Parlamentarii din Taiwan s-au luat la bătaie din cauza unei dispute legate o centrală nucleară

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Referendumul de vineri a creat mari tensiuni în Parlament

Parlamentarii taiwanezi şi-au aruncat apă în faţă şi au făcut schimb de pumni în sala de şedinţe, vineri, după ce spiritele s-au înfierbântat din cauza votului legat de cea de-a patra centrală nucleară din ţară. Politicienii trebuiau să voteze în cadrul unui referendum pentru a hotărî finalizarea lucrărilor de construire a centralei.

Energia nucleară este de mult timp un subiect controversat în mica tară aglomerată cu 23 de milioane de locuitori, iar dezbaterea naţională a devenit chiar mai aprinsă după dezastrul de la centrala nucleară Fukushima-Daiichi din Japonia, relatează agenţia de ştiri Associated Press.

În timp ce mulţi taiwanezi susţin cu încredere că energia nucleară este un risc inacceptabil pentru o insulă predispusă cutremurelor, analiştii economici subliniază că vor avea loc pene de electricitate în toată ţara dacă nu va fi pusă în funcţiune cea de-a patra centrală.

Referendumul de vineri a creat mari tensiuni între susţinătorii planului energetic nuclear, printre care se numără membrii Partidului Naţionalist (PN) aflat la guvernarea ţării, apropiaţi ai preşedintelui Ma Ying-jeou, şi forţele antinucleare afiliate cu opoziţia, Partidul Democrat Progresist (PDP).

Membrii PDP au ocupat joi seara podiumul din sala Parlamentului, ameninţând că vor împiedica desfăşurarea referendumului. Avertizarea lor nu s-a împlinit decât vineri după-amiaza , când zeci de politicieni s-au îmbrâncit şi s-au lovit cu pumnii, în timp ce alţii au încercat să-i despartă. Activiştii s-au răzbunat aruncând cu apă, însă PN formează o majoritate în legislativul de 113 de locuri care asigură promovarea proiectului de lege.

Construcţia celei de-a patru centrale nucleare din Taiwan a început în 1997, dar lucrările au fost suspendate atunci când PN a fost la conducerea ţării, între 2000 şi 2008. Dacă rezultatul referendumului este pozitiv, centrala ar putea fi pusă în funcţiune până în 2016.