A început Luna Enescu
0...căci e pregnantă senzaţia – evaluând oamenii, cifrele şi proiectele asociate – că Festivalul Enescu creşte, creşte, că te poţi bucura de atmosfera şi de energia lui şi dacă nu eşti, la propriu, în Sala Palatului şi la Ateneu, ci în alte săli, în alte spaţii, în muzee, pe stradă, în benzinării.
Enescu 2019 pare să fie altfel decât celelalte – a devenit a-toate-cuprinzător.
Aşa că îmbibaţi-vă cu energia lui, ascuţiţi urechile, rotiţi ochii în jurul vostru.
Septembrie e, pe bună dreptate, luna lui Enescu. E muzică, e bucurie. Şi-n Bucureşti mai ales nu faceţi doi paşi fără să vă întâlniţi cu un eveniment de sub pălăria Festivalului sau asociat Festivalului.
Enumăr câteva dintre proiectele asociate Festivalului, ca să vă conving.
Programul Oraşul cântă include peste 2.000 de corişti şi instrumentişti care vor susţine 250 de micro-concerte şi recitaluri în parcuri, muzee, centre comerciale şi centre de birouri din toate colţurile Bucureştiului în perioada de desfăşurare a Festivalului Enescu, 31 august-22 septembrie. Este un proiect dezvoltat de Programul Naţional Cantus Mundi, prin Corul Naţional de Cameră „Madrigal-Marin Constantin”, cu sprijinul Primăriei Municipiului Bucureşti (prin PROEDUS – Centrul de Proiecte Educaţionale şi Sportive) şi al CBRE România.
Festivalul Enescu pentru Copii include opt spectacole dedicate micilor melomani, derulate în aceeaşi perioadă, 31 august-22 septembrie 2019. Spectacolele reproduc, într-un format adaptat înţelegerii ascultătorilor de vârste fragede, concertele din zilele de sfârşit de săptămână din cadrul Festivalului. Festivalul Enescu pentru Copii este organizat de Opera Comică pentru Copii din Bucureşti, la sediul său din Calea Giuleşti nr. 16.
Concertul From Classical to Jazz, creat şi interpretat de artista de jazz Teodora Enache, prezintă în premieră Rapsodia I şi Rapsodia a II-a, de George Enescu, interpretate vocal în cheie jazz. Spectacolul From Classical to Jazz va avea o reprezentaţie unică, pe data de 9 septembrie, de la ora 19:30, la Teatrul Naţional din Bucureşti, cu Teodora Enache (voce), Călin Grigoriu (chitară), Joca Perpignan (percuţie) şi Răzvan Suma (violoncel).
Enescu hors les murs: trei evenimente inedite oferite de cunoscutul compozitor şi pianist-improvizator francez, Jean-François Zygel. Vor avea loc: un masterclass de improvizaţie (16 septembrie) la Universitatea Naţională de Muzică Bucureşti, un cine-concert cu muzică improvizată live la pian, The Phantom of the Opera (17 septembrie, de la ora 19:30, la Sala Elvire Popesco a Institutului Francez din Bucureşti) şi concertul de improvizaţie „Muzica Bucureştiului”, împreună cu invitaţii Damian Drăghici şi Cristian Soleanu (18 septembrie, de la ora 19:30, pe scena din Piaţa Festivalului George Enescu). Proiectul Enescu hors les murs este oferit de Institutul Francez din România.
Concursul Naţional de Artă „Imaginile lui Enescu”: 171 de artişti români, pictori şi graficieni, au răspuns invitaţiei de a transpune în limbaj plastic şase lucrări semnate de compozitorul român George Enescu: Impresii din Copilărie, Vox Maris, Suita Nr. 2 pentru pian, Săteasca, Şapte Cântece, Suita Nr. 3 pentru pian. 30 de lucrări selectate de juriu pentru finală vor fi expuse şi promovate în format digital pe site-ul Festivalului. Un proiect iniţiat de Artexim, în parteneriat cu ExpoArte şi implementat cu sprijinul proiectului cultural Contemporanii.org.
Expoziţia „Mărturisiri despre muzică” – deschisă în perioada iulie 2019-martie 2020, la Palatul Suţu din cadrul Muzeului Municipiului Bucureşti. Un exerciţiu muzeal dedicat muzicii, menit să ajute vizitatorii să trăiască sincron trei veacuri de evoluţie a muzicii în istorie. Proiect muzeal asociat Festivalului, creat de Muzeul Municipiului Bucureşti.
Concertele Museicorum (31 august-22 septembrie): o serie de 15 concerte oferite de Muzeul Municipiului Bucureşti, sub coordonarea sopranei Arlinda Morava, la Palatul Suţu, Casa Filipescu-Cesianu şi Muzeul Theodor Aman. Programul include piese ale compozitorilor români, albanezi, precum şi repertoriu internaţional, cu un accent deosebit asupra personalităţii şi creaţiei lui George Enescu.
16 tururi ghidate vor avea loc în Capitală cu prilejul Festivalului Internaţional George Enescu, invitându-i pe bucureşteni şi pe turişti deopotrivă pe urmele lui Enescu prin oraş. Vor fi organizate două tipuri de tururi: „Muzicieni în oraş – Pe urmele lui Enescu”, axat pe clădiri şi locuri frecventate în trecut de George Enescu şi alţi muzicieni români, şi „Bucharest Hidden Gems”, care va prezenta bijuterii arhitecturale unde muzica era la loc de cinste. Tururile ghidate sunt gratuite, se vor derula în perioada 6-22 septembrie, organizate de asociaţia interestingtimes.ro cu sprijinul Raiffeisen Bank România.
Silent Symphony oferă acces la audiţii ale unor piese din precedentele ediţii ale Festivalului Enescu în librării, spaţii de birouri şi alte spaţii publice. Proiect susţinut de Raiffeisen Bank şi Humanitas.
Capodopera enesciană Oedipe, pusă în scenă de Opera Naţională Bucureşti pe 21 septembrie, de la ora 19:00, dirijată de Tiberiu Soare. Printre solişti: baritonul Ştefan Ignat, bas-baritonul Cătălin Ţoropoc, mezzosoprana Oana Andra şi baritonul Dan Indricău.
Concert Regal – derulat sub auspiciile Casei Regale a României (17 septembrie, de la ora 19:00, la Salonul Cerchez al Palatului Cotroceni). Opera Clandestină şi Corul Regal interpretează opusuri de Henry Purcell, Georg Friedrich Händel şi Wolfgang Amadeus Mozart cu soprana Daniela Bucşan, mezzosoprana Alina Silvia Dragnea, tenorul George Vîrban şi basul Iustinian Zetea, sub bagheta dirijorilor Răzvan Apetrei şi Andrei Stănculescu.
Expoziţie de instrumente cu coarde, organizată de Asociaţia Artiştilor Lutieri din România – la Sala Mare a Palatului pe perioada desfăşurării Festivalului Enescu. Expoziţia contribuie la consolidarea imaginii României drept unul dintre cei mai mari producători de instrumente cu coarde din lume.
Cinci scrisori inedite semnate de George Enescu, expuse în premieră, în rotonda Ateneului Român, până pe 22 septembrie.
Proiecţia filmului documentar „Muzica Rănilor de război”, care tratează perioada de dinainte şi din timpul Primului Război Mondial şi abordează o faţetă mai puţin cunoscută a vieţii lui George Enescu. În Piaţa Festivalului vor fi programate vizionări înaintea transmisiunilor directe de la spectacolele din Festival. Programul proiecţiilor va fi afişat în aplicaţia Enescu Experience şi pe site-ul festivalenescu.ro. Proiectul „Muzica Rănilor de Război” este realizat de Asociaţia pentru Educaţie şi Sănătate Mens Sana, finanţat de Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, având ca partener oficial Muzeul Naţional George Enescu.
Atelierele deschise de artă: o călătorie în laboratoarele de creaţie a peste 100 de artişti plastici români, asigurată în cadrul proiectului cultural Contemporanii. O ocazie unică de a vedea spaţiile de visare şi de lucru ale artiştilor români, chiar de a discuta şi de a interacţiona cu ei, la ei „acasă”. Turul se face cu ajutorul unor microbuze, se organizează în weekenduri. Informaţii la ateliere.net şi aplicaţia Ateliere.
Clasic e fantastic, Copilăria marilor muzicieni (21 şi 22 septembrie 2019), proiect realizat de asociaţia cu acelaşi nume, împreună cu Teatrul Odeon. Spectacole muzicale dedicate copiilor cu vârste între 3-4 şi 8-9 ani.
Piaţa Festivalului Enescu, pe întreaga perioadă a desfăşurării Festivalului Enescu: evenimente pentru publicul larg, proiecte pentru copii, concerte ale tinerilor artişti de la liceele de muzică, transmisiuni live ale concertelor de la Ateneul Român şi Sala Palatului, din cadrul Festivalului Internaţional George Enescu. Proiect coordonat de Administraţia Muzeelor şi Patrimoniului Turistic.
Aplicaţia mobilă Enescu Experience, disponibilă gratuit în Google Play şi AppStore, care localizează toate evenimentele Festivalului Internaţional George Enescu 2019, inclusiv cele conexe, şi oferă detalii despre cum se poate bucura publicul larg de experienţa oferită de festival. Aplicaţia Enescu Experience a fost dezvoltată în parteneriat cu Samsung România.
Aşa că, da, ieşiţi în stradă în luna lui septembrie şi luaţi Bucureştiul la pas.
Aveţi ce vedea, ce auzi, ce simţi.