Cum faci cea mai bună zacuscă. Secretul preparatului delicios

0
Publicat:

O conservă gustoasă pe care gospodinele o pregătesc toamna este zacusca. Rețeta aperitivului delicios o regăsim la regretatul gastronom Radu Anton Roman, în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Zacusca de vinete este delicioasă FOTO Shutterstock

Ingrediente:

3 kg de vinete

 3 kg gogoșari roșii

3 kg roșii

 2 kg ceapă

10 ardei capia

750 ml untdelemn

 1 căpățână de usturoi(dacă vă place)

2 ardei iuți

 piper, boia – cum vă place

 sare, și după gust, dar și că trebuie: cam 1-2 linguri la 3kilograme de zacuscă.

Mod de preparare:

Regretatul gastronom Radu Anton Roman le învață pe gospodine cum să prepare o zacuscă delicioasă. Mai întâi, vinetele se coc pe plită se curăță de coajă și se scurg, două-trei ore.

Gogoșarii, ardeii și ceapa se grijesc, apoi se toacă și se pun la călit în ulei încins. Se pun la călit și vinetele. Roșiile se curăță de nodul verde și tare, se toacă mărunt și se adaugă la prăjeală. Totul va bolborosi vreme de 1 oră, în vas acoperit, pe foc mic, amestecând des, să nu se prindă. În sfârșit se pune usturoi, sare, piper, se mai lasă să dea în câteva clocote. Se conservă în borcane bine închise. Pentru siguranță, se pun borcanele cu zacuscă într-o cratiță mare, la fiert, încă o  jumătate de oră”, se arată în lucrarea “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti”.

Servită cel mai des pe pâine

 Aperitivul din legume, neapărat cu vinete și ardei rosii copți și cu un suc aromat de roșii, zacusca este servită, cel mai des, pe pâine, dar poate fi alăturată și unei fripturi ori unor ciuperci la grătar.

De asemenea, poate fi un sos bun pentru cartofi la cuptor sau chiar pentru paste. Iubită de vegetarieni și de carnivori deopotrivă, zacusca poate fi servită ca antreu, gustare sau garnitură. Există zeci de rețete de zacuscă, însă, de departe, cea mai gustoasă este cea cu vinete.  

Cu ce se mai poate găti

Rețeta clasică de zacuscă include ingrediente locale: gogoșari, vinete, ceapă și roșii, însă acest preparat poate fi extrem de versatil. Se poate găti cu ciuperci, fasole, masline și chiar pește, cu sau fără usturoi, cu sau fara ardei iute, în funcție de preferințe. 

Gazetarul, un maestru al bucătăriei

În cei 57 de ani de viaţă, Radu Anton Roman, gazetar, scriitor, realizator TV, vânător şi pescar sportiv, a publicat poezii, însemnări de călătorie, romane şi eseuri, fiind implicat în mai multe proiecte de televiziune şi publicaţii, dedicându-se din anul 1997 şi domeniului gastronomic. În 1998, Radu Anton Roman a publicat una dintre cele mai importante lucrări recente ale gastronomiei româneşti “Bucate, vinuri şi obiceiuri româneşti” (Editura Paideia).

Mai multe pentru tine:
Charlotte, steaua Crăciunului regal. Superba prințesă de 10 ani a fost în centrul atenției la Sandringham
Cadouri de Crăciun pentru copii: 25 de hanorace și pulovere festive – de la modele la reducere sub 100 de lei, la cadouri unicat și personalizate
Pijamale pentru copii de Crăciun 2025 – cozy și hazlii, la ofertă, majoritatea sub 100 lei, cadouri de la Moșu’ pentru dimineți pline de magie
Tricouri de Crăciun pentru copii și familie – Cadouri unice, outfituri cozy și reduceri exclusive eMAG: magia sărbătorilor în casa ta
Cele mai bune 15 vinuri de pe eMAG în 2025: ce aleg românii de sărbători. Transformă mesele de Crăciun și Revelion în momente magice
Top 20 mașini de spălat și uscătoare 2025 – alege modelul perfect pentru casă și economisește inteligent
Mesajul de Crăciun al lui Dragoș Dolănescu pentru fratele lui și Maria Ciobanu: „Tata ar fi fericit în Cer dacă...” Cum petrece în Costa Rica: „Nu vor lipsi sărmăluțele”
Ce etnie are Alessia Pop, câștigătoarea de la Vocea României: „Nu pot exprima durerea pe care o simt ...”
De ce a plecat, de fapt, Theo Rose de la Vocea României: „Anul ăsta, show-ul se oprește pentru mine”
Cadouri de Crăciun pentru el: Top 15 aparate și produse de ras și bărbierit verificate online – alege cadoul care îl va impresiona și răsfăța
Horoscop săptămâna 26 decembrie - 1 ianuarie. Succes total la final de an pentru Scorpioni, schimbare majoră pentru Vărsători