Aripi frânte: accident aviatic în Alpii francezi

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rude ale victimelor accidentului aviatic din Alpii francezi, pe aeroportul din Barcelona, de unde decolase avionul FOTO AFP
Rude ale victimelor accidentului aviatic din Alpii francezi, pe aeroportul din Barcelona, de unde decolase avionul FOTO AFP

10h51. Cu 24 de ore în urmă, în Alpii francezi se prăbuşea un avion Airbus 320, al companiei germane Lufthansa (lowcost-ul Germanwings). Pe un cer senin, în munţi superbi, fără turbulenţe, au murit 144 de pasageri şi 6 membri ai echipajului.

Printre ei, 16 elevi ai unui liceu din Haltern, Germania, care reveneau dintr-un schimb de experienţă. Braţele părinţilor lor, care îi aşteptau la aeroport, sunt acum nu vide, ci frânte. Printre ei, mezzosoprana Maria Radner, baritonul Oleg Bryjak. Suflete care au avut un zbor fără întoarcere în circumstanţe care rămân misterioase. Zborul Barcelona-Düsseldorf nu avusese probleme majore în timpul zborului, de fapt, niciuna. Plecase într-adevăr cu o jumătate de oră de întârziere din Spania, însă piloţii nu au cerut în niciun moment ajutor. Ultimele lor cuvinte au fost “avionul începe să coboare fără autorizaţie…”. După care a urmat calvarul. Nu ne putem decât închipui groaza, durerea, teama, tăcerea sau lacrimile celor din avion, celor care au căzut ca într-un coşmar, timp de 8 minute, spre pământ.

Localnicii acelei superbe zone, Provenţa, povestesc azi, şocaţi, cum viaţa lor s-a schimbat în acele 8 minute: “obişnuiam să admirăm avioanele care traversau cerul nostru, îi invidiam pe cei care zburau mai sus decât noi. Ieri am văzut, distruşi, un spectacol morbid, avionul care cădea spre sol…şi nu puteam face nimic, am asistat neputincioşi la moartea lor”. Şocul, da, este enorm, atât pentru ei cât şi pentru francezi, pentru cuplul regal spaniol, aflat în vizită oficială în Franţa, pentru cancelarul german Angela Merkel, căci pasagerii avionului erau în majoritate spanioli, germani. Câţiva australieni, un belgian.

Autorităţile franceze, care continuă căutarea corpurilor celor decedaţi atunci când avionul s-a lovit de munţi, au descoperit deja cutia neagră care se afla în cocpit, sunt speranţe ca foarte curând lumea şi mai ales rudele celor dispăruţi să afle ce s-a întâmplat de fapt. Experţii francezi în aviaţie asimilează comportamentul piloţilor şi al avionului cu cel care intervine în cazuri de depresurizare subită, ca urmare a absorbţiei de gaze toxice. Deocamdată, orice pistă rămâne posibilă. Mariano Rajoy, prim-ministrul spaniol, Matteo Renzi, premierul italian, Angela Merkel, cancelarul german, François Hollande, preşedintele francez, se vor îndrepta spre locul accidentului, în localitatea Seyne, la ora 15.00.

Ascult, înlemnită, „Mon coeur s’ouvre à ta voix, din Samson şi Dalila, de Camille Saint-Saëns. Maria Radner nu mai este. Niciunul din cei 150 nu mai poate fi întors. Aripi frânte. RIP.

Notă de blog apărută şi pe site-ul Qmagazine.ro.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite