VIDEO Aventura vietnamezilor Hang şi Hung în bucătăria românească. Cum învaţă să gătească mici şi cartofi pe plită

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hang şi Hung sunt doi vietnamezi care au venit în România să prepare mâncăruri exotice la un restaurant din Buzău, dar care s-au transformat în ucenici dornici să înveţe cât mai multe din bucătăria noastră.

Hung are 46 de ani, este bucătar, iar ultima oară a lucrat la restaurante din Arabia Saudită. 

Zilele trecute, firma sa de recrutare i-a propus un contract cu un restaurant din Buzău iar gândul că ajunge într-o ţară din Europa l-a determinat să bată palma fără prea multe negocieri.

Nici nu a ajuns bine la noul său loc de muncă din România că a şi intrat în pâine. El a fost cooptat în echipa de pregătire a meniurilor pentru Ziua gastronomiei româneşti, alături de Hang, tot vietnamez, pe care l-a cunoscut de curând. 

Aventura bucătarilor vietnamezi Hung şi Hang în bucătăria românească a început în faţa unui rotisor pe care se frigea un berbecuţ. Au fost curioşi să înveţe cum se marinează carnea înainte de a ajunge la proţap.

”Punem berbecuţul la un metru distanţă de foc apoi se roteşte încet. Înainte de asta, trebuie ţinut trei zile la marinat, cu un amestec de condimente”, le-a explicat Chef Cristi ”Ice”, un bucătar buzoian care a revenit în ţară după ce a lucrat mulţi ani în restaurante din toată Europa.

Imagine indisponibilă

Unul dintre vietnamezi a ţinut să-i împărtăşească profesorului său în ale gastronimei româneşti cum se prepară carnea la rotisor în bucătăriile din ţara sa. ”Avem şi noi rotiserii în Vietnam însă acolo cei mai mulţi pun raţe, păsări în general, alţii pun şi porc sau miel. La noi, carcasa de miel se umple cu ierburi, legume şi orez, apoi se închide iar ele fierb în interior şi dă aromă cărnii”, spune Hung.

Bucătarii români, împreună cu cei doi vietnamezi, au avut de pregătit mâncăruri tradiţionale pentru un eveniment organizat de ziua gastronomiei româneşti la un cochet restaurant de pe şoseaua de centură a Buzăului. Din meniu nu au lipsit cartofii copţi pe plită, micii, cârnaţii de Pleşcoi şi jumările de porc.

”Noi le spunem jumări acestor bucăţi de grăsime cu carne, pe care le prăjim, până devin foarte crocante şi maronii şi pe care le servim reci sau calde”, le-a explicat Chef Cristi ”Ice” ucenicilor săi veniţi de peste mări şi ţări. 

Imagine indisponibilă

Hung şi Hang vor avea timp să înveţe multe reţete româneşti, aşa cum şi-au propus, deoarece au semnat contracte valabile doi ani, pentru salarii de două ori mai mari decât ar fi putut obţine în ţara lor. Ambii sunt căsătoriţi şi au acasă câte doi copii care aşteaptă lunar ajutorul financiar din România.

Hang are 47 de ani şi spune că, pe lângă motivaţia financiară, l-a mai convins să plece de lângă familie şi dorinţa de a învăţa cât mai multe reţete din bucătăriile lumii. 

”Eram bucătar în Vietnam şi simţeam nevoia să avansez. Aşa am ajuns în Arabia Saudită. De acolo am ajuns în România, unde vreau să învăţ cât mai multe lucruri, pentru că observ că sunt mâncăruri foarte gustoase, pe care le-aş putea prepara cu succes în orice restaurant din lume”, spune Hang. 

Imagine indisponibilă

Proprietarul restaurantului care i-a angajat pe cei doi bucătari din Vietnam spune că a luat această decizie din dorinţa de a diversifica oferta de mâncăruri. 

”Am suplimentat echipa de bucătari profesionişti pentru a ne ajuta să lansăm preparate din bucătăria asiatică. Urmează să mai aducem şi bucătari indieni”, ne-a declarat Romică Vollert, administrator Garden Restaurant.

Hang şi Hung au asigurate cazarea într-un apartament din Buzău, mese gratuite şi lefuri la valoarea salariului mediu pe economie. La nivelul lunilor august-septembrie 2019, ar înseamna în jur de 3.000 de lei net. Inclusiv biletele de avion le-au fost plătite de angajator.

Buzău



Partenerii noștri

image
canal33.ro
Ultimele știri
Cele mai citite