Așa de rău s-a ajuns? SUA acuză: contraatacul Rusiei pe piețele energetice este susținut de Arabia Saudită

0
0

Neașteptate, cel puțin pentru publicul larg, remarcile mai mult decât caustice ale lui John Kirby, purtătorul de cuvânt pe teme de securitate al Casei Albe care s-a referit direct la tensiunile apărute în relația de dintre SUA și Arabia Saudită care, decenii de-a rândul, a constituit pivotul politicii americane în zona Orientului Mijlociu și baza pe care și-a construit toate relații strategice regionale și nu numai.

„Miza Ucraina” poate deja să fie introdusă într-un raționament al noilor cooperări strategice.
„Miza Ucraina” poate deja să fie introdusă într-un raționament al noilor cooperări strategice.

Totul după ce, săptămâna trecută, statele din OPEC+ (al căror lider informal a fost dintotdeauna Arabia Saudită) au decis reducerea producției cu 2 milioane de barili pe zi, asta în ciuda apelurilor presante venite de la Washington pentru a menține cotele actuale sau chiar de a le depăși în scopul de a calma piețele și echilibra loviturile foarte dureroase date de opririle succesive ordonate de Rusia ca răspuns la sancțiunile americane și europene. Nu este o teorie sau o interpretare ostilă cuiva căci chiar Arabia Saudită a declarat că cei de la Casa Albă le-au cerut să amâne o decizie asupra reducerii producției de petrol cu o lună, adică după alegerile din noiembrie din SUA. Ministrul de externe saudit, prințul Faisal al Saud replică spunând că decizia OPEC+ a fost o una dictată de considerente „pur economice” și că, de fapt, nimic nu a fost gândit pentru a favoriza poziția de piață a Federației Ruse.

Ministerul de Externe saudit poate încerca s-o sucească sau să se eschiveze, dar faptele sunt clare” – a spus John Kirby. „În ultimele săptămâni, saudiții ne-au mărturisit – atât în privat cât și în public – intenția lor de a reduce producția de petrol fiind conștienți de faptul că aceasta ar crește veniturile rușilor și diminua eficiența sancțiunilor”. Imediat după anunțul deciziei OPEC, Karine Jean-Pierre, secretarul de presă al Casei Albe a caracterizat mișcarea drept o „greșeală” și i-a acuzat în mod direct pe saudiți „că se aliniază la Rusia”.

Întrebarea este dacă, da sau nu, mișcarea respectivă se poate rezuma la obișnuite tensiuni între membrii OPEC și interesele SUA. Dar, de data asta, cred că jocurile au o miză chiar și mai înaltă și, ca atare, intră în zona disputei geo-politice majore care schimbă multe dintre realitățile politice internaționale, modificând perspectivele pe termen scurt și mediu de pe principalele piețe.

Oricum lucrurile erau complicate, dar, pe lângă toate astea, Rusia a decis că acesta este momentul potrivit pentru un contraatac masiv pe care speră că-l poate transforma într-o ofensă majoră împotriva intereselor Occidentului. A spus că țara sa este gata să deschidă o cooperare multilaterală cu statele prietene din Asia Centrală pentru dezvoltarea de noi linii de aprovizionare energetică, scheme logistice alternative, precum și participări comune în construcția elementelor industriale care să dea identitate unei eventuale de el foarte dorite piețe comune, amintind că, în acest moment, Rusia este cel mai mare investitor în diverse proiecte din Asia Centrală, valoarea investițiilor depășind 5 miliarde USD.

După anunțul că Turcia deja începe în mare viteză construcția unui hub energetic, profitând de oferta Rusiei de a trimite prin Turcia toate volumele de gaz natural și țiței care erau în trecut exportate către Europa prin Yamal sau Nord Stream, iată ce propune Putin acum partenerilor cu care vrea să definitiveze proiectul Eurasiei:

Extinderea rutelor navale de export petrol. Dezvoltarea în comun a resurselor energetice din bazinul Mării Caspice, asigurarea accesului la combustibil curat pentru alimentarea autovehiculelor, construcția și extinderea rețelelor de conducte, mărirea volumului tranzacțiilor cu cărbune și transportul acestuia pe piețele asiatice”. Adică, la nivel de ofertă, Rusia și Iran, eventual, pe termen lung și oarecum incert, chiar și Arabia Saudită, cu China și India ca piețe de desfacere uriașe cu cerere garantată și de dimensiuni în continuă creștere. Context în care, din ce în ce mai intens, se aud conversații transformate în negocieri deocamdată în stadiu de tatonare, dar extrem de serioase, vizând un proiect global, un fel de piață comună asiatică având în componență atât o alianță tip OPEC cât și un ansamblu comun de capacități de extracție, depozitare, prelucrare și transport.

Cu siguranță este mult prea devreme să vorbim despre succesul sau eșecul unui asemenea proiect. Cert este că deja se simt șocurile pe piețe și „miza Ucraina” poate deja să fie introdusă într-un raționament al noilor cooperări strategice care încep, culmea, în spațiul Mării Negre prin maximizarea importanței conductei Turk Stream. Cine oare a judecat bine și a avut la timp și corect informații pentru a se poziționa optim în marea bătălie deja în curs, asta vom vedea foarte, foarte curând, la ieșirea din această iarnă care se anunță grea ca un război.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite