Alianța prin care Erdogan își mărește considerabil șansele de victorie în turul II de duminică

0
0
Publicat:

Era de așteptat ca un partid din zona dreptei naționaliste să rezoneze mai mult decât favorabil la mesajul de colaborare în alegeri și parteneriat politic viitor lansat de Erdogan către Sinan Ogan, contracandidatul său care, în alegerile din primul tur, se situase pe locul al treilea.

Sinan Ogan și Recep Erdogan FOTO Profimedia
Sinan Ogan și Recep Erdogan FOTO Profimedia

Foarte interesant și profund semnificativ mesaj transmis atât scenei politice interne din Turcia cât și întregii lumi islamice. mai ales celor din „aripa dură tradiționalistă”. Asta deoarece, cu siguranță, indică cu foarte mare precizie care va fi orientarea pe care o va dezvolta în continuare Erdogan în cazul în care electoratul îi va confirma un nou mandat.

Situație în care noua alianță încheiată acum cu fostul său concurent un naționalist extrem de vocal și cu mesaje foarte clar în linia dreptei naționaliste și conservatoare, arată și cum se va orienta pe viitor Turcia după ce Erdogan, în această ultimă perioadă de campanie, a acuzat virulent Occidentul în general și SUA în special de amestec în jocurile politice interne din Turcia deoarece, spunea el, „Occidentului nu i-au convenit realizările obținute de Turcia în perioada președinției sale... dar va primi răspunsul cuvenit din partea națiunii noastre în alegerile din 28 mai....”

Occidentului îi place oare o Turcie care progresează în domeniul industriei de apărare? Bineînțeles că nu. Nu ne plac deoarece nu mai cumpărăm de la ei nici arme și nici muniție... Ați auzit vreau mesaj de asemenea fel din Azerbaidjan, Qatar sau Libia în ce privește eforturile noastre. Nu. Deci uitați-vă cine este nemulțumit de succesele noastre și veți vedea clar cine este prieten și cine este dușman”, a afirmat asară Erdogan într-un interviu televizat.

Strict statistic, dacă asta are vreo importanță, să reamintim rezultatele obținute în primul tur, cu Erdogan având 49,5% din voturi, Kilicdaroglu cu 44,5% din opțiuni și Ogan pe locul trei cu 5,2% din voturi ceea ce, iarăși în teorie, îl conferă postura de invidiat de a putea înclina situația într-o direcție sau alta.

Iar decizia lui Ogan este că îl va susține pe Erdogan, argumentând că alianța de șase partide condusă de Kilicdaroglu „nu a reușit să ne convingă în privința viitorului”, asta în timp ce viziunea lui Erdogan se bazează „pe o luptă fără oprire împotriva terorismului”.

Aceasta este faza-cheie din programul politic al celor doi, oferta care l-a sedus pe Ogan cunoscut pentru un discurs extrem de dur împotriva imigranților și, mai înainte de orice, împotriva terorismului pe care-l asociază cu extremiștii kurzi și partidele care-l susțin (un partid pro kurd alăturându-se coaliție care-l susține pe Kilicdaroglu.

Într-un interviu dat săptămâna trecută pentru Reuters, Ogan a spus că scopul său de a elimina cele două mari partide pro kurde din „ecuația politică din Turcia” și să favorizeze prezența partidelor naționaliste.

În cazul victoriei lui Erdogan, dată fiind susținerea de ultimă oră oferită de Ogan, să vedem ce va însemna, tradus în acțiuni politice susținute de majoritatea absolută pro-Erdogan din Parlament, angajamentul conținut în declarația de susținere transmisă de Ogan: „Va continua o luptă neîntreruptă și stabilă împotriva tuturor tipurilor de organizații teroriste... Există acum un plan de măsuri privind solicitanții de azil și refugiații... În cadrul acestui plan, se va acționa pentru ca solicitanții de azil să fie trimiși înapoi în țările lor. Se vor lua măsuri la cel mai înalt nivel pentru a se împiedica trecerile ilegale de frontieră”.

Vom vedea ce va decide electoratul și, cu această ocazie, pentru o o perioadă destul de lungă de timp, vom vedea în ce direcție se va consolida opțiunea Turciei, deocamdată împărțită între orizontul occidental cu care se află de mai mult timp în relații ambigue și cealaltă deschidere, înspre „Marele Sud” care se va formaliza la nivelul BRICS. Foarte probabil - și pentru asta România ar trebui să fie pregătită corespunzător - aceste schimbări de paradigmă ar putea să implice, destul de rapid, o reasamblare a multora dintre acordurile și aranjamentele de securitate și în zona Europei de sud-est.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite