Alain Lamassoure: Tragi-comedie în Grecia, nimic mai mult

0
0
Alain Lamassoure, deputat european
Alain Lamassoure, deputat european

În timp ce prim-ministrul grec Alexis Tsipras a reiterat, într-un discurs rostit în faţa poporului grec, menţinerea referendumului asupra condiţiilor de austeritate impuse de UE, cerând concetăţenilor săi să voteze Nu, deputatul european Alain Lamassoure crede în continuare într-un... mare bluff.

„Grecia ne face să ne pierdem timpul, la Bruxelles, cu problemele sale, care nu vor duce la o implozie a zonei euro. Ea ne face să pierdem timp de prea mulţi ani deja, împiedicând astfel Europa să se ocupe de probleme serioase: Rusia, imigranţii, politica de apărare”.

În timpul unei întâlniri cu jurnaliştii Asociaţiei Jurnaliştilor Europeni, secţia franceză (din care face parte şi VoxEurop.eu), deputatul european Alain Lamassoure, membru al partidului Les Republicains, din Grupul PPE, a comentat ceea ce el numeşte „marele bluff grec”.

Pentru Lamassoure, preşedinte al comisiei speciale a Parlamentului european pentru rescrierile fiscale, dar şi membru al comisiei parlamentare însăcinate cu probleme economice şi monetare, nu va exista niciun referendum, nici vreo ieşire a Greciei din zona euro. Potrivit lui, povestea este simplă: ea a început de fapt cu cinci ani în urmă, cu felul în care a stăpânit criza financiară fostul preşedinte Nicolas Sarkozy. „El a fost cel care a stăpânit frica, temerile, creând, practic acel G20 care va reuşi în timp să gereze tromboza care a cuprins toată lumea financiară. Dar el a fost şi cel care a plantat sămânţa îngrijorării în sufletul tuturor, afirmând că un faliment al Greciei va duce la prăbuşirea zonei euro”.

De atunci, „Avem tendinţa de a subestima lucrurile pe vreme bună, şi a le supraestima pe timp rău”, afirmă Alain Lamassoure. Dacă admitem faptul că moneda unică nu este o problemă economică, ci una politică, aşa cum afirmă acest european convins, atunci „cei care, stăpâni ai pieţelor financiare, au mizat pe căderea zonei euro, încurajaţi de campaniile mediatice purtate de Financial Times, The Economist şi restul presei, au pierdut: zona euro este foarte solidă, iar ieşirea Greciei din zonă nu este o opţiune. Cine-şi poate închipui, sincer, că ar putea obliga Grecia să imprime drahme? Zona euro nu a prevăzut vreo opţiune de ieşire. Singura care prevede o opţiune de divorţ este Uniunea Europeană. Atât”.

Până şi aceste datorii interminabile sunt, pentru deputatul european, doar momente penibile uşor de depăşit, căci „una dintre opţiunile posibile pentru a rambursa o datorie este transformarea ei în titluri de proprietate!” „California şi New York au dat faliment de două ori şi nimeni nu le-a scos din zona dolar, nu?”, exclamă-el.

Grecia joacă o comedie perfectă, o tragi-comedie în realitate, căci nu are intenţia nici să iasă din zona euro, nici să părăsească UE.

Continuarea pe site-ul VoxEurop.eu

Mai multe - Opinii

Ultimele știri

adevarul de weekend jpeg anunt adevarul jpeg

Cele mai citite