Ce n-a reuşit să înţeleagă Putin: nicio ţară nu se poate opune întregii lumi. Cred că au înţeles conducătorii aventurieri ai altor state

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Războiul Rusia-Ucraina va avea un câştig sigur. Toate ţările vor înţelege că în epoca globalizării nu te poţi opune de una singură întregii lumi. Nu mai suntem acum 70 sau 100 de ani. Toate ţările depind unele de altele prin relaţii comerciale, economice, financiare.

Vladimir Putin nu se poate opune întregii lumi FOTO EPA-EFE
Vladimir Putin nu se poate opune întregii lumi FOTO EPA-EFE

Rusiei i-au fost blocate în ţările occidentale active de circa 300 de miliarde de euro. Pe care Ucraina îi cere acum drept despăgubiri de război. Şi n-ar fi exclus să-i obţină.

 Sancţiunile economice au dat peste cap economia Rusiei, şi aşa firavă şi mult în urma economiilor Chinei, Indiei, ca să dăm doar două exemple. Rusia obţinea 50% din PIB din exportul de hidrocarburi, folosit acum ca armă de şantaj împotriva occidentului. Doar că rămâne şi ea fără banii rezultaţi din exportul de hidrocarburi.

Ucraina n-ar fi rezistat fără armele furnizate de ţările NATO

Nici acest lucru n-a fost anticipat de Putin. Că nu va putea opri ajutorul militar oferit Ucrainei de către ţările NATO. Cu toate ameninţările, inclusiv cu armele nucleare, ţările NATO nu s-au speriat şi au livrat armament şi instructaj militarilor ucraineni. După 6 luni, acest ajutor militar îşi spune cuvântul. Ultimele acţiuni de pe frontul Rusia-Ucraina reprezintă o contraofensivă puternică a armatei Ucrainei, ce ar putea însemna înfrângerea armatei Rusiei.

Nu este mai puţin important sprijinul occidental acordat Ucrainei în zona informaţiilor militare şi a serviciilor de securitate. Este clară superioritatea tehnologică a occidentului în acest domeniu.

Şi economic Ucraina este susţinută de lumea liberă cu sume uriaşe de bani.

Rusia a fost săpată din interior şi de corupţia generalizată din rândul generalilor ruşi, care au furat zeci de miliarde de euro din banii destinaţi armatei.

Toate aceste lucruri extrem de importante au fost ignorate de Putin, care trăieşte într-o lume paralelă, vrea să creeze el o nouă ordine mondială, iar în actualul război Rusia nu a pierdut nimic!

„Nu am pierdut nimic și nu vom pierde nimic”, a declarat Putin. „Tot ceea ce este inutil, dăunător și tot ceea ce ne împiedică să mergem înainte va fi respins”.

Putin ignoră şi pe cei 50.000 de militari ruşi care şi-au pierdut până acum viaţa în acest război. Grav este că are în continuare susţinerea propriului popor. Elitele militare şi intelectuale ale Rusiei înţeleg situaţia în care se află, dar tac de frică.

Chiar şi această frică începe să dispară. Consiliul municipalității Smolninskoye din Sankt Petersburg a cerut deputaților Dumei de Stat, camera inferioară a parlamentului rus, să îl pună sub acuzare pentru trădare pe președintele Vladimir Putin din cauza declanșării războiului din Ucraina.

Şantajul Rusiei cu exportul de hidrocarburi nu va funcţiona

Ţările occidentale caută şi găsesc soluţii alternative la gazul şi petrolul rusesc. Plafonarea preţului la aceste produse îi deranjează pe ruşi, dar nu au ce face. Amenințarea cu întreruperea totala a furnizării de hidrocarburi către occident se întoarce ca un bumerang în capul Rusiei, care fără banii obţinuţi pe export nu poate susţine războiul cu Ucraina. Speranţa că occidentul va ceda şantajului Rusiei se năruie zi după zi.

Rusia se află într-o situaţie disperată, îşi arde gazul pe care nu-l poate exporta. Să reduci capacităţile de producţie de hidrocarburi costă enorm, iar spaţiile de înmagazinare sunt pline şi ele. Rusia este cu spatele la zid şi în curând va trebui să cedeze şi în această zonă.

Nicio altă ţară nu va mai fi tentată să repete experienţa eşuată a Rusiei

În epoca globalizării şi a dependenţei economice, financiare şi comerciale dintre state, nu văd alţi conducători de state la fel de inconştienţi cum s-a dovedit a fi Putin. Pentru că falimentul economic va fi finalul unei acţiuni de acest fel. China, India, au demonstrat că înţeleg foarte bine acest lucru, şi nu s-au aliat Rusiei în acțiunea inconştientă iniţiată impotriva Ucrainei. S-ar fi ales şi ele cu sancţiuni economice insuportabile.

Ameninţările cu arme nucleare n-au speriat pe nimeni. Rusia ştie că dacă ar activa astfel de arme, ar fi neutralizată militar în câteva ore de echipamentele şi resursele NATO. Acum se vede importanța unei alianţe militare defensive de tipul NATO, beneficiind de resurse militare și financiare uriașe.

Rusia are exclave la Kaliningrad şi în Transnistria, de care nu s-a atins nimeni, zeci de ani. Dar a sperat că îi merge ca în aventura cu Crimeea.

Concluzie

Rusia pierde războiul cu Ucraina, inclusiv prin izolarea de restul lumii. Nicio ţară nu poate trăi izolată într-o lume globalizată. În curând elitele militare şi intelectuale ale Rusiei vor pune capăt acestei aventuri sinucigaşe iniţiate de Putin. Lumea întreagă va înţelege acest adevăr simplu. Trăim bine din colaborarea statelor, iar cei care nu înţeleg se vor prăbuşi în izolare economică, financiară şi comercială.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite