Berlin: Neînţelegeri între guvern şi opoziţie privind livrările de arme către Ucraina
0Deşi Bundestagul a votat în favoarea livrării de arme grele Ucrainei, printr-o moţiune comună a grupului conservator CDU/CSU şi a partidelor de guvernământ, controversele continuă. Cancelarul Scholz a fost criticat dur.
Cu o largă majoritate de 586 de voturi, deputaţii solicită guvernului federal să ”continue şi, acolo unde este posibil, să accelereze livrarea de echipamente necesare Ucrainei, inclusiv extinderea livrării la arme grele şi sisteme complexe”. În acest demers, capacităţile germane de apărare a alianţei nu trebuie să fie puse în pericol, se arată în document.
Guvernul federal a primit sprijin explicit pentru toate măsurile luate până în prezent, inclusiv sancţiunile împotriva Rusiei, asistenţa în cadrul investigaţiilor privind crimele de război şi reconstrucţia infrastructurii Germaniei, pentru a nu mai depinde de aprovizionarea cu energie din Rusia.
"Bundestag condamnă cu fermitate războiul brutal de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei. Astfel, Rusia încalcă în mod flagrant dreptul internaţional şi umanitar şi încearcă să distrugă definitiv ordinea de pace europeană", se arată în moţiune.
Critici pentru cancelarul Scholz
Şeful CDU, Friedrich Merz
În cadrul dezbaterii din Parlament, Friedrich Merz, liderul Uniunii Creştin-Democrate, a criticat dur o afirmaţie a cancelarului Olaf Scholz, care spusese într-un interviu: ”Unora dintre aceşti băieţi şi fete trebuie să le spun: eu conduc pentru că nu fac ceea ce vreţi voi!”.
Intervenţia lui Scholz pare să fie o aluzie la cei trei preşedinţi ai Comisiilor pentru Afaceri Externe, Apărare şi Afaceri Europene - Michael Roth (Partidul Social-Democrat), Marie-Agnes Strack-Zimmermann (Partidul Liberal-Democrat) şi Anton Hofreiter (Partidul Verzilor) - care au călătorit la mijlocul lunii aprilie în vestul Ucrainei.
"Să vorbeşti cu o asemenea condescendenţă despre membrii Bundestagului german, pe care îi numeşti băieţi şi fete, este inacceptabil chiar şi pentru un cancelar al Republicii Federale Germania", a tunat liderul opoziţiei.
"A face pur şi simplu opusul a ceea ce membrii Bundestagului german consideră a fi just nu este o expresie a capacităţii de a conduce”, a continuat Merz. Potrivit liderului CDU, afirmaţiile lui Scholz atestă mai degrabă "nesiguranţa şi slăbiciunea" cancelarului.
Totodată, Merz a calificat recentele declaraţii ale lui Scholz, potrivit cărora furnizarea de arme germane ar putea declanşa un al treilea război mondial, drept "pe cât de iresponsabile, pe atât de greşite şi înşelătoare din perspectiva propriei noastre experienţe istorice".
Liderul Partidului Social-Democrat, Lars Klingbeil, i-a replicat lui Merz: "Acesta ar fi putut fi un discurs de politică de stat din partea dumneavoastră. În schimb a devenit un discurs politic de partid”.
Klingbeil s-a declarat ”recunoscător” pentru acordul partidelor de guvernământ şi Uniunea CDU/CSU privind moţiunea comună. "Cu toate acestea, nu este locul şi momentul pentru profilarea politică a partidelor”.
Liderul SPD, Lars Klingbeil
Moţiunea, a subliniat liderul social-democrat, trimite un semnal clar liderului de la Kremlin, Vladimir Putin, şi poporului ucrainean - "că Parlamentul german este de partea bună a istoriei”.
Ulterior, vicepreşedintele grupului parlamentar CDU/CSU, Johann Wadephul, a reluat referirea lui Klingbeil despre discursul de politică de stat şi a criticat călătoria cancelarului Scholz în Japonia: "Cancelarul este cel care ar fi trebuit să ţină astăzi aici discursul de politică de stat. Ar fi fost pus la încercare. Ne-am fi dorit să-l vedem aici”.
Anterior, liderul grupului parlamentar al Alternativei pentru Germania (AfD), Tino Chrupalla, a calificat drept "impardonabil" faptul că Scholz nu este prezent în Parlament. Bundestag discută despre război şi pace "iar domnul Scholz călătoreşte în Japonia pentru a vedea cireşii înfloriţi", a criticat Chrupalla.
Pe de altă parte, reprezentanţii coaliţiei, precum liderul grupului parlamentar al Partidului Liberal-Democrat, Christian Dürr, i-au luat apărarea cancelarului. Vizita în Japonia a lui Scholz vizează consolidarea relaţiilor cu democraţiile liberale din întreaga lume, a explicat el. ”Din această perspectivă, călătoria cancelarului în Japonia în aceste zile este binevenită”.
Liderul grupului parlamentar al Partidului Stângii (Linke), Dietmar Bartsch, a avertizat asupra riscului unui război nuclear, ca urmare a livrărilor de arme către Ucraina.
"Inclusiv de teama unui război nuclear, cancelarul a exclus, pe bună dreptate, livrarea de arme grele", a spus Bartsch. În opinia lui, "aceasta trebuie să fie prioritatea principală în această evoluţie dramatică”. În schimb, a criticat Bartsch, zi de zi observăm că Scholz şi guvernul ”se sucesc”, intrând într-un soi de cursă fatală în care încearcă să ajungă ”mai sus, mai repede, mai departe”.
Liderul AfD, Tino Chrupalla, a avertizat la rândul său că "partidele de guvernare şi grupul parlamentar CDU/CSU au introdus o moţiune comună care va prelungi războiul din Ucraina şi care poate transforma Germania în parte beligerantă într-un război nuclear".
Moţiunea seamănă cu o "declaraţie de aderare la un război”, a criticat politicianul AfD, care a cerut ca Germania să îşi amelioreze din nou relaţiile cu Rusia.
Vlad Drăghicescu - Deutsche Welle