Apelul de pace al Papei Francis provoacă indignare la Kiev
0„Cred că cel mai puternic este acela care, privind la realitate, se gândește la poporul său și are curajul (pentru) steagul alb, pentru negocieri...„Negocieri” este un cuvânt curajos: atunci când vezi că ești înfrânt, că lucrurile nu merg bine, trebuie să ai curajul de a negocia”...Nu fi rușinat că trebuie să negociezi înainte ca lucrurile să meargă și mai rău”, a spus Suveranul Pontif și asta a stârnit o reacție mai mult decât virulentă din partea Kievului. Și nu numai.
Iată replica dată de Radoslaw Sikorski, ministrul de externe al Poloniei care-i spune Papei că ar trebui să-l îndemene pe Putin “să-și retragă armatele din Ucraina...și astfel pacea s-ar instaura imediat fără să mai fie nevoie de arme”
Amar și dur este răspunsul lui Dimitri Kuleba (foto), șeful diplomației ucrainene care îi reamintește Papei că ‚steagul nostru este galben și albastru, Este drapelul pentru care trăim, murim și învingem. Nu vom ridica vreodată un alt drapel...Când e vorba despre drapel alb, cunoaștem strategia Vaticanului în prima parte a secolului XX. Fac apel la evitarea greșelilor trecutului și la susținerea Ucrainei și poporului său în lupta noastră pentru existență”.
Andrii Iuraș, ambasadorul Ucrainei la Vatican, merege mai departe și spune că sugestia Papei să fie demarate discuții cu Putin este ceva comparabil cu “a discuta cu Adilf Hitler”: “Lecția este una singură – dacă vrem să se încheie războiul, aunci trebuie ucis Dragonul”.
Avem – cu mult mai ponderat și prudent dar la fel de decis să apere cauza ucraineană – mesajul transmis de Sviatpslav Cevchuk,primatului Bisericii greco-catolice din Ucraina care, oficial, numără aproape 5 milioane de membri: “credeți-mă, nimeni nu are intenția să se predea, chiar și acolo unde acum se duc lupte, în regiunile Kerson, Zaporojie, Odesa, Harkov sau Sumi”.
De văzut cum se vor poziționa bisericile europene din zona de influență catolică și dacă în joc vor intra și oamenii politici, tocmai fiindcă este posibil ca tema să fie rapid instrumentalizată în cadrul alegerilor europebe. În orice caz, e vorba despr eun episod care tensioneaă și mai mult o situație tragică exact în momentul în care pare că lucrurile balansează primejdios, așteptându-se apariția ultimul mare actor cu putere reală de a schimba lucrurile, posibil viitorul Președinte Trump cu afirmata sa promisiune de a negocia pace a doua zi de la sosirea sa la Casa Albă. Dacă e așa, atunci există în mesajul Papei și un substrat electoral care depășește cu mult obișnuita refernță la citatul biblic celebru despr fericirea eternă a “făcătorilor de pace”. Poate fi o deschidere electorală absolut deloc neglijabilă. Cum și cine va vrea s-o folosească, rămâne să ateptăm.
Cu sau fără steag alb. Poate s-o facă? Desigur? O va face și cu ce costuri pentru spațiul în care trăim? Întrebarea este dacă Suvernaul Pontif știe ceva precis care altfel nu putea fi spus și a vrut să deschidă un orizont imediat de așteptare simbolizat de “steagul alb”.