Amenințare cu scandal internațional fără precedent!

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Chiar Primul Ministru al Israelului avertizează că o eventuală decizie a Tribunalului Penal Internațional prin care să fie formulate mandate internaționale de arestare împotriva unor oficial ai guvernului de la Ierusalim învinuiți de decizii care au provocat genocid, crime de război și crime împotriva umanității ar genera un scandal la scară internațională.

Picture1 png

Într-adevăr, aici are perfectă dreptate, căci nu numai că ar fi prima oară când, in scurta istorie a statului evreu, ar fi formulate asemenea acuzații împotriva unor înalți oficiali începând, firește, chiar cu Primul Ministru în exercițiu, ci a fi vorba despre o răsturnare a sensului istoriei de până acum, cea a lumii în care trăim, cu legislația sa pentru cazuri extreme apărută tocmai pentru a răspunde ororilor comise de naziști, la ordinul cabinetului de război condus de Adolf Hitler, având ca țintă primară evreii și urmărind eradicarea acestora din istorie.

Dar, fiți liniștiți, spune Netanyahu soldaților săi, „sub conducerea mea, Israelul nu va accepta niciun fel de încercare din partea Tribunalului Penal Internațional de a-i submina  dreptul la auto-apărare. Amenințarea de a aresta militari și oficiali din singura democrație existentă în Orientul Mijlociu și din singurul stat evreiesc din lume este ceva ofensator. Și nu vom ceda în fața amenințării, Israelul va continua să lupte pentru victorie împotriva teroriștilor autori de genocid și nu vom înceta niciodată să ne apărăm. Chiar dacă o decizie a Tribunalului Penal Internațional nu ne va afecta acțiunile, ar instaura totuși un precedent periculos care ar amenința militarii și oficialii din toate democrațiile lumii care luptă împotriva terorismului sălbatic și se opun actelor de agresiune neprovocate.

Se poate oare săm apară o asemenea situație? Cu siguranță că da, repetă neîncetat, în ultimele zile, colegii acreditați la Haga și totul a plecat de la afirmațiile făcute de un procuror britanic din cadrul ICC, Karim Khan (foto) care, în cadrul unei conferințe de presă ținută la Bogota pe 25 aprilie, spunea că Tribunalul este gata să demareze o asemenea acțiune spectaculoasă și fără precedent , precizând și câteva nume mai cunoscute: Benjamin Netanyahu, Yoav Gallant, ministrul apărării și șeful armatei precum și împotriva nou numitului șef al Statului Major general și, posibil, a unui număr încă neprecizat de ofițeri de rang înalt din conducerea unităților operativ .

Firește, Israelul se bazează pe susținerea americanilor care au declarat deja, oficial, că n vor susține o decizie de acest gen a ICC deoarece „Tribunalul Penal Internațional nu are jurisdicție asupra situației palestiniene” (așa cum declara ieri V.Patel, purtător de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA)  , așa că, din acest moment, situația devine interesantă pentru ceea ce va însemna pe viitor și așa fragila noastră ordine internațională. După cum vedeți, diviziunile  cresc neîncetat și s-a ajuns la situația tragică (prin implicații viitoare) să avem șefi de state și guverne posibil urmăriți internațional prin mandate internaționale, irelevante pentru acea parte din lume care nu le recunoaște puterea de circulație.

În paralel, această situație absolut neobișnuită duce la dezvoltarea și amplificarea unor alte dimensiunii stranii ale protestelor internaționale, acum cu o amploare fără precedent, împotriva politicii israeliene în Gaza. Și aveți exemplul – absolut neobișnuit și cu foarte mare forță simbolică – a studenților protestatari de la Universitatea Columbia din New York împotriva cărora, dion nou, poliția a acționat în forță, anulând ceea ce, în terminologia politică acum goală de sens, se numește “independența instituțiilor de învățământ superior și libertatea de opinie și protest”.

Dacă se va merge mai departe pe acest drum, în acești termeni, vom vedea cum statele lumii s-ar putea împărți pe o nouă hartă, cu liderii lor politici colindând doar partea de lume care le este prietenă, în cealaltă, la dușmani și rivali, riscând să fie arestați pe baza mandatelor emise de Tribunalul Internațional, așa cum este acum cazul lui Putin sau a altor câțiva dintre condamnații de înalt rang din diverse alte țări.

Are dreptate Netanyahu: va fi vorba despre un scandal internațional fără precedent. Și cui îi pasă?

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite