ameninţări, există o certă tendinţă de consolidare a grupărilor para-militare aflate direct în subordinea sau în orbita unor partide politice extremiste şi naţionaliste de dreapta, aceasta atât în vestul cât şi în estul Europei.

Un capitol separat este consacrat etno-naţionalismului şi terorismului separatist. Şi acesta în scădere în 2014 când s-au înregistrat doar 67 de atacuri teroriste faţă de 84 în 2013, dar cu menţiunea că trei organizaţii rămân active: Grepările dizidente republicane din Irlanda de Nord, ETA (al cărei susţinere logistică este estimată ca fiind încă operaţională) şi, evident, PKK (la nivelul membrilor grupării care acţionează în ţările membre UE).  

Raportul, excelent realizat, poate fi citit într-o cheie publică, aceea care constată o enumerare a faptelor, evenimentelor, numărului de arestări şi condamnări şi are ca rezultantă o senzaţie certă că eforturile masive ale forţelor europene combinate au reuşit să ţină sub control fenomenul. Lucru care este şi absolut real. Dar mai există a doua cheie de lectură, cea a avertismentului că există o multitudine de ameninţări extrem de reale şi care sunt pe cale să se diversifice în contextul unor posibile mişcări de nemulţumire socială generate de teme diverse, în principal economice, dar care vor fi cu siguranţă speculate în folosul agendelor extremiste de dreapta şi de stânga.  Semnele premergătoare există deja pe multe pieţe europene, asta în contextul în care, pe arcul sud şi est, se multiplică focarele de conflict deschis, cele care trimit unde de şoc şi mesaje de radicalizare înspre comunităţi din UE deja penetrate de acţiunile radicalizante ale islamului fundamentalist dar alimentând şi mişcări directe de răspuns, xenofobe, rasiste, antisemite, cu potenţial ridicat de destabilizare.

Puteţi accesa aici https://www.europol.europa.eu/content/european-union-terrorism-situation-and-trend-report-2015 Raportul EUROPOL în versiune integrală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite