Balcicul Reginei Maria revizitat

0
0
Balcic - Diana Mandache

După câţiva ani am revizitat fostul domeniu regal asociat etern cu Regina Maria, creatoarea acestui loc. Am observat în modul de administrare lipsa unei viziuni coerente asupra a ceea ce trebuie să menţină spiritul locului. Este un declin determinat probabil şi de recesiunea economică, un efect direct al conflictelor din estul Ucrainei asupra întregii regiuni. Pe lângă acestea au fost ploile torenţiale din ultimele luni care au afectat terasele.

Olane lipsă sau rupte, căzute, lemnăria din exteriorul Tenha Yuvah-ului este în multe locuri degradată, desprinsă, vechile vase ornamentale spaniole sau cipriote din grădini sunt afectate de vreme, neprotejate, suportul unor vase fiind desprins. Grădinile nu mai sunt în aceeaşi splendoare ca în anii trecuţi de când s-a schimbat administrarea locului. În interiorul casei Reginei Maria expunerea nu se ridică aşteptărilor, s-ar putea spune că s-a expus ceea ce s-a putut, din ceea ce a ramas sau ce s-a achiziţionat. Ideea este că unele instituţii de stat din Balcani nu funcţionează aşa cum trebuie, dacă se organizează parteneriate culturale regionale atunci ele sunt de calitate inferioară, fiind bazate pe interese de moment, în detrimentul calităţii. Ca şi în Bulgaria, în România predomină interesele unor grupuri care acţionează în detrimentul schimbării perceperii unor locuri cu destine istorice desosebite. După căderea comunismului aceleaşi tipuri de oameni se reciclează periodic în administraţie, fapt ce poate afecta în estul Europei până şi existenţa unor monumente istorice ce ar trebui protejate.

Zona limitrofă domeniului Reginei astăzi este afectată stilistic, contravenind principiilor promovate de Maria pentru păstrarea arhitecturii locale orientale. Clădiri din industria turismului au invadat împrejurimile vilei Tenha Yuvah, în stânga şi în dreapta,  toate având un stil artistic îndoielnic. Pentru menţinerea integrităţii istorice a fostei reşedinţe regale este nevoie de investiţii importante. Cu toate acestea am observat că se lucra la restaurarea picturii din interiorul Capelei Stella Maris. Existau anunţuri de avertizare a vizitatorilor în ceea ce priveşte pericolul prăbuşirii unor parapeţi ornamentali ai teraselor. În acest an vremea nu a fost favorabilă conservării patrimoniului de pe falezele Coastei de Argint din Bulgaria. Cu toate problemele legate de întreţinere, fascinaţia Reginei Maria continuă să aibă efect asupra vizitatorilor, români, bulgari, ucraineni, americani sau englezi, naţionalitatea aproape că nu mai contează în acel spaţiu.

Am surprins constatările mele în câteva fotografii realizate recent. Atunci când le-am revăzut mi-am adus aminte de scrisorile consulului României la Varna care în vara lui 1944 menţionau situaţia precară a domeniului ce aparţinuse Reginei Maria, însă în acel moment observaţiile erau generate de situaţia politică complexă din perioada celui de-al doilea război mondial care afecta proprietatea regală din Balcic:

Pavilioanele sunt în ruină, grădinile în paragină, inventarul în jaf, natura înconjurătoare în dezolare cumplită. Dacă peste tot simţi, pricepi, vezi cu sufletul, spiritul şi imaginea Aceleia care a creat această minune, în acelaşi timp totul în jurul tău, de la cascadele ale căror ape au fost ademenite de Ea în jgheaburi fermecătoare, de la terasele suspendate peste care se revarsă astăzi mii şi mii de roze de toate culorile, de la ochiurile de apă în ale căror lumini s-a reflectat odată chipul Ei majestos, până la bisericuţa minusculă care a adăpostit pentru scurt timp inima Ei mare şi până la harpele de aramă de pe pavilioanele care plâng fără încetare după stăpâna lor, totul, apă, flori, paseri, harpa de aramă nu fac decât să strige jalnic şi fără încetare pe Aceea ce le-a creat, le-a însufleţit, le-a ademenit, le-a cultivat şi le-a adăpostit cu o bunătate, pricepere şi iubire rareori atinse de semenii noştri.

Despre „Balciul Reginei Maria” însă veţi putea afla mai multe într-o carte pe care o voi publica în această toamnă.

image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image
image

Pentru mai multe fotografii click aici

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite