Analfabetism istoric şi politic. Legea mamelor eroine

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

În perioada politicii pronataliste ceauşiste care a început cu Decretul 770 din 1966, medaliile le recompensau pe femei pentru contribuţia lor la construcţia comunismului. Prin intermediul Legii mamelor eroine, care îl are ca iniţiator pe deputatul PSD Ninel Peia, femeile devin acum nişte eroine capitaliste într-o competiţie din sfera producerii copiilor.

Aici găsiţi proiectul. Însă, rostul maternităţii este un altul, nu-i aşa? Iar aducerea pe lume a copiilor nu este „producţie la hectar”, nu-i aşa?

Iniţiativa deputatului Ninel Peia este, în opinia mea, un exemplu de analfabetism istoric şi politic.

Analfabetism istoric

Noţiunea de mamă eroină este încărcată cu amintirile amare ale politicii pronataliste ceauşiste în urma căreia au murit peste 10.000 de femei, care a lăsat copii orfani de mamă fiindcă femeile care aveau deja doi sau trei sau patru copii acasă recurgeau la întrerupere ilegală de sarcină, care a mutilat fizic şi emoţional alte femei şi a dus la creşterea numărului de copii instituţionalizaţi. Pe scurt, cam aceasta este încărcătura noţiunii de mamă eroină. Greu să o resemnifici. Nu poţi separa aceste două cuvinte de contextul care a conturat-o cel mai pregnant. Chiar dacă deputatul anunţă în ceea ce pare o Expunere de motive că proiectul său reprezintă „o adevărată Lege a Mamelor Eroine“, ceea ce s-a întâmplat înainte de 1989 nu devine o falsă instituţionalizare a maternităţii în regim de producţie.        

Potrivit Decretului 190 al Consiliului de Stat, „Decoraţiile de Stat în Republica Socialistă România”, din 27 iunie 1977, femeile care năşteau mai mulţi copii erau recompensate cu titlul de „erou al muncii socialiste“. Femeile primeau, aşadar, decoraţii şi anumite tipuri de privilegii minore. Decoraţiile erau de mai multe categorii: ordinul Mamă eroină, Gloria maternităţii şi Medalia maternităţii, segmentate fiecare după cum voi explica în continuare. Titlul de Mamă eroină era acordat femeilor care au născut şi crescut 10 ori mai mulţi copii. Gloria maternă mergea la femeile care au născut şi crescut 9 copii, dar şi aici erau nişte trepte de recunoaştere. Pentru 8 copii (născuţi şi crescuţi), intrai la ordinul clasa I, pentru 7 - la clasa a II-a, de exemplu. Medalia maternităţii, în schimb, se acorda femeilor care au născut şi crescut 6 copii; dacă aveai 6 copii erai eligibilă pentru clasa I, iar medalia clasa a II-a era acordată pentru 5 copii.

Informaţiile de mai sus nu sunt secrete de stat. Ele se regăsesc într-o carte remarcabilă publicată de Gail Kligman în 2000, Politica duplicităţii, chiar la paginile 93-94. Kligman mai remarcă şi că articolele decretului din 1977 sunt o dezvoltare a unora dintr-un decret stalinist (Decretul 195 al Consiliului de Stat din 8 noiembrie 1951). Observaţia este la pagina 304, în secţiunea dedicată Notelor.  

În 2016, deputatul Ninel Peia propune o „indemnizaţie viageră pentru mamele care au născut şi crescut 3 copii sau mai mult de 3 copii“. Observaţi asemănările, da?  Numărul de copii condiţionează cuantumul indemnizaţiei. Pentru 3 copii, o femeie ar primi 30% din salariul mediu net pe economie, pentru 4 copii - 40%, pentru 5 sau mai mulţi copii - 50%, dar, ca un fel de cireaşă pe tort, ultimelor li se acordă medalia de Mamă Eroină. Altfel spus, vor primi Medalia maternităţii ceauşiste clasa a II-a, aşa cum am explicat mai sus. Să nu care cumva să creadă cineva că nu îmi e clar că aceşti bani ar reprezenta un sprijin. Nu despre asta scriu acum.

Ce deputat ori senator ar propune un proiect care să deştepte ca trăire şi lingvistic această perioadă pronatalistă opresivă despre care se spune că a fost cea mai cruntă din lume? O persoană care face dovada analfabetismului istoric. Desigur că este diferit contextul, regimul politic, desigur că prevederile legislative nu sunt deloc aceleaşi, că oamenii au un altfel de acces la mijloace contraceptive. Dacă vrei să propui un proiect care să urmărească sprijinul financiar, oare nu e mai bine să ai o altă abordare, nu una penibil-bombastică? Rezultatul va fi unul penibil şi bombastic.  

Să mai adaug că Ninel Peia crede că propunerea sa este o oportunitate pentru noi de a reveni la „peste 20 de milioane de inimi de români“? Ghici cine îşi dorea să fie conducătorul unui popor numerous şi ghici cine a celebrat naşterea românului care a întregit cifra de 20 de milioane?

Analfabetism politic

Nu e prima dată când zburdă printre politicieni idei nefericite privind natalitatea din România şi măsuri preconizate pentru redresare. Cam orice iniţiativă asociată maternităţii devine argument pentru creşterea natalităţii, ceea ce nu este tocmai corect. O intervenţie „creativă” precum a deputatului Peia nu va rezolva creşterea natalităţii, prin urmare hai să dovedim că avem proprietatea termenilor şi a corelaţiilor.

Fără o strategie non-opresivă privind parentalitatea care să includă, printre altele, servicii de îngrijire a copiilor accesibile şi de calitate, concedii flexibile de creştere şi îngrijire a copiilor, maternităţi prietenoase pentru mamă şi copil, program flexibil pe piaţa muncii, stimularea implicării ambilor părinţi în creştere şi îngrijire etc. nu vom avea decât o serie de iniţiative defecte politic şi funcţional.

Nu trebuie să mă creadă nimeni pe cuvânt, aici este o lectură utilă despre cum au procedat alţii.

Retorică învechită

Este imposibil să nu faci un inventar al cuvintelor care apar în acest proiect; avem, aşadar: mamă-eroină, sacrificiul mamelor, venetici, neam de peste veac, vrăjmas insidios, vor găsi aici şi pâine bună, ameninţă devenirea, concluzie înfiorătoare. Mi-am adus aminte de textele paşoptiste, apoi am mers şi mai departe, la cronicarii Miron Costin, Grigore Ureche şi Ion Neculce pe care i-am citit la literatură veche în facultate. Expunerea de motive care însoţeşte proiectul este o compunere slabă din şcoala generală, scrisă de un elev căruia i s-a spus că abundenţa adjectivelor şi figura de stil numită epitet sunt cheia unui text bun. Stilul din această Expunere de motive numai juridic-administrativ nu este.

Merită spus că există anumite norme de tehnică legislativă pentru elaborarea actelor normative. Expunerea de motive a unui proiect nu se face oricum, iar deputatul Peia ar fi trebuit să ştie întrucât se află la final de mandat.  

Îmi pare mie că s-a dat startul pentru propuneri elucubrante cu iz naţionalist şi populist fiindcă bat la uşă alegerile parlamentare din luna noiembrie. Acesta nu este singurul exemplu fiindcă, citeam zilele trecute, că mai mulţi senatori PSD şi unul de la UNPR au depus un proiect care ar permite intrarea în ariile protejate a autovehiculelor, motocicletelor, ATV-urilor sau mopedelor pentru recreere, sport sau turism, „cu acordul structurii de administrare sau a custodelui ariei“. Acordul genitival din limba română ne spune că este vorba despre  “al custodelui ariei. Măcar corect din punct de vedere gramatical să fie scris un proiect dacă nu dă doi bani pe interesul general şi urmăreşte interese economice de grup.

Totuşi, chiar aşa, cu toată zarva viitoarelor alegeri, vine acum deputatul Ninel Peia cu „Mame eroine“?! Îmi e greu să înţeleg cum, în 2016, un deputat, la final de mandat, nu îşi poate asuma stilul juridic, documentarea prealabilă a unor măsuri care stimulează creşterea natalităţii, exemple de bune practici din state europene ş.a. pentru un proiect serios. Se zice că unde nu-i cap, vai de picioare, spun şi eu că unde-i aşa politician, vai de noi, cetăţenii.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite