Palinca cu pară în sticlă, mândria unui producător din Buzău. Care este secretul introducerii fructului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Valeriu Hagiu vinde palinca în târguri   Foto Iulian Bunilă

Palinca de pere, cu fructul în sticlă, este produsul cu care se mândreşte un buzoian din zona de munte a judeţului, unde sunt întinse livezi de pruni, meri şi peri. Fructele sunt introduse în sticlă când sunt mici şi sunt recoltate peste patru luni.

Valeriu Hagiu este unul dintre proprietarii întinselor livezi de pe raza comunei Calvini, judeţul Buzău. A fost nevoit să găsească alternative de valorificare a cantităţilor uriaşe de fructe şi de curând a pornit o afacere cu fructe deshidratate. 

Surplusul de pere ajunge la fermentat, după care se transformă într-o pălincă aromată, cum rar se mai găseşte prin apropiere, după cum se mândreşte Valeriu Hagiu. Acesta este printre puţinii munteni din zona Buzăului care produc palinca cu pară în sticlă. 

Spune că procesul începe primăvara sau la începutul verii, atunci când perele din pomi sunt foarte mici. Acestea se introduc într-o sticlă, fixată pe creangă, şi se recoltează toamna.

Pentru producerea băuturii îmbuteliate împreună cu un fruct este nevoie de pricepere şi foarte multă răbdare. 

”Începem treaba când perele sunt foarte mici. Sticlele trebuie agăţate în pom, introducem para în sticlă după care o protejăm patru luni de zile până ajunge la mărimea aceasta. Se introduce crăcuţa cu para mică, atât cât să poată trece prin gura sticlei. După aceea, ca să o protejăm de soare, învelim sticla cu ziare. De asemenea, când plouă, trebuie să scoatem apa din sticlă”, spune Valeriu Hagiu.

Valeriu şi soţia lui au grijă de fructele din sticlele atârnate în pomi timp de patru luni, ”ca de nişte copii mici”. În fiecare an, agaţă în peri cel puţin 50 de sticle, cele mai multe de un litru. Aleg sticle mai mari, ca să le permită fructelor o dezvoltare normală. 

”La sfârşitul acestei perioade de aproximativ patru luni se spală interiorul sticlei dar şi para. Avem nişte sârme cu perii cu ajutorul cărora spălăm bine, apoi clătim de câteva zeci de ori ca să eliminăm toate impurităţile. Se mai strâng resturi uscate, insecte, în cele patru luni cât sticlele stau în copac”, spune Valeriu.

Producătorul din Calvini toarnă în sticlele cu perele crescute în interior palincă făcută în anii trecuţi. Băutura pe care o obţine prin distilarea perelor recoltate anul acesta o va îmbutelia la anul. Valeriu Hagiu păstrează şi învecheşte licoarea în butoaie din lemn.

”După ce spălăm foarte bine sticla şi para, punem pălinca de 55 de grade, care este tot de pere, şi se consumă în momente importante, pentru că îl considerăm un produs special. Se vând foarte bine în târguri de produse tradiţionale. Preţul ajunge la 100 de lei un litru pălincă iar clienţii ştiu că e chinuială mare cu para, care trebuie protejată multe luni, aproape zi de zi”, spune Valeriu Hagiu, din Calvini.

Foto Iulian Bunilă 

Palinca se obţine prin fermentarea şi distilarea diverselor fructe şi trebuie să aibă un conţinut ridicat de alcool, de peste 40 de grade. Diferenţa dintre ţuică şi pălincă constă în faptul că ţuica se produce doar din prune.

Vă recomandăm să mai citiţi:

VIDEO Cum arată cultura de Sideritis Scardica, planta de fier care era folosită de cosmonauţii sovietici

VIDEO Magicianul Robert Tudor, vrăjit de frumuseţile din Munţii Buzăului. A locuit într-un camping din Gura Teghii

Mai multe pentru tine:
Aniversarea de 55 de ani a Reginei Rania a Iordaniei! Un nou portret a fost lansat, iar familia i-a făcut urări deosebite
Cutremur grav în estul Afganistanului: Peste 20 de morți și peste 115 răniți. Zonele afectate sunt izolate și greu accesibile
O româncă superbă a făcut furori pe covorul roșu de la Veneția. Cine este Loredana Salanță, femeia care a stat la câțiva metri de George Clooney
Horoscop bilunar 29 august – 11 septembrie 2025. Cum ne influențează Soarele în Fecioară și Luna Plină în Pești
Fenomenul jineteras: Sexul în Cuba lui Fidel Castro
Ce spune cu adevărat ziua ta de naștere despre tine, potrivit științei
Homosexualitatea și desfrâul din Biserica Română. Schimb de mesaje halucinant între un preot protosinghel și un tânăr + filmări în care bea vodcă și dansează pe manele. Dans din buric și în lăcașul sfânt: „Așa, iubirea mea” VIDEO
Ispita Cristina Scarlevschi de la Insula Iubirii, lângă Nicușor Dan și Maia Sandu la Chișinău. Fotografia a stârnit un val de reacții: „Am primit unele comentarii pline de hate”
Regina care stăpânea arta seducției și atrăgea bărbații ca un magnet. Povestea fascinantă a femeii care a rescris istoria lumii
Prințese înglodate în datorii. Cum au risipit aceste figuri regale banii Palatului, iar unele au ajuns la sapă de lemn
Horoscop septembrie 2025. Fecioarele au noroc pe toate planurile, iar Vărsătorii schimbă locul de muncă și încep o nouă relație de dragoste