Carol I înfiinţează, Ponta comasează

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

“Comasaţi-le!” – i-a spus premierul noului ministru al Culturii în legătură cu Muzeul Ţăranului Român şi Muzeul Satului. Aşadar, două instituţii culturale importante, cu o întreagă istorie în spate, ar trebui făcute chiftea uite-aşa, la îndemnul celui mai tânăr premier al celui mai cinstit guvern.

După ce a depus jurământul, ministrul Gigel Ştirbu a primit, din partea preşedintelui, solicitarea de a nu comasa cele două muzee. În stilul său de puştan care vrea să arate că nu respectă ce spun adulţii, Victor Ponta a replicat: “Comasaţi-le!”. Aşa a devenit publică o informaţie importantă în legătură cu aceste două instituţii majore pentru conservarea patrimoniului şi pentru identitatea noastră culturală. S-a aflat apoi că totul a pornit de la intenţia Ministerului Mediului de a prelua Muzeul Antipa şi de a-l extinde în vecini, către spaţiul ocupat de MŢR. Bineînţeles, nu-i putem pretinde unui premier care şi-a plagiat teza de doctorat să înţeleagă ceva din domeniul culturii ori să aibă măcar respectul cuvenit faţă de un domeniu despre care n-are habar. Dumnealui e în plină efuziune din cauza funcţiei pe care, temporar, o deţine (prea mare pentru pregătirea şi capacităţile sale). Îl trădează limbajul. A început să vorbească la persoana I singular despre chestiunile publice (“dau bani la şcoli şi la spitale”, “fac bugetul” etc.; adică “eu, Ponta”), ca şi cum s-a înstăpânit definitv asupra pâinii şi cuţitului, iar poporul aştepta de mult un asemenea lider mesianic. Asta n-o să-i treacă decât atunci când îşi va pierde funcţia (fie din cauza proastei guvernări, fie din cauza lucrăturilor din propriul partid). Dar să te-apuci să dai indicaţii scurte în legătură cu nişte instituţii despre care n-ai habar e, totuşi, o obrăznicie cam mare. Înfiinţat de Carol I şi condus la început de un ilustru şi rafinat om de cultură, Alexandru Tzigara-Samurcaş, reînfiinţat în 1990 şi modelat într-un chip cu totul original de o excepţională echipă condusă de Horia Bernea, MŢR riscă să se trezească acum desfiinţat printr-un dos de palmă verbală dat de un prim-ministru mediocru.

Dincolo de îndemnul pionieresc al premierului, ar mai fi de discutat şi modul în care se iau asemenea decizii: pe sub masă, cu proiecte de hotărâri strecurate pe şest în mapa Guvernului, fără nicio discuţie publică, fără a cere părerea vreunui specialist, fără a analiza consecinţele. Informaţia a ieşit la suprafaţă doar pentru că preşedintele Traian Băsescu a spus-o în gura mare la ceremonia de investitură a ministrului Culturii. Altfel, ne-am fi trezit cu hotărârea luată rapid, ca să nu se prindă “fraierii”. Transparenţă decizională, dialog, consultări publice? Să fim serioşi, cui îi pasă?

Sper ca această prostie să se oprească aici şi cele două muzee să fie lăsate în pace. Dar mai mult de-atât nu pot spera, deocamdată. De la un guvern care vrea să desfiinţeze instituţii culturale majore prin manevre şmechereşti şi de la un premier care crede că “ne face din vorbe” singurul lucru bun pe care îl putem aştepta ar fi demisia. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite