Alina Mungiu-Pippidi: Lipsa de civilizaţie e mai contagioasă ca virusul

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Suntem cea mai murdară ţară din Europa, nu mai există a doua unde spaţiul virtual să fie mînjit de obscenităţi şi porcării ca la noi, o mare de rahat din care se ridică insulele strălucitoare sponsorizate de servicii ale luptei cu fake newsul rusesc sau chinezesc.

Acum cîteva luni, am primit un link la fotografii tandre ale lui Ludovic Orban, Clotilde Armand, Dacian Cioloş, Dan Barna şi chiar Klaus Iohannis cu un troll cunoscut sub numele de Marian Ceauşescu, despre care nici nu aş şti, neavînd cont pe Facebook, dacă nu ar fi încercat să mă oprească să ies din studioul de la B1 într-o noapte la zece, profitînd că nu există nici un fel de pază. Înţeleg că specialitatea lui sunt ambuscade fizice de acest gen, în care hărţuieşte oameni (inclusiv oameni ca mine, care luptau cu Iliescu şi PSD pe vremea cînd toţi cei de mai sus trăiau liniştiţi) cu întrebări cretine (de ex Cît v-a dat PSD ca să…) în timp ce îşi face selfieuri. Nu e problemă, că eu făceam deja interviuri în Valea Jiului după mineriadă să aflu de ce ne spărgeau băieţii Universitatea, deci am o lungă experienţă cu oamenii cavernelor şi ştiu să deosebesc pe cei autentici de mercenari. Adevărat că după 30 de ani te aştepţi să mai vezi puţină evoluţie, dar ea nu are loc, tocmai pentru că liderii şi trolii se pupă pe bot şi ar angaja şi pe Yeti doar ca să îi aducă pe ei la putere.

Sincer, am crezut că această colecţie de poze e un banc prost – circulă atîtea falsuri – dar se pare că e autentică. Tot cu acea ocazie am aflat că există o persoană numită Şoşoacă – fără să mă uit la TV şi fără FB îmi ia mai multă vreme să percep asemenea fenomene, ce noroc pe mine, fac o mie de lucruri mai bune în acest răstimp. Între altele, rog lumea să nu îmi trimită linkuri, mai ales la videouri, le şterg fără să le deschid. Dar iată că au loc evenimente, şi chiar în presa mainstream aşa că o văd şi eu, în sfîrşit pe dna Şoşoacă, în faţa spitalului Nasta, luptînd cu Vlad Voiculescu şi cu paza spitalului.

Dincolo de observaţia că amenda pentru lipsa de purtare a măştii ar trebui să fie dată imediat, una constituţională, deci nu enormă, ci moderată, doamna demnitar e făcută pentru televiziune şi cu nimic mai rea sau mai bună, acum că am văzut-o, decît eroi ai revoluţiei Rezist! ca Bot sau Ceauşescu.  Comportamentul ei ar fi innaceptabil, desigur, dar de fapt nu e. Ar fi fost poate în anii 2004-2016, cînd evoluasem de la mineri şi am putut demonstra pentru Roşia Montană fără vulgarităţi şi ambuscade, fără politicieni care să profite, graţie cîtorva ONG-uri şi voluntari care aveau grijă ca manifestaţia să rămînă civilizată.  De atunci, asemenea comportamente au devenit acceptate şi politicieni aflaţi azi în funcţie au sponsorizat trollingul, asaltul pe stradă, aruncatul de vopsea pe sedii, hackeritul siturilor Internet al partidelor şi ONGurilor care nu ne plac (deşi asemenea acte sunt ilegale), vreo cîţiva ani Rezist! a avut monopolul cu Dide, Ceauşescu şi Bot, pînă cînd s-au ridicat George Simion şi AUR. Sigur, în avionul cu manifestanţi sponsorizat de Monica  Macovei care veneau de la Bruxelles manifestanţii păreau nişte tineri civilizaţi. Dar stăteau alături de trolli şi mercenari zilnic în Piaţa Victoriei şi vedeau perfect că aceştia fac titluri la televiziuni şi vorbesc în numele lor, chiar dacă, fiind mai tineri, nu îi văzuseră cînd făcuseră porcării şi pentru alţi patroni. Şi acceptau.

E clar că stilul a prins, şi e şi normal să prindă, şi cei de la AUR în loc să cumpere trolli de pe piaţă fac chiar ei trolling şi ajung celebri, că îl fac strategic, legat de evenimente, amestecînd cauze bune şi adevărate cu aiureli şi impostură. În mod normal democraţiile sunt protejate de consensul că asemenea comportamente nu sunt acceptabile şi toată lumea se reţine de la ele, că dacă începe o competiţie de acest gen nu mai există diferenţă între sfera publică şi  islazul comunal unde se încaieră cîinii vagabonzi. Consensul a fost spart după 2017, şi iată-ne aici. Că nu avea cum să rămînă vandalismul politic doar la o tabără, orice e profitabil face repede adepţi.

Să mai remarc la asta lipsa integrală de curaj a lui Klaus Iohannis, Ludovic Orban, USR, PSD, etc în a curăţa spaţiul virtual românesc? Cum noi nu avem decît serviciile secrete ca să ne integrăm în Europa ne-am bătut să căpătăm o agenţie de cybersecurity la noi, ce să vezi. Şi cum trebuiau să ne dea şi nouă ceva, ne-am ales cu ea, deşi ar fi trebuit să ne refuze pur şi simplu pentru că suntem cea mai murdară ţară din Europa, nu mai există a doua unde spaţiul virtual să fie mînjit de obscenităţi şi porcării ca la noi, o mare de rahat din care se ridică insulele strălucitoare sponsorizate de servicii ale luptei cu fake newsul rusesc sau chinezesc. Vorba e, în rahat se simt bine numai microbii şi viruşii, şi dacă asta e ce cultivi cam greu să mai creşti acolo margarete, prima regulă ca să faci o agenţie de sănătate e o să nu o pui într-o mlaştină nesănătoasă.  Uitaţi-vă doar la cum sunt trataţi medicii şi persoanlul care luptă cu pandemia în orice ţară europeană faţă de spaţiul virtual românesc şi v-aţi lămurit. În vreme ce în ţările civilizate se cere marilor companii de social media să facă ordine, vedeţi aici un raport al parlamentului European, sau – cazul Germaniei – se investeşte enorm de către stat pentru a înlătura limbajul agresiv care promovează ura de pe Net, la noi guvernul Orban toarnă bani peste presă, dar nu îi cere să modereze forumurile pentru vulgarităţi şi violenţe de limbaj, deşi există un cod etic sponsorizat de UE. Bine că avem zeci de parlamentari europeni, nici unul nu a observat şi nu a propus ceva.

Civilizaţia e facultativă la români. Competiţia e între cine e mai vulgar, mai agresiv, mai lipsit de maniere, de vocabular şi de gîndire logică şi iată aşa am dat drumul lumii cavernelor din nou peste noi, iată aşa dna Şoşoacă a apărut, nu din neant. Nu e ultima apariţie de acest gen cîtă vreme nu există nici un om politic care să propună măcar un minim program de redresare a civilizaţiei la români şi atîţia oameni care  nu se delimitează de aceste comportamente decît cînd sunt la tabăra adversă.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite