Chișinăul pregătește o „acțiune de răspuns” contra Rusiei

0
0
Publicat:

Guvernul de la Chișinău pregătește o „acțiune de răspuns” contra Rusiei, care a sfidat autoritățile constituționale prin deschiderea secțiilor de votare în regiunea transnistreană la alegerile prezidențiale de duminică.

Maia Sandu: „Nu putem avea relații bune cu un regim care ucide oameni nevinovați în fiecare zi"
Maia Sandu: „Nu putem avea relații bune cu un regim care ucide oameni nevinovați în fiecare zi"

Președinta Maia Sandu a menționat luni, în cadrul unei conferințe de presă, că Guvernul va face anunțul „în timp util”, fără a preciza despre ce acțiuni este vorba. În ajunul alegerilor, ambasadorul rus Oleg Vasnețov a fost convocat la MAE al Republicii Moldova unde i-a fost înmânată o notă de protest în legătură cu intenția Rusiei de a deschide șase secții de votare în stânga Nistrului pentru alegerile prezidențiale din 17 martie. Rusia a sfidat însă interdicția impusă de Chișinău. Conform rezultatelor votării, duminică, în regiunea transnistreană au votat 46.179 de alegători – cu 27.768 mai puțini decât în 2018. În total, potrivit MAE rus, în stânga Nistrului ar locui 250.000 de ruși.

Moldova nu recunoaște rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia

Maia Sandu a mai spus că Republica Moldova nu recunoaște rezultatele alegerilor câștigate de Vladimir Putin: „Nu poate fi vorba despre alegeri libere și corecte atunci când oponenții adevărați sunt înlăturați din cursă, unii sunt chiar puși la închisoare, alții sunt alungați din țară - atunci când represiunile sunt atât de mari încât oamenilor le este frică să vorbească, să spună, când din presa liberă nu mai rămâne nimic... Asta nu este democrație - nu este alegere conștientă și liberă a cetățenilor”, a menționat șefa statului.

Potrivit ei, Republica Moldova nu poate avea relații bune cu Rusia atât timp cât regimul Putin conduce această țară: „Noi nu putem avea relații bune cu un regim care ucide oameni nevinovați în fiecare zi. Dar asta nu înseamnă că lucrurile nu se vor schimba nici atunci când Federația Rusă va deveni țară liberă și va renunța la război. Noi ne dorim o relație bună cu toate țările, inclusiv cu Rusia, dar vrem să vedem respect pentru integritatea teritorială și suveranitatea Republicii Moldova, vrem să vedem respect față de cetățenii noștri”, a spus Maia Sandu.

Maia Sandu: Kremlinul mizează pe toți bandiții din Moldova

Ea a criticat cârdășia Rusiei cu bandiții fugari și grupările de crimă organizată din Republica Moldova: „Kremlinul ne-a arătat că mizează pe grupări criminale. Nu mai este satisfăcut de acțiunile partidelor pro-ruse de la noi și a hotărât să mizeze pe grupări criminale pentru a destabiliza Republica Moldova. Kremlinul mizează pe toți hoții din Republica Moldova. I-am văzut cum și-au conjugat eforturile. Hoții vor să revină la guvernare ca să poată fura statul și cetățenii, iar Rusa își dorește hoți la guvernare în Moldova ca să poată face târguri împotriva cetățenilor. Noi cunoaștem ce poate face Kremlinul și cu cine lucrează Kremlinul în Republica Moldova. Instituțiile statului sunt vigilente și vor proteja statul și cetățenii, dar și cetățenii trebuie să fie vigilenți și să nu cadă în capcana dezinformării”, a spus președinta Maia Sandu.

În cadrul conferinței de presă, ea a menționat că ținta Rusiei este eșuarea referendumului constituțional din luna octombrie 2024 pentru aderarea Republicii Moldova la UE, care va avea loc concomitent cu alegerile prezidențiale. Succesul acestui referendum va însemna irevesibilitatea parcursului european al Republicii Moldova, prin transpunerea vectorului european în Constituție. Maia Sandu a cerut Parlamentului să declanșeze procesul de organizare a referendumului. „Odată scris în Constituție acest obiectiv de integrare europeană, toată clasa politică va fi obligată să urmeze decizia cetățenilor. Integrarea în UE este un proiect care ne unește și care ne asigură un viitor. Cel mai mare avantaj al acestui proiect pentru Moldova este pacea, pentru că UE este un proiect al păcii. Este șansa noastră pentru dezvoltare și pace”, a spus Maia Sandu.

La alegerile și referendumul constituțional care vor avea loc în octombrie 2024, Republica Moldova va utiliza pentru prima dată votarea prin corespondență. Deocamdată se discută despre aplicarea, în regim de testare, a acestui nou mecanism doar pentru cetățenii moldoveni din Statele Unite și Canada.

Vitalie Călugăreanu - Deutsche Welle

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite