Cultivarea yakonului, soluţie pentru hrana viitorului. Cât de rezistentă este leguma şi ce calităţi nutritive are

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Florian Filip, pasionat de horticultură

O alternativă la cartoful nelipsit din meniul românului ar putea fi yaconul, o rădăcinoasă gustoasă şi sănătoasă, adusă de pe continentul sud-american.

Yaconul s-a adaptat foarte bine la solul şi clima din România. O spune tânărul Florian Filip, pasionat de legumicultură, care cultivă exotica plantă de trei ani pe terenul său de la marginea Buzăului.

Yaconul este o legumă foarte veche, provenită din munţii Anzi. Bună la gust şi foarte suculentă, Yaconul este o plantă dulce care seamă cu un cartof. Este folositoare pentru sănătate, în special pentru cei care vor să scape de kilogramele în plus.

”Sunt oameni curioşi care m-au contactat, le-am dat tuberculi ca să guste şi multora le-a plăcut. Gustul e dulce zaharat, bun pentru diabetici pentru că nu intră în circuitul sanguin, benefic pentru flora intestinală”, spune Florian Filip, cultivator de yakon.

Culturi experimentale de yacon au fost înfiinţate şi în grădinile Staţiunii de Cercetare pentru Legumicultură din Buzău, după ce specialiştii de aici i-au descoperit calităţile şi potenţialul de producţie.

”În primul rând tuberculii se consumă de la această plantă. Sunt gustoşi şi cu proprietăţi alimentare deosebite şi medicinale. O plantă la care se foloseşte şi partea aeriană pentru furajare”, explică cercetătorul Costel Vânătoru, de la Staţiunea de Cercetare şi Dezvoltare pentru legumicultură. 

Yaconul seamănă cu un cartof dulce ca aspect. Pentru că este zemos şi dulce i se mai spune şi mărul pământului.

Este folosit atât pentru beneficiile sale nutritive excelente cât şi pe post de îndulcitor natural. Yaconul stimulează organismul să întreţină probioticele ajutând astfel menţinerea unei bune digestii şi a unui colon sănatos.

Este ideal pentru diabetici datorită conţinutului mare de inulină. Aceasta este o fibră solubilă pe care o găsim într-o varietate de vegetale.

Aparţine unei clase de carbohidraţi numită Fructani, ceea ce înseamnă ca este alcătuită din molecule de fructoză specific legate împrenă pentru a preveni digestia în intestinul subţire. 

În loc să fie digerată, inulina ajunge în intestin, unde actionează ca un prebiotic. Prebioticele ajută la hrănirea şi sporirea numărului de bacterii bune din tractul nostru digestiv.

Mai multe pentru tine:
Cele mai căutate cadouri pentru copii și adolescenți în 2025: Roblox, Minecraft, jocuri STEAM, Kendama și LOL
Chillmas Deals 2025 pe eMAG: cele mai bune oferte pentru decorațiuni de Crăciun cu reduceri uriașe de până la 78%
Black Friday 2025 pe Flip.ro: cele mai mari reduceri la iPhone – economii de până la 1.000 de lei și telefoane premium sub 1.000 €
Lancôme Bestseller în România: Parfumuri iconice, mascara virală și skincare premium pentru cadouri de lux
A Diamond Is Forever: colecția Primul diamant TEILOR — bijuterii luxury de la 500 lei pentru cadouri care spun povești
Black Friday 2025 „Bla-Bla Black Shopping Weeks” la XXXLutz: transformă-ți casa de sărbători cu piese spectaculoase și reduceri de până la 50%
Care este cel mai mare „viciu” al Dacianei Sârbu?! De abia acum a recunoscut! „De patru-cinci ori pe zi!”
Mariana Moculescu, mesaj dur pentru Alexandra Velniciuc „Nu înțeleg cine stă în spatele acestor decizii” De ce nu a fost lăsată în primă instanță să intre la priveghi și cum a apărut apoi alături de Nidia UPDATE
O nouă apariție de weekend a Prințesei Kate. Viitoarea regină a avut un mesaj de suflet: ”Ne lepădăm de ce nu ne mai e de folos”
Din ce cauză tot mai mulți tineri se îmbolnăvesc de cancer de colon. Mâncarea care îi îmbolnăvește
Cristina Teleanu, în lacrimi. Fosta avocată, devenită ciobăniță, acuzații grave pentru soțul ei: „Un om fără școală să mă umilească..."