Ar fi România mai fericită ca monarhie?

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Se pare că este întrebarea pe care şi-o pun foarte mulţi români, mă asigura Marian Voicu, realizatorul emisiunii "Dreptul la replică", de pe TVR Internaţional. 20 % dintre români acordă cea mai mare încredere regelui Mihai...Şi îşi propunea să mă întrebe cum văd eu lucrurile de aici, din Paris, şi prin prisma presei europene. Mai ales a celei provenind din statele-monarhii...

Ei bine, întrebarea nu a mai venit, spre regretul meu. În cadrul primei ediţii a acestei emisiuni, joia trecuta, 9 mai, s-a discutat mult despre Europa, un excelent Cristian Preda, de exemplu,  (la fel de mult aş zice ca pe platforma de bloguri de pe acest site, unde nu mai puţin de 8 bloguri, plus al meu, erau pe acest subiect). Despre monarhie însă tot am apucat să reflectez, şi să mă întreb dacă întrebarea are un scop. Are, căci platforma de bloguri Adevărul este din nou plină de bloguri pe acest subiect, începând cu Ovidiu Nahoi, terminând superb cu Lucian Dîrdală.

Teoretic, întrebarea este una virtuală, căci

criza nu are nimic de-a face cu monarhia,

ci mai degrabă cu un anumit echilibru savant între PIB, datorie externă, datorie internă, exporturi...creştere economică, strategii şi bune investiţii.

Practic însă este adevărat că în statele-republici preşedinţii sunt în permanenţă culpabilizaţi, criticaţi, luaţi drept ţapi ispăşitori dacă nu drept altceva. În timp ce monarhii, nu. Monarhille îşi varsă nervii de regulă pe primul ministru. Monarhiile europene sunt astăzi state prospere, cu excepţia Spaniei. Republicile se scufundă în recesiune, cu excepţia Poloniei şi a Germaniei. Deci...

Cred că până la urmă este vorba doar despre state care au reuşit să păstreze un echilibru între datoria externă, exporturi, investiţiile din străinătate. Statele Unite au fost în criză şi totuşi în acest aprilie investiţiile făcute deştept le-au permis să anunţe cel mai mare excedent din istoria lor.

Pentru România însă, dezamăgită în acest moment atât de dreapta cât şi de stânga (politică), monarhia poate fi o soluţie.

Probabil că ar merita încercată. Dar cu cine pe tren? Regele Mihai mai doreşte, mai poate?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite