Stela Popescu: peste 25 de filme şi zeci de spectacole de teatru

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În 2009, actriţa Stela Popescu a primit titlul de „regina comediei“ din partea Centrului Cultural Israel-România din Tel Aviv, în urma turneului cu musicalul „O noapte furtunoasă“ al echipei Operei Comice pentru Copii din Bucureşti la Israel.

Actriţa Stela Popescu s-a născut pe 21 decembrie 1935 în satul Orhei din Republica Moldova, într-o familie de învăţători. Una dintre cele mai pregnante amintiri ale acesteia era legată de invadarea Basarabiei de către armata rusă – în 1940, tatăl ei, intelectual, a fost deportat în Siberia, iar mama a fugit cu ea în România, la Braşov. Actriţa a studiat mai bine de un an la Facultatea de Limbă Rusă „Maxim Gorki“, însă a renunţat când a intrat în echipa Teatrului Ministerului de Interne. În 1956, a dat admitere la Institutul de Artă Teatrală şi Cinematografică din Bucureşti, a debutat la Studioul Casandra, când şi-a luat diploma cu „Nu-i întotdeauna praznic“ de A.N. Ostrovschi, iar după încheierea studiilor, a fost repartizată la Teatrul din Braşov, unde susţinea chiar şi 400 de spectacole anual. 

Ulterior, din 1963 până în 1969, a jucat pe scena Teatrului de Revistă „Constantin Tănase“ din Bucureşti, după care s-a angajat la Teatrul de Comedie, fără să renunţe la o colaborare la care ţinea, şi anume cu Radiodifuziunea Română – Radioteleviziunea, la acea vreme. Din cei 24 de ani la Teatrul de Comedie a interpretat vreo 10 ani consecutivi roluri în „Peţitoarea“, respectiv „Plicul“. De asemenea, piesele „Trei surori“ de Cehov şi „Steaua fără nume“ de Mihail Sebastian au ajutat-o să se facă remarcată în acea perioadă. După Revoluţie, însă, Stela Popescu a revenit la Teatrul „Constantin Tănase“, unde a interpretat roluri, până de curând, în spectacole ca „Stela,de la Tănase“ (2016) şi „Aplauze, Aplauze“ (2010). De-a lungul anilor, a mai primit aplauzele răsunătoare ale publicului datorită personajelor din spectacole precum: „Omul care a văzut moartea“, „Mama Boema“ şi „Boema, slăbiciunea mea“. Sanda Manu, Ion Cojar, Lucian Giurchescu şi Valeriu Moisescu au doar câţiva dintre regizorii cu care a colaborat actriţa. Între 1971 şi 1979, aţi privit-o atât pe scenă, cât şi pe micul ecran alături de Ştefan Bănică şi, mai târziu, alături de Alexandru Arşinel – mai multe scenete au fost semnate de Mihai Maximilian, soţul ei, cu care a fost căsătorită până în 1998, la moartea acestuia.

FOTO: Arhiva Adevărul

Debut cinematografic în 1958

Stela Popescu a debutat în cinematografie, în 1958,  în pelicula „Alo? Aţi gresit numărul“, regizată de Andrei Călăraşu, cu Iurie Darie şi Ştefan Tapalagă în rolurile pricipale. Actriţa a jucat în peste 25 de filme şi a fost, pe rând, The Vamp din „Nea Mărin miliardar“ (1979), film cu Amza Pellea şi Draga Olteanu Matei; Zaraza din „Pe malul stâng al Dunării albastre“ (1983) peliculă din distribuţia cărei au mai făcut parte Gina Patrichi şi Gheorghe Dinică; şi Mimi Ionescu din „În fiecare zi mi-e dor de tine“ (1988), cu Marin Moraru şi Florin Piersic.  

În ultimii ani, spectatorii au văzut-o şi în seriale de televiziune – în „Războiul Sexelor“ a interpretat-o pe Tincuţa (2007-2008), în „Regina“, pe Sofia Rădulescu (2008-2009), dar memorabile au rămas alte două personaje: Coana Chiva din „Aniela“ (2009-2010) şi Zahira din „Iubire şi onoare“ (2011). În ce priveşte cariera în televiziune, actriţa a moderat şi emisiuni TV, printre ele: „Sare şi piper“, difuzată de postul Naţional TV şi „Pentru dumneavoastră, doamnă“, la Realitatea TV. 

 Te-ar putea interesa şi:

Stela Popescu a murit. A fost găsită de fiica adoptivă în propria casă. Actriţa ar fi făcut stop cardiorespirator 

Alexandru Arşinel a plâns în hohote la aflarea morţii Stelei Popescu. „Ea nu a mai răspuns de ieri, a murit de ieri“plângând în hohote la aflarea morţii 

Ce spunea Stela Popescu despre teamă de moarte, într-un interviu acordat pentru Adevărul în 2012

Ultimul interviu al Stelei Popescu: „România e frumoasă, dar ne străduim din răsputeri s-o distrugem“. Ce planuri avea pentru luna decembrie

  

Stela Popescu, monolog de excepţie în serialul Las Fierbinţi despre situaţia învăţământului românesc

Reacţia lui Liviu Dragnea după moartea Stelei Popescu

Mai multe pentru tine:
Alexandru Ciucu, gest de milioane față de Alina Sorescu, la trei zile după ce a fost filmat cu noua iubită. Ce cadou i-a luat, în semn de împăcare: „Aduc mereu bucurie ...”
Rușii au lovit instalațiile energetice din centrul și vestul Ucrainei. Zelenski: Aprovizionarea cu gaz a UE este în pericol
Recunoști personajele? Fac parte din generația de aur, el a fugit din țară și nu a mai apărut în filme, iar ea s-a măritat la 50 de ani
Urme de urs la Sâmburești de Olt, într-o zonă de deal. Primar: „Singura soluție, schimbarea legislației tembele actuale”
Ce poreclă i-a pus Violeta Bănică lui Adrian Brâncoveanu, iubitul Andreei Marin: „Este un..”
Andreea Marin, apariție ravisantă la Gala «Nu există nu se poate». A slăbit atât de mult încât zici că are 20 de ani, iar rochia cu crăpătură i-a venit perfect: „Ar trebui să îmi țin mai în frâu inima”
O teorie controversată: croissantele nu sunt franțuzești, iar sosul de pizza nu este italian. „Bucătăria italiană nu există”, afirmă un istoric culinar
Mircea Geoană cere românilor din America să facă o petiție către noul congres american pentru eliminarea vizelor VIDEO
Situaţia de pe front s-a „deteriorat”, afirmă comandantul-şef al forţelor ucrainene
CSM Bucureşti, învinsă fără drept de apel de Metz, în sferturile Ligii Campionilor la handbal feminin
Avarie la rețeaua de conducte. O sută de blocuri din București rămân fără apă caldă până la 1 mai