Palinca cu pară în sticlă, mândria unui producător din Buzău. Care este secretul introducerii fructului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Hagiu vinde palinca în târguri   Foto Iulian Bunilă

Palinca de pere, cu fructul în sticlă, este produsul cu care se mândreşte un buzoian din zona de munte a judeţului, unde sunt întinse livezi de pruni, meri şi peri. Fructele sunt introduse în sticlă când sunt mici şi sunt recoltate peste patru luni.

Valeriu Hagiu este unul dintre proprietarii întinselor livezi de pe raza comunei Calvini, judeţul Buzău. A fost nevoit să găsească alternative de valorificare a cantităţilor uriaşe de fructe şi de curând a pornit o afacere cu fructe deshidratate. 

Surplusul de pere ajunge la fermentat, după care se transformă într-o pălincă aromată, cum rar se mai găseşte prin apropiere, după cum se mândreşte Valeriu Hagiu. Acesta este printre puţinii munteni din zona Buzăului care produc palinca cu pară în sticlă. 

Spune că procesul începe primăvara sau la începutul verii, atunci când perele din pomi sunt foarte mici. Acestea se introduc într-o sticlă, fixată pe creangă, şi se recoltează toamna.

Pentru producerea băuturii îmbuteliate împreună cu un fruct este nevoie de pricepere şi foarte multă răbdare. 

”Începem treaba când perele sunt foarte mici. Sticlele trebuie agăţate în pom, introducem para în sticlă după care o protejăm patru luni de zile până ajunge la mărimea aceasta. Se introduce crăcuţa cu para mică, atât cât să poată trece prin gura sticlei. După aceea, ca să o protejăm de soare, învelim sticla cu ziare. De asemenea, când plouă, trebuie să scoatem apa din sticlă”, spune Valeriu Hagiu.

Valeriu şi soţia lui au grijă de fructele din sticlele atârnate în pomi timp de patru luni, ”ca de nişte copii mici”. În fiecare an, agaţă în peri cel puţin 50 de sticle, cele mai multe de un litru. Aleg sticle mai mari, ca să le permită fructelor o dezvoltare normală. 

”La sfârşitul acestei perioade de aproximativ patru luni se spală interiorul sticlei dar şi para. Avem nişte sârme cu perii cu ajutorul cărora spălăm bine, apoi clătim de câteva zeci de ori ca să eliminăm toate impurităţile. Se mai strâng resturi uscate, insecte, în cele patru luni cât sticlele stau în copac”, spune Valeriu.

Producătorul din Calvini toarnă în sticlele cu perele crescute în interior palincă făcută în anii trecuţi. Băutura pe care o obţine prin distilarea perelor recoltate anul acesta o va îmbutelia la anul. Valeriu Hagiu păstrează şi învecheşte licoarea în butoaie din lemn.

”După ce spălăm foarte bine sticla şi para, punem pălinca de 55 de grade, care este tot de pere, şi se consumă în momente importante, pentru că îl considerăm un produs special. Se vând foarte bine în târguri de produse tradiţionale. Preţul ajunge la 100 de lei un litru pălincă iar clienţii ştiu că e chinuială mare cu para, care trebuie protejată multe luni, aproape zi de zi”, spune Valeriu Hagiu, din Calvini.

Foto Iulian Bunilă 

Palinca se obţine prin fermentarea şi distilarea diverselor fructe şi trebuie să aibă un conţinut ridicat de alcool, de peste 40 de grade. Diferenţa dintre ţuică şi pălincă constă în faptul că ţuica se produce doar din prune.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Mai multe pentru tine:
Clarvăzătorul supranumit ”Nostradamus al zilelor noastre” face o profeție sumbră legată de Prințul William și Prințul Harry
Top 10 brazi artificiali de Crăciun 2025 cu cele mai bune recenzii și extrareducere de până la 40% pe eMAG. Alege bradul perfect și profită de discounturi
Nu rata cele mai dulci cadouri pentru copii de Moș Nicolae și Crăciun 2025 – Pachete festive, reduceri eMAG și surprize sub 50 de lei
Crăciun 2025: Cele mai bune jucării educative pentru copii – Cadouri care dezvoltă imaginația, inteligența și curiozitatea lor. Investește în viitor
Furia Ancăi Alexandrescu după ce a pierdut alegerile la Capitală. Cum vrea să se răzbune
Cine sunt, de fapt, Dragoș și Gheorghe Vîlcu, despre care se spune că finanțează din umbră Recorder și Hotnews
Sărbători fără fiul și fiica ei, stabiliți în Franța și în Dubai. Cum își alină Marina Almășan dorul: „Beau cafeaua dintr-o cană cu chipul lor”. Ce meserii au Victoraș și Marinuș?
Cadouri de Crăciun 2025 pentru ea – White Luxury Gifts: eleganță, stil, statement și surprize premium sub 100 €
eMAG MultiDeals 2025: Ghid complet pentru extra reduceri de până la 20% și cele mai populare 11 produse de cumpărat
De câți bani ai nevoie ca să trăiești decent în Spania. O româncă a spus cât a cheltuit în noiembrie: „O viață fără lipsuri”
ElectroWeekend eMAG: Top 15 produse cele mai populare și testate de clienți, cu cele mai mari reduceri. Pune-ți electro oferta sub brad!