Alina Mungiu-Pippidi: Alegerea între Ţepeş Ciucă şi Superman Cîţu

Publicat:
Ultima actualizare:
Alina Mungiu-Pippidi
Alina Mungiu-Pippidi

Un nou joc video tinde să-l bată pe cel cu războiul ucrainean, unde generalii care s-au luptat toată viaţa doar cu bibliografia (şi a pierdut bibliografia) azi sunt super la tras cu Javelinul prin talk-showuri:

Lupta dintre generalul Ciucă, care a dat un interviu la presa americană în care cheamă pe Vlad Ţepeş să-l răpună pe Putin (the ultimate solution) şi Florin Cîţu-Superman, care alimentează, desigur nu pe gratis presa aservită cu ştiri din marele lui turneu american, unde contractează noi datorii la Banca Mondială, pe acasă fiind altfel un mare luptător cu deficitul.

Lupta (şi finalul ei) e demnă de atenţie doar pentru că arată cum e cînd politica nu mai are nici o legătură cu votanţii, opinia publică sau realitatea în general, ci e o bătălie între grupuri din servicii secrete, adică, destul de similar cu cearta cu USR din vara trecută:

  • Nimeni nu ştie de la ce s-au luat;
  • Nimeni nu ştie ce vor;
  • Nimeni nu poate spune ce s-ar schimba dacă Ţepeş Ciucă ar fi în locul lui Cîţu Superman, decît că e altfel poate mai uşor de netezit drumul generalului spre prezidenţiale, Cîţu dovedind că nu ştie să facă pasul în urmă la ordin, chiar dacă tot la ordin l-a făcut pe cel înainte. Oricum, Cîţu ştia că nu e el candidatul. Vorba e, ce diferenţă face schimbarea pentru criza din energie, securitate, educaţie, ce doare pe toată lumea?
  • Nimeni nu înţelege de ce ei vorbesc despre ăştia cînd votanţii şi presa vorbesc de merit şi de Bolojan, dar evident cui îi pasă ce vor votanţii sau presa, cînd alegerile nu se mai fac la alegeri;
  • Nimeni nu bagă de seamă că procuratura a ajuns complet sub papucul guvernului, închizînd cazul cu plagiatul generalului, inclusiv la CNACTDU unde de fact nu avea jurisdicţie, fiind ocupaţi cu jocuri video.

Ultimele manevre militare din interiorul a ce a fost cîndva un partid istoric românesc, pe care l-am şi votat – în timpuri care tind să se piardă în negura amintirii – pregătesc un viitor din ce în ce mai puţin democratic, ăsta e interesul lor. În sine, le putem declara nule. În context, sunt încă un pas. În jos.

Puteţi comenta acest articol pe România Curată

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite