Comunismul contemporan, Ep. 3

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Che Guevara domină autoritar domeniul suvenirurilor, de la tricouri şi magneţi la tablouri şi berete verzi cu steluţă roşie. Picturile cu Fidel sunt şi ele des întâlnite, dar propaganda oficială e aproape inexistentă în Havana. Magazinele pentru turişti fac toată treaba gratis.

Pe autostradă (remarcabil de bine întreţinută, în condiţiile în care nu umblă camioane de mare tonaj iar traficul auto e lejer) şi şosele se găsesc din loc în loc panouri cu mesaje înălţătoare, menite să crească mândria şi mânia proletară.

Am observat că sunt mai rare în apropierea oraşelor şi mai dese în zonele rurale. Probabil trebuie să îi ţină motivaţi pe ţăranii care merg la câmp câte 40 într-o remorcă de camion preistoric, în timp ce 20 de români trec pe lângă ei într-un autocar cu aer condiţionat.

Cu toate astea, afişele nu par a fi întreţinute prea bine, multe sunt îngălbenite de vreme ori şterse de ploi şi dau impresia că nici măcar cei responsabili nu mai cred de mult în mesaj ori eficienţa lui. Asta sau n-au bani de vopsea.

Citate de pe panouri:

- Nimic nu poate opri cursul istoriei. (Dar o poate încremeni timp de 60 de ani).

- Principiile nu se negociază - Fidel (Treningul Adidas inclus).

- Studenţii sunt prima linie în lupta pentru libertate.

- Poporul şi Revoluţia.

- Doar socialismul face posibil imposibilul + foto Chavez.

- Socialismo: prospero y sustenable. (Sărăcia e cel mai sustenabil sistem).

Am făcut şi o constatare: Dictator grandoman e pleonasm.


Autorul acestor rânduri este Ovidiu Neacşu, economist, a absolvit Finanţe şi Bănci la ASE Bucureşti. Antreprenor de 9 ani, pasionat de economie politică. A participat la seminarii pe teme economice, politice şi juridice în Franţa, Bulgaria, SUA şi Georgia şi este vicepreşedintele think-tank-ului libertarian SoLib - Societatea pentru Libertate Individuală.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite