Cum faci cea mai gustoasă mâncare de spanac. Secretul care dă savoare, cât se fierbe

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Spanacul, o plantă de primăvară foarte gustoasă FOTO fitclass.ro

Preparat delicios de primăvară, spancul se poate găti în mai multe moduri. Reţeta mâncării gustoase o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea  “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Spanacul înăbuşit poate fi o garnitură a ouă ochiuri, frigănele, fripturi, şi o umplutură de plăcinte şi clătite.

Ingrediente:

 sare, piper, după gust 

 4-5 căţei usturoi 

 2 cartofi (1 pahar de orez) 

 1 morcov 

 1 pătrunjel 

 1 ou 

1 kg spanac 

 1 lingură făină 

 2 linguri unt 

2 linguri smântână 

Spanacul bine grijit se fierbe un sfert de oră. Usturoiul se toacă pastă.  Făina se desface în smântână bătută cu ou.   Se scurge spanacul temeinic, se şi stoarce, dacă e nevoie, apoi se toacă. Se încinge unt, se pune spanacul la călit cinci minute, amestecând mereu.  

Se adaugă usturoiul şi smântâna cu făină şi ou, se sărează, se amestecă până se leagă un pic.

Se poate umple cu terciul ăsta orice patiserie, fie ea din foi greceşti, subţiri şi unse cu ulei, fie din aluat obişnuit, de plăcintă. Orice clătită, de asemenea, se leagă cu pasta de frunze – spanac, lobodă, urzici, etc. 

Taină: 1 praf de piper, 1 linguriţă de zahăr şi altă linguriţă cu zeama de lămâie vor rafina şi mai mult pasta noastră. Dacă vreţi s-o mai îngroşaţi, amestecaţi-o cu 1 pahar de orez fiert. 

 

Gazetarul, îndrăgostit de bucătărie

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic.

În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Vă mai recomandăm şi:

Coşmarul închisorilor comuniste. Fiică de demnitar: Am să mă întâlnesc cu tata. Nici nu-mi dădea prin cap că el murise

Cel mai vechi loc de promenadă amenajat în stil englezesc. Povestea parcului care a răsărit dintr-o baltă

Mai multe pentru tine:
Prințul renegat, un libidinos notoriu! Apela la angajații de la Palat să facă rost de femei și-și dorea ”blonde și balerine”
Alexandru Rogobete le cere medicilor de la Terapie Intensivă să nu mai poarte bijuterii: „Renunțați la verighetă sau plecați din ATI!”
Acuzată că poartă genți de lux, dar că nu-și ajută tatăl aflat la azil! Ion Cassian o apără pe Irina Columbeanu: „Nu-i duceți grija lui Irinel, are șifonierul plin cu...!”
Tânăra de 16 ani care a întors toate scaunele la „Vocea României” încă de la primele note. Smiley: „Eu nu am mai auzit niciodată așa ceva”
Mesajele Vasilicăi Enache, avocata decedată în explozia din Rahova, analizate de criminalist: „În acel bloc era o bombă cu ceas”
Cine este Bogdan Boitor, noul iubit al Ilincăi Vandici. În ce oraș din România a dus-o pe vedetă în vacanță
Relația scandaloasă de 72 de ore pe care fratele Regelui Charles a avut-o cu un model Playboy
Ce tranzacții suspecte a descoperit Libra Bank în conturile AUR. Ce plăți s-au făcut către patronul Realitatea PLUS, unde Simion și Georgescu sunt lăudați excesiv
Cine a fost Dorin Pavel, inginerul care a plănuit marile hidrocentrale din România
Exclusiv! Acasă la Chef Alexandru Sautner. Juratul "Chefi la cuțite" ni le prezintă pe fetele care-l împlinesc ca soț și tată
Lupu Rednic ține cură de slăbire, la 56 de ani: „Grăsimea-i bună numai în tigaie!”. Secretul sănătății: un păhărel de horincă și untură de porc de Mangalița. Cât costă dieta?