Alina Mungiu-Pippidi: Istoric de penibil. Iohannis în SUA

Publicat:
Ultima actualizare:

O singură naţiune putea fi aşa penibilă şi să îi umple timpul marelui om, căruia în sfîrşit o autoritate a reuşit să îi impună să respecte legea, adică să publice ce impozite plăteşte (a făcut avere contestînd declaraţiile de impozitare, practic neplătindu-le, şi de ce să schimbe asta de cînd e preşedinte). A noastră! Noroc cu Klaus Iohannis, care avea nevoie de un start la campania electorală...

Săptămâna din urmă e cea în care Donald Trump a zis să luăm Rusia înapoi în G-8, de unde au fost suspendaţi în urma invaziei Ucrainei, deşi nu s-au căit şi nu s-au retras. În fond, au făcut lucruri bune de atunci. Au plătit trolli (postaci) pe Facebook ca să ajute la alegerea lui. I-au plătit şi ca să încline balanţa în favoarea Brexit, dînd UE o lovitură din care sunt puţine şanse că ne vom reveni. Trump însuşi a avut o săptămînă glorioasă. A încercat să intimideze Danemarca, o ţară aliată şi prietenă, un templu al pro-americanismului într-o lume anti-americană, să îi vîndă Groenlanda pentru 600 de milioane de dolari.

Ştiţi, Trump pretinde că ştiinţa se înşală în privinţa încălzirii globale. Aceasta nu există şi de asta SUA s-au retras din acordul de la Paris. Dar dacă există, totuşi, iar Groenlanda nu ar mai fi sub gheţuri, nu ar fi grozav să putem extrage toate minereurile de acolo? Klondike, după topirea zăpezii, niciun scenarist nu a visat vreodată la aşa ceva. Pentru că niciun scenarist nu s-a comparat vreodată la capitolul imaginaţie cu un speculator imobiliar – cu Trump. El a declarat săptămîna asta că această tranzacţie imobiliară ar fi în interesul ambelor părţi- şi cînd Danemarca, dar şi Groenlanda, care are autonomie, au declinat oferta ca absurdă, şi-a anulat vizita în Danemarca.

Desigur, o singură naţiune putea fi aşa penibilă şi să îi umple timpul marelui om, căruia în sfîrşit o autoritate a reuşit să îi impună să respecte legea, adică să publice ce impozite plăteşte (a făcut avere contestînd declaraţiile de impozitare, practic neplătindu-le, şi de ce să schimbe asta de cînd e preşedinte). A noastră! Noroc cu Klaus Iohannis, care avea nevoie de un start la campania electorală (că în rest, cu vizele rămîne situaţia tot cum era - zero barat rezultat) că ne-am profilat noi drept cei mai lingăi, mai neprincipiali şi mai lipsiţi de demnitate dintre europeni. Degeaba, în plus, pe folos electoral privat.

Sau mă înşel, e un folos. Să vezi cît de jalnice sunt jegurile din presa pro-prezidenţială (unii cu grade), care ar şterge cu limba orice Crimee şi orice Brexit, deşi toată ziua mestecă integritate pentru fraierii pe care îi cheamă la proteste. Sau nu mai era nevoie, că deja au scris destule?

Felicitări tuturor! Galeria penibilului avea mare nevoie de românii care să-i facă… lui Trump pentru că au campanie prezidenţială. 

Scris în numele celor – nu puţini – care mai au o demnitate naţională.

Îi puteţi trimite comentariile dvs. autorului pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite